liveblog
NOS NieuwsAangepast

Schippers hoort uiteenlopende adviezen en serveert gezonde snacks

liveblog gesloten

Schippers praat morgen verder met VVD, CDA, D66 en GroenLinks

Verkenner Edith Schippers houdt morgen een tweede ronde van gesprekken met fractievoorzitters. Ze lijkt daarbij als eerste de mogelijkheid te willen onderzoeken van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Want ze praat morgen achtereenvolgens met de leiders van die partijen, Rutte, Buma, Pechtold en Klaver.

Het is de bedoeling dat Schippers uiterlijk woensdag advies uitbrengt aan de Tweede Kamer.

Baudet herhaalt: zakenkabinet

Als laatste is Thierry Baudet van het Forum voor Democratie (FvD) bij Schippers geweest. Hij herhaalde wat hij vorige week al zei: dat er een zakenkabinet moet komen, "met de beste mensen, ongeacht hun politieke voorkeur. Nieuwe mensen, geen partijtijgers." Pieter Omtzigt, het op één na langstzittende CDA-Kamerlid, zou het voortouw moeten nemen.

Volgens Baudet is er heel veel kwaliteit in Nederland die nu niet doordringt. Hij noemde de naam van Marcel Levi, de oud-bestuursvoorzitter van het AMC, voor volksgezondheid. Ook topwetenschapper Robert Dijkgraaf zou wat Baudet betreft in het kabinet moeten komen.

ANP
Thierry Baudet komt aan bij Schippers

SGP wil een centrumrechtse meerderheidscoalitie

De SGP wil dat bij de vorming van een nieuwe regering gekeken wordt naar de mogelijkheid van een centrumrechtse meerderheidscoalitie. Een informateur van de VVD, de grootste partij, moet het voortouw nemen, zegt SGP-leider Van der Staaij. Hij houdt alle opties open, ook deelname aan een rechts kabinet met de PVV.

ANP
Kees van der Staaij (SGP) bij verkenner Schippers

Denk gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen

ANP
Kuzu (Denk) aan tafel bij Schippers

Denk-leider Kuzu zegt dat zijn partij relatief klein is, maar dat hij niet weg wil lopen voor verantwoordelijkheid. Denk gaat in ieder geval meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Kuzu weet nog niet precies in welke steden. In sommige grote steden kreeg Denk meer stemmen dan de PvdA.

Landelijk is Denk voorstander van een christelijk-progressief kabinet van CDA, GroenLinks, SP, D66 en PvdA en eventueel ChristenUnie. Maar Kuzu erkent dat het om een "onwaarschijnlijke uitkomst" gaat. En onderhandelingen over een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zullen volgens hem hoogstwaarschijnlijk ook uitlopen op een mislukking.

Daarom ziet hij maar één serieuze optie: VVD, CDA, D66 en PvdA. PvdA-leider Asscher zou zich "in het belang van het land" onomwonden moeten uitspreken voor deze combinatie, zei Kuzu. Asscher zei eerder vandaag dat hij gezien de verkiezingsnederlaag van zijn partij weinig ziet in kabinetsdeelname.

Krol geeft geen coalitieadvies. Wel terug naar 65

50Plus-leider Krol heeft geen voorstel voor een bepaalde coalitie gedaan aan verkenner Schippers. Hij heeft wel tegen haar gezegd dat hij een verlaging wil van de AOW-leeftijd. "Daar moet serieus naar worden gekeken'', aldus Krol. Hij noemt het voorstel van PVV-leider Wilders voor een rechts kabinet met PVV en 50Plus boeiend. "Maar als 50PLUS haar belangrijkste punten niet kan verwezenlijken, dan slaan we even over tot de eerstvolgende verkiezingen".

Henk Krol is de tiende gast van verkenner Schippers, drie nog te gaan

ANP
Henk Krol van 50Plus bespreekt zijn advies met Schippers

Partij voor de Dieren wil een 'klimaatcoalitie'

PvdD-leider Thieme wil een "klimaatcoalitie" met haar eigen partij en de VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie. In de Eerste Kamer zou die gedoogd moeten worden door SP, PvdA en 50Plus. Na afloop van het gesprek met verkenner Schippers zei ze dat een coalitie met het CDA er wat haar betreft niet in zit.

De Partij voor de Dieren wil een 'klimaatkabinet'

Segers: praat eerst maar met GroenLinks

De grootste partij (VVD) en de grootste winnaars (CDA,D66 en GroenLinks) moeten eerst met elkaar gaan overleggen over een nieuw kabinet. Dat is het advies van ChristenUnie-voorman Segers aan verkenner Schippers. Hij ziet zijn eigen partij niet als grote winnaar, de ChristenUnie behield zijn vijf zetels.

Toch wordt de ChristenUnie ook genoemd als coalitiepartner in een centrum-rechts kabinet. Maar Segers zei dat hij vooralsnog geen rol voor zichzelf ziet weggelegd. "We hebben een bescheiden positie."

Asscher wil dat winnaars D66, CDA en GroenLinks met VVD gaan praten

De PvdA gaat voorlopig niet om onderhandelingstafel

Asscher: pleidooi Plasterk is vrij ruig

PvdA-leider Asscher was naar eigen zeggen "wel een beetje verbaasd", toen hij hoorde van het pleidooi van demissionair minister Plasterk om de fracties van GroenLinks en de PvdA samen te voegen. Plasterk had dat niet met hem overlegd. Boos is hij niet. "We moeten alle discussies voeren, maar deze is vrij ruig."

"Dat gaan we dus niet doen. We gaan vanuit onze eigen kracht weer sterk worden", zei Asscher. Zijn partij verloor afgelopen woensdag 29 zetels en heeft er nog maar 9 over. De SP wil de PvdA toch graag in een centrum-links kabinet met zes partijen hebben, maar dat vindt Asscher een "zeer complexe variant". "Ik sluit geen dingen uit, maar de realiteit is dat we de zevende partij van Nederland zijn geworden. Bescheidenheid is het devies."

Asscher pleitte er bij verkenner Schippers voor om de VVD het initiatief te geven bij de formatie en allereerst te kijken naar een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Asscher wist niets van "ruige" plan Plasterk

SP-leider Roemer wil centrum-links kabinet met zes partijen

SP-leider Roemer wil wel zes partijen in een nieuw kabinet, om een centrum-links kabinet mogelijk te maken. Zijn ideale coalitie bestaat uit SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Ook de Partij voor de Dieren zou een mogelijkheid zijn.

Roemer beseft dat de meeste andere partijen daar niets voor voelen. "Maar ik roep de verkenner op om meerdere opties te onderzoeken."

SP-leider Emile Roemer wil centrum-links kabinet

Gezonde snacks; de verkenner is niet voor niets ook minister van Volksgezondheid

ANP
Gezonde snacks bij de verkenner

Edith Schippers biedt haar gasten van alles aan: koffie, thee, vruchtensap, kleine chocoladereepjes...maar ook gezonde snacks als snoeptomaatjes en komkommer.

"Veelheid aan adviezen maakt het erg ingewikkeld"

"Het wordt echt nog passen en meten", zegt NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen over de adviezen die verkenner Schippers vanmorgen heeft gehad. De VVD wil met het CDA en D66 en een nog te zoeken vierde partij. GroenLinks wil een christelijk progressief kabinet, het liefst zonder de VVD. Het CDA wil dat de VVD een informateur levert. D66 wil VVD, CDA en GroenLinks erbij. En de PVV denkt aan een combinatie van VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie.

De adviezen zijn zo verschillend, dat Van Dommelen nog geen voorspelling kan maken. "Het is echt heel ingewikkeld". De kans bestaat dat Schippers morgen nog opnieuw een rondje gesprekken doet.

Van Dommelen: ingewikkeld taak voor Schippers

Even een broodje eten

Verkenner Schippers heeft even pauze, daarna volgen nog acht partijleiders.

Ondertussen in de Tweede Kamer, oefenen in de Kamerbankjes

Terwijl de fractievoorzitters af en aanlopen, mogen nieuwe Kamerleden al een kijkje nemen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het nieuwe VVD-Kamerlid Arne Weverling deelt enkele foto's op Twitter. De nieuwelingen staan al achter het spreekgestoelte en de interruptiemicrofoon.

Wilders: ondemocratisch als PVV niet meedoet aan onderhandelingen

Wilders wil meeregeren

Wilders wil combinatie van VVD, CDA, 50plus, SGP en FvDemocratie

De PVV-leider wil meedoen aan de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Hij wil dat onderzocht wordt of een combinatie mogelijk is met VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Wilders wijst erop dat zijn partij heeft gewonnen bij de verkiezingen. "Je kunt 1,3 miljoen kiezers niet bij voorbaat negeren. Dat is ondemocratisch."

Pechtold wil kabinet met VVD, CDA en GroenLinks

D66-leider Pechtold vindt dat met deze vier partijen recht wordt gedaan aan de uitslag van de verkiezingen. Hij benadrukt dat deze coalitie ook kan rekenen op een "stabiele en vruchtbare samenwerking" in de Eerste en Tweede Kamer.

Nu is PVV-leider Wilders binnen.

Pechtold wil met GroenLinks

CDA vindt VVD noodzakelijk

CDA-leider Buma zei dat het hem onlogisch lijkt "om met deze uitslag een coalitie te bouwen zonder de grootste partij". Daarom heeft hij Schippers geadviseerd om een informateur uit VVD-huize te benoemen. Hij zei dat de vier partijen die gaan regeren, in ieder geval ook samen een coalitie in de Eerste Kamer moeten hebben. Volgens Buma moet het aankomende kabinet dat aantreedt "in ieder geval goed gaan luisteren naar de zorgen van de mensen". Volgens de CDA-leider gaat het dan onder meer over de eerlijke arbeidsmarkt, immigratie en integratie en normen en waarden.

Een progressief-christelijk kabinet zoals GroenLinks-leider Klaver heeft voorgesteld, ziet Buma niet zitten.

Buma: over links is onlogisch

Rutte: SP, GroenLinks, PvdA en CU hebben voor- en nadelen

VVD-leider Rutte wil stabiel meerderheidskabinet met in CDA en D66

Wachten in regen en wind

NOS
De pers wacht op de binnenkomst en vertrek van de fractievoorzitters. Het weer is niet al te best.

Klaver: breed kijken, liever niet met de VVD

Klaver denkt aan progressief kabinet

GroenLinks wil christelijk- progressief kabinet

De leider van GroenLinks heeft een voorkeur voor een zo'n mogelijk progressief kabinet, zo zei hij na afloop van zijn gesprek met Schippers. "Er moet zo breed mogelijk gekeken worden, dus ook naar een kabinet zonder de VVD", zegt Jesse Klaver. GroenLinks vindt drie punten belangrijk: het terugdringen van de ongelijkheid, de aanpak van het klimaat en een humaan vluchtelingenbeleid. Klaver noemt het fantastisch dat Rutte over het klimaat begint. Hij sluit de VVD niet uit, maar voelt er weinig voor. "Alleen de PVV sluiten we uit."

ANP
GroenLinks wil een zo progressief mogelijk kabinet

VVD wil in ieder geval met CDA en D66

De VVD-leider zei na afloop van het gesprek met de verkenner Schippers dat zijn partij in ieder geval met het CDA en D66 wil samenwerken. Hij wil een stabiel meerderheidskabinet, dus hoopt hij dat een vierde partij mee wil regeren. Hij spreekt geen voorkeur uit voor de SP, ChristenUnie, GroenLinks of PvdA. "Elke partij heeft voor en nadelen."

De VVD vindt vijf onderwerpen belangrijk: lastenverlichting voor burgers, energietransitie, investeringsklimaat voor werkgevers verbeteren, investeren in veiligheid en defensie en investeren in ouderenzorg.

ANP
VVD-fractievoorzitter Rutte vertelt zijn voorkeur voor een stabiel meerderheidskabinet

Klaver: ik laat discussie over fusie bij de PvdA

De leider van GroenLinks reageert niet enthousiast op het plan van de PvdA om als linkse partijen nader tot elkaar te komen. "Ik laat de discussie vooral bij de PvdA. Dat is beter voor iedereen", zei hij voor binnenkomst bij verkenner Schippers. Hij zegt dat hij graag wil regeren, maar niet met welke partij. "Dat ga ik eerst tegen mevrouw Schippers vertellen."

Xander van der Wulp: het wordt een interessante politieke week

De formatie gaat van start

Schippers wil geen minister meer worden in nieuw kabinet

De VVD-verkenner maakt voor het begin van haar gesprekken duidelijk dat ze niet meer in een volgend kabinet wil zitten. "Ik zit in een hele mooie positie," zegt zij. "Ik wil geen deel meer uitmaken van een nieuw kabinet." Ze spreekt over een spannende dag.

Schippers: ik zit niet meer in een nieuw kabinet

Rutte, de eerste gast in de Stadhouderskamer

De VVD-leider is aangekomen in de Stadhouderskamer, ooit de werk- en ontvangst kamer van stadhouder Willem V . Fotografen en cameraploegen mogen een minuutje naar binnen om wat beelden te maken. Vooraf wilde Rutte niet meer zeggen dat dat hij hoopt dat het weer beter wordt.