Schippers hoort uiteenlopende adviezen en serveert gezonde snacks
Schippers praat morgen verder met VVD, CDA, D66 en GroenLinks
Verkenner Edith Schippers houdt morgen een tweede ronde van gesprekken met fractievoorzitters. Ze lijkt daarbij als eerste de mogelijkheid te willen onderzoeken van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Want ze praat morgen achtereenvolgens met de leiders van die partijen, Rutte, Buma, Pechtold en Klaver.
Het is de bedoeling dat Schippers uiterlijk woensdag advies uitbrengt aan de Tweede Kamer.
Baudet herhaalt: zakenkabinet
Als laatste is Thierry Baudet van het Forum voor Democratie (FvD) bij Schippers geweest. Hij herhaalde wat hij vorige week al zei: dat er een zakenkabinet moet komen, "met de beste mensen, ongeacht hun politieke voorkeur. Nieuwe mensen, geen partijtijgers." Pieter Omtzigt, het op één na langstzittende CDA-Kamerlid, zou het voortouw moeten nemen.
Volgens Baudet is er heel veel kwaliteit in Nederland die nu niet doordringt. Hij noemde de naam van Marcel Levi, de oud-bestuursvoorzitter van het AMC, voor volksgezondheid. Ook topwetenschapper Robert Dijkgraaf zou wat Baudet betreft in het kabinet moeten komen.
SGP wil een centrumrechtse meerderheidscoalitie
De SGP wil dat bij de vorming van een nieuwe regering gekeken wordt naar de mogelijkheid van een centrumrechtse meerderheidscoalitie. Een informateur van de VVD, de grootste partij, moet het voortouw nemen, zegt SGP-leider Van der Staaij. Hij houdt alle opties open, ook deelname aan een rechts kabinet met de PVV.
Denk gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen
Denk-leider Kuzu zegt dat zijn partij relatief klein is, maar dat hij niet weg wil lopen voor verantwoordelijkheid. Denk gaat in ieder geval meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Kuzu weet nog niet precies in welke steden. In sommige grote steden kreeg Denk meer stemmen dan de PvdA.
Landelijk is Denk voorstander van een christelijk-progressief kabinet van CDA, GroenLinks, SP, D66 en PvdA en eventueel ChristenUnie. Maar Kuzu erkent dat het om een "onwaarschijnlijke uitkomst" gaat. En onderhandelingen over een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zullen volgens hem hoogstwaarschijnlijk ook uitlopen op een mislukking.
Daarom ziet hij maar één serieuze optie: VVD, CDA, D66 en PvdA. PvdA-leider Asscher zou zich "in het belang van het land" onomwonden moeten uitspreken voor deze combinatie, zei Kuzu. Asscher zei eerder vandaag dat hij gezien de verkiezingsnederlaag van zijn partij weinig ziet in kabinetsdeelname.
Krol geeft geen coalitieadvies. Wel terug naar 65
50Plus-leider Krol heeft geen voorstel voor een bepaalde coalitie gedaan aan verkenner Schippers. Hij heeft wel tegen haar gezegd dat hij een verlaging wil van de AOW-leeftijd. "Daar moet serieus naar worden gekeken'', aldus Krol. Hij noemt het voorstel van PVV-leider Wilders voor een rechts kabinet met PVV en 50Plus boeiend. "Maar als 50PLUS haar belangrijkste punten niet kan verwezenlijken, dan slaan we even over tot de eerstvolgende verkiezingen".
Henk Krol is de tiende gast van verkenner Schippers, drie nog te gaan
Partij voor de Dieren wil een 'klimaatcoalitie'
PvdD-leider Thieme wil een "klimaatcoalitie" met haar eigen partij en de VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie. In de Eerste Kamer zou die gedoogd moeten worden door SP, PvdA en 50Plus. Na afloop van het gesprek met verkenner Schippers zei ze dat een coalitie met het CDA er wat haar betreft niet in zit.
Segers: praat eerst maar met GroenLinks
De grootste partij (VVD) en de grootste winnaars (CDA,D66 en GroenLinks) moeten eerst met elkaar gaan overleggen over een nieuw kabinet. Dat is het advies van ChristenUnie-voorman Segers aan verkenner Schippers. Hij ziet zijn eigen partij niet als grote winnaar, de ChristenUnie behield zijn vijf zetels.
Toch wordt de ChristenUnie ook genoemd als coalitiepartner in een centrum-rechts kabinet. Maar Segers zei dat hij vooralsnog geen rol voor zichzelf ziet weggelegd. "We hebben een bescheiden positie."
Asscher wil dat winnaars D66, CDA en GroenLinks met VVD gaan praten
Asscher: pleidooi Plasterk is vrij ruig
PvdA-leider Asscher was naar eigen zeggen "wel een beetje verbaasd", toen hij hoorde van het pleidooi van demissionair minister Plasterk om de fracties van GroenLinks en de PvdA samen te voegen. Plasterk had dat niet met hem overlegd. Boos is hij niet. "We moeten alle discussies voeren, maar deze is vrij ruig."
"Dat gaan we dus niet doen. We gaan vanuit onze eigen kracht weer sterk worden", zei Asscher. Zijn partij verloor afgelopen woensdag 29 zetels en heeft er nog maar 9 over. De SP wil de PvdA toch graag in een centrum-links kabinet met zes partijen hebben, maar dat vindt Asscher een "zeer complexe variant". "Ik sluit geen dingen uit, maar de realiteit is dat we de zevende partij van Nederland zijn geworden. Bescheidenheid is het devies."
Asscher pleitte er bij verkenner Schippers voor om de VVD het initiatief te geven bij de formatie en allereerst te kijken naar een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.
SP-leider Roemer wil centrum-links kabinet met zes partijen
SP-leider Roemer wil wel zes partijen in een nieuw kabinet, om een centrum-links kabinet mogelijk te maken. Zijn ideale coalitie bestaat uit SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Ook de Partij voor de Dieren zou een mogelijkheid zijn.
Roemer beseft dat de meeste andere partijen daar niets voor voelen. "Maar ik roep de verkenner op om meerdere opties te onderzoeken."
Gezonde snacks; de verkenner is niet voor niets ook minister van Volksgezondheid
Edith Schippers biedt haar gasten van alles aan: koffie, thee, vruchtensap, kleine chocoladereepjes...maar ook gezonde snacks als snoeptomaatjes en komkommer.
"Veelheid aan adviezen maakt het erg ingewikkeld"
"Het wordt echt nog passen en meten", zegt NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen over de adviezen die verkenner Schippers vanmorgen heeft gehad. De VVD wil met het CDA en D66 en een nog te zoeken vierde partij. GroenLinks wil een christelijk progressief kabinet, het liefst zonder de VVD. Het CDA wil dat de VVD een informateur levert. D66 wil VVD, CDA en GroenLinks erbij. En de PVV denkt aan een combinatie van VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie.
De adviezen zijn zo verschillend, dat Van Dommelen nog geen voorspelling kan maken. "Het is echt heel ingewikkeld". De kans bestaat dat Schippers morgen nog opnieuw een rondje gesprekken doet.
Even een broodje eten
Verkenner Schippers heeft even pauze, daarna volgen nog acht partijleiders.
Ondertussen in de Tweede Kamer, oefenen in de Kamerbankjes
Terwijl de fractievoorzitters af en aanlopen, mogen nieuwe Kamerleden al een kijkje nemen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het nieuwe VVD-Kamerlid Arne Weverling deelt enkele foto's op Twitter. De nieuwelingen staan al achter het spreekgestoelte en de interruptiemicrofoon.
Wilders: ondemocratisch als PVV niet meedoet aan onderhandelingen
Wilders wil combinatie van VVD, CDA, 50plus, SGP en FvDemocratie
De PVV-leider wil meedoen aan de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Hij wil dat onderzocht wordt of een combinatie mogelijk is met VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Wilders wijst erop dat zijn partij heeft gewonnen bij de verkiezingen. "Je kunt 1,3 miljoen kiezers niet bij voorbaat negeren. Dat is ondemocratisch."
Pechtold wil kabinet met VVD, CDA en GroenLinks
D66-leider Pechtold vindt dat met deze vier partijen recht wordt gedaan aan de uitslag van de verkiezingen. Hij benadrukt dat deze coalitie ook kan rekenen op een "stabiele en vruchtbare samenwerking" in de Eerste en Tweede Kamer.
Nu is PVV-leider Wilders binnen.
CDA vindt VVD noodzakelijk
CDA-leider Buma zei dat het hem onlogisch lijkt "om met deze uitslag een coalitie te bouwen zonder de grootste partij". Daarom heeft hij Schippers geadviseerd om een informateur uit VVD-huize te benoemen. Hij zei dat de vier partijen die gaan regeren, in ieder geval ook samen een coalitie in de Eerste Kamer moeten hebben. Volgens Buma moet het aankomende kabinet dat aantreedt "in ieder geval goed gaan luisteren naar de zorgen van de mensen". Volgens de CDA-leider gaat het dan onder meer over de eerlijke arbeidsmarkt, immigratie en integratie en normen en waarden.
Een progressief-christelijk kabinet zoals GroenLinks-leider Klaver heeft voorgesteld, ziet Buma niet zitten.
Rutte: SP, GroenLinks, PvdA en CU hebben voor- en nadelen
Wachten in regen en wind
Klaver: breed kijken, liever niet met de VVD
GroenLinks wil christelijk- progressief kabinet
De leider van GroenLinks heeft een voorkeur voor een zo'n mogelijk progressief kabinet, zo zei hij na afloop van zijn gesprek met Schippers. "Er moet zo breed mogelijk gekeken worden, dus ook naar een kabinet zonder de VVD", zegt Jesse Klaver. GroenLinks vindt drie punten belangrijk: het terugdringen van de ongelijkheid, de aanpak van het klimaat en een humaan vluchtelingenbeleid. Klaver noemt het fantastisch dat Rutte over het klimaat begint. Hij sluit de VVD niet uit, maar voelt er weinig voor. "Alleen de PVV sluiten we uit."
Pvda-leider Asscher reageert op Plasterks voorstel
VVD wil in ieder geval met CDA en D66
De VVD-leider zei na afloop van het gesprek met de verkenner Schippers dat zijn partij in ieder geval met het CDA en D66 wil samenwerken. Hij wil een stabiel meerderheidskabinet, dus hoopt hij dat een vierde partij mee wil regeren. Hij spreekt geen voorkeur uit voor de SP, ChristenUnie, GroenLinks of PvdA. "Elke partij heeft voor en nadelen."
De VVD vindt vijf onderwerpen belangrijk: lastenverlichting voor burgers, energietransitie, investeringsklimaat voor werkgevers verbeteren, investeren in veiligheid en defensie en investeren in ouderenzorg.
Klaver: ik laat discussie over fusie bij de PvdA
De leider van GroenLinks reageert niet enthousiast op het plan van de PvdA om als linkse partijen nader tot elkaar te komen. "Ik laat de discussie vooral bij de PvdA. Dat is beter voor iedereen", zei hij voor binnenkomst bij verkenner Schippers. Hij zegt dat hij graag wil regeren, maar niet met welke partij. "Dat ga ik eerst tegen mevrouw Schippers vertellen."
Xander van der Wulp: het wordt een interessante politieke week
Schippers wil geen minister meer worden in nieuw kabinet
De VVD-verkenner maakt voor het begin van haar gesprekken duidelijk dat ze niet meer in een volgend kabinet wil zitten. "Ik zit in een hele mooie positie," zegt zij. "Ik wil geen deel meer uitmaken van een nieuw kabinet." Ze spreekt over een spannende dag.
Rutte, de eerste gast in de Stadhouderskamer
De VVD-leider is aangekomen in de Stadhouderskamer, ooit de werk- en ontvangst kamer van stadhouder Willem V . Fotografen en cameraploegen mogen een minuutje naar binnen om wat beelden te maken. Vooraf wilde Rutte niet meer zeggen dat dat hij hoopt dat het weer beter wordt.
Wie komt er dan allemaal? Het lijstje
1) Rutte - VVD
2) Klaver - GroenLinks
3) Buma - CDA
4) Pechtold -D66
5) Wilders - PVV
6) Roemer - SP
7) Asscher - PvdA
8) Segers - ChristenUnie
9) Thieme - Partij voor de Dieren
10) Krol 50Plus
11) Van der Staaij - SGP
12) Kuzu - Denk
13) Baudet - Forum voor Democratie
Schippers gaat de puzzel leggen
Verkenner Edith Schippers start vandaag met een ingewikkelde klus. Op basis van gesprekken met de fractievoorzitters van de dertien partijen moet ze kijken welke partijen kunnen starten met gesprekken over een nieuw kabinet. De VVD-politica heeft voor iedere fractievoorzitter drie kwartier uitgetrokken. Twee belangrijke vragen legt ze hen voor, zegt NOS-verslaggever Joost Vullings. "Ten eerste wil ze weten wat de partij met het land wil. Welke kant moet het omgaan? De tweede vraag is natuurlijk met elke partijen ze dit denken te bereiken."
Schippers gaat na de gesprekken "de puzzel leggen", zegt Vullings. Woensdag moet het verslag klaar zijn. Het zal niet eenvoudig zijn. GroenLinks heeft haar kiezers beloofd om zonder de VVD te regeren. GroenLinks-leider Klaver wil een centrum-links kabinet, maar dat is onmogelijk omdat de PvdA niet wil mee-regeren. "Kortom, midden-links is echt onmogelijk." Toch denkt Vullings dat er wel gepraat gaat worden met GroenLinks over een kabinet met VVD, CDA en D66. De ChristenUnie ligt nu niet voor de hand, omdat de partij geen extra zetels heeft gewonnen. "De ChristenUnie vindt dat de partij nu niet aan zet is."
Woensdag moet Schippers het verslag klaar hebben.
PvdA-minister Plasterk wil dat zijn partij samengaat met GroenLinks
De PvdA-minister wil een hergroepering van de linkse partijen. In een opiniestuk in de Volkskrant pleit hij voor een samengaan met GroenLinks, de grote overwinnaar van de verkiezingen. " Lees hier meer. Het zal vandaag zeker een discussie worden in Den Haag.
Formatie had drie dagen rust
Donderdag, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen, koos de Tweede Kamer Edith Schippers tot verkenner van de formatie. Maar ze moest nog drie dagen wachten tot ze echt aan de slag kon. Want de fractievoorzitters kregen even drie dagen vrij om bij te komen van de hectische verkiezingscampagne.