Rutte en Pechtold, vanochtend voorafgaand aan de onderhandelingen
NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars reageren teleurgesteld op klappen formatie

De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks reageren teleurgesteld op het klappen van de onderhandelingen. Ze willen in het openbaar weinig zeggen over de precieze achtergronden van de breuk, behalve dat de besprekingen zijn stukgelopen op migratie. Volgens Haagse bronnen stonden VVD en CDA op dat onderdeel tegenover D66 en GroenLinks.

VVD-leider Rutte benadrukte na afloop dat het besluit om te stoppen echt een gezamenlijke conclusie was en de anderen sloten zich daarbij aan. Hij wilde niet vooruitlopen op de vraag met welke partijen er nu moet worden gepraat. "Formeren is faseren".

Rutte: het was een gezamenlijk besluit

CDA-voorman Buma zei dat echt alles is geprobeerd om de gesprekken tot een succes te maken. Hij is teleurgesteld dat het niet is gelukt. Ook hij wilde niet zeggen wat nu zijn voorkeurscoalitie is. "Het woord is nu aan de Kamer."

Buma: we hebben er alles aan gedaan

Pechtold en Klaver

"Uiterst teleurstellend", noemde D66-onderhandelaar Pechtold het klappen. Hij noemde het "voor de toekomst belangrijk dat alle vier partijen samen een conclusie hebben getrokken". Pechtold benadrukte dat hij niet snel een alternatief weet voor de nu onderzochte coalitie. Hij wil morgen aan zijn fractie vragen of die alternatieven ziet.

Pechtold gaat morgen eerst met D66-fractie praten

GroenLinks-voorman Klaver zei dat iedereen serieus heeft geprobeerd om er uit te komen en dat er ook al compromissen waren gesloten. "Maar we zijn niet ver genoeg gekomen met elkaar", voegde hij eraan toe en hij noemde dat spijtig. "Ik had dolgraag een kabinet gevormd." Hij wilde niet speculeren over verdere opties.

Klaver: wilde graag kabinet vormen, maar verschillen waren groot

Segers en Roemer

ChristenUnie-leider Segers is zich ervan bewust dat zijn partij nu mogelijk in beeld zal komen. Maar hij liet via Twitter weten dat hij eerst het verslag van de informateur en het Kamerdebat daarover wil afwachten om te zien waarop de gesprekken tussen de vier zijn stukgelopen.

SP-leider Roemer zei dat hij het mislukken van de onderhandelingen al een beetje aan zag komen. Volgens hem zijn uiteindelijk één of twee partijen niet tot elkaar gekomen; hij wil weten welke dat zijn en ook waarop het nu precies is geklapt. Hij noemde het flauwekul dat de schuld bij niemand ligt.

Wilders

PVV-leider Wilders is opgetogen. Hij noemde het via Twitter zeer goed nieuws dat er geen kabinet lijkt te komen met GroenLinks. Hij benadrukte dat de PVV "als tweede partij van Nederland volledig beschikbaar blijft".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl