liveblog
NOS NieuwsAangepast

Diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije

liveblog gesloten

Einde liveblog

Met een foto, gemaakt rond 01.25 uur ter hoogte van Haaften, sluiten we dit liveblog af. Te zien is hoe het konvooi van de Turkse minister Kaya over de A15 door de politie richting Duitsland wordt begeleid.

Op nos.nl en de app blijven we je op de hoogte houden van het laatste nieuws over de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Het konvooi van minister Kaya op weg naar Duitsland

Verklaring kabinet

Even na 02.00 uur kwam het kabinet-Rutte met een officiële verklaring over diplomatieke rel met Turkije.

Video: Aboutaleb voelt zich misleid door consul-generaal

Aboutaleb: we zijn misleid

Aboutaleb: Kaya op weg naar Duitsland

"Minister Kaya is onderweg naar Duitsland, begeleid door de politie. Ze is tot ongewenst vreemdeling verklaard", dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in een ingelaste persconferentie.

Ook haar auto wordt richting Duitsland gereden, zei Aboutaleb. "En dat geldt ook voor haar beveiligers en medewerkers."

Hij voelt zich "vreselijk misleid" door de consul-generaal. "Hij heeft ronduit gelogen. Hij heeft mensen opgeroepen naar het consulaat te komen waar de minister zou spreken. Daarnaast is er in verschillende colonnes naar Rotterdam gereden. "

Persconferentie burgemeester Aboutaleb van Rotterdam

'Het gaat er vreselijk hard aan toe'

"De boel is nu geëscaleerd. Er vliegen stenen en blikjes door de lucht", zegt verslaggever Kees van Dam. "Het gaat er vreselijk hard aan toe. De stoep voor het consulaat wordt nu schoongeveegd. Mensen kunnen weinig weerstand bieden tegen de wagens van de ME."

Op straat in Rotterdam wordt de sfeer grimmiger

Charges

De mobiele eenheid voert momenteel charges uit bij het Turkse consulaat in Rotterdam. "Het gaat er heftig aan toe", vertelt verslaggever Kees van Dam.

EenVandaag-verslaggever Tom van 't Einde spreekt van een "opgefokte sfeer".

'Minister Kaya onder begeleiding terug naar Duitsland'

Verslaggever Robert Bas geeft de laatste stand van zaken: "De bedoeling is om minister Kaya zo snel mogelijk het land uit te krijgen. De auto waarin ze is ingestapt, is weggereden. Ze wordt onder politiebegeleiding teruggebracht naar Duitsland. Ook de dienst Dienst Speciale Interventies (DSI) is vertrokken. De actie bij het consulaat is in ieder geval afgelopen."

Turkse minister wordt al schreeuwend in andere auto gezet

Scheldende Kaya

De actie bij de auto waarin de Turkse minister Kaya zat, is voorbij. Ze is overgestapt in een andere auto. Dat meldt verslaggever Robert Bas.

Slapen

Een buurtbewoner van het consulaat in Rotterdam wil eigenlijk wel slapen.

Weggesleept

Verslaggever Robert Bas staat bij het Turkse consulaat in Rotterdam: "Zwaarbewapende agenten staan om de gepantserde auto van minister Kaya heen. Die wordt waarschijnlijk weggesleept. Nederland ziet Kaya als ongewenst vreemdeling en wil dat de minister zo snel mogelijk het land verlaat."

Kaya: Nederland schendt mensenrechten

De Turkse minister vroeg eerder op de avond of ze het consulaat in mocht. Toen dat haar geweigerd werd, zei ze: u schendt de mensenrechten, de democratie en het internationale recht.

Turkse minister: u schendt de mensenrechten

Aan het begin van de avond werd minister Kaya door de politie in het Turks verzocht de kortste weg terug naar Duitsland te nemen.

Turkse minister weigert te vertrekken

Consulaat in Düsseldorf

Bij het Nederlandse consulaat in Düsseldorf hebben zich Duitse Turken verzameld.

'Soms grimmig, soms vriendschappelijk'

"Bij het consulaat wacht iedereen af wat er gaat gebeuren. De sfeer is hier en daar wat grimmig. Maar op sommige momenten is het ook best vriendschappelijk", zegt verslaggever Kees van Dam, die bij het consulaat in Rotterdam staat.

Foto's bij het consulaat

Fotograaf Bob van Keulen staat in de buurt van het consulaat.

Beveiligers meegenomen

De Rotterdamse politie heeft vlak bij het Turkse consulaat een aantal mensen meegenomen. Het zijn beveiligers van minister Kaya, die zelf nog in een auto bij het consulaat zit.

Extra lang journaal

Rond 00.15 uur begint op NPO 1 een extra journaal over de situatie bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

De uitzending is ook live te volgen via nos.nl.

Noodbevel uitgebreid

De gemeente Rotterdam heeft het noodbevel voor het centrum uitgebreid en verlengd tot 08.00 uur. Dat laat de gemeente weten in een persbericht.

Tweet Wilders

Op Twitter reageert PVV-leider Geert Wilders op een tweet van de Turkse minister Kaya.

Video: Turken komen bijeen bij Nederlandse consulaat in Istanbul

Bij het Nederlandse consulaat in Istanbul

Video: speciale politie-eenheid arriveert

Een team van de Dienst Speciale Interventies (DSI) arriveerde zojuist bij het consulaat in Rotterdam.

Speciale politie-eenheid arriveert

Extra journaals

In verband met de ontwikkelingen bij het Turkse consulaat zijn er morgenochtend extra NOS Journaals op NPO 1. Het eerste journaal begint om 9.00 uur. Ook om 10.30 uur is er een extra uitzending.

Vannacht om 00.15 uur is het eerstvolgende journaal met de laatste ontwikkelingen bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Minister Cavusoglu

De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken is niet welkom in Nederland, maar wel in Frankrijk. Daar kwam hij aan in Metz, waar hij gaat praten met "onze burgers". Dat liet hij op Twitter weten.

Denk denkt nog na over reactie op conflict Nederland en Turkije

Denk denkt nog na over een reactie op het conflict dat zaterdag is ontstaan tussen Nederland en Turkije. "Wij zijn nog aan het overleggen over het geven van een reactie", zegt Farid Azarkan van Denk tegen het ANP. De partij reageerde de hele dag niet op vragen van de NOS.

"De reactie gaan wij op enig moment ook geven", zei Azarkan vanavond. "Wij zitten volop in de campagne. Ook daar schreeuwen mensen om reacties. Dus daar zijn wij nu vooral mee bezig. De situatie verandert continu. Dus wij komen op een gegeven moment met een reactie."

De auto uit

Verslaggever Robert Bas is bij het consulaat in Rotterdam, waar het konvooi van minister Kaya nog steeds staat. "Ze kwam even de auto uit met het verzoek om de menigte te mogen toespreken. Ze wilde naar het consulaat. Maar Kaya werd door de politie tegengehouden. Ze verweet Nederland dat het de mensenrechten schendt. Vervolgens ging de minister terug de auto in", vertelde hij.

Turkse staatstelevisie

Op de Turkse staatszender TRT is te zien hoe de politie de straten rond het Turkse consulaat in Rotterdam schoonveegt.

Turkse staatstelevisie met beelden uit Rotterdam

Politie verzoekt Kaya te vertrekken

Eerder op de avond werd minister Kaya door de politie in het Turks verzocht de kortste route naar Duitsland te nemen.

Schoongeveegd

De Rotterdamse politie maakt een eind aan de samenscholing van Turkse betogers in de buurt van het Turkse consulaat aan de Westblaak. De Hartmanstraat is al schoongeveegd, zag verslaggever Matthijs Holtrop.

'Demonstratie is niet aan het uitdoven'

Verslaggever Kees van Dam is bij het consulaat in Rotterdam. "Aan de achterkant van het consulaat, waar het tegengehouden konvooi van minister Kaya staat, gaat de opmerkelijke patstelling nog steeds door", zei hij.

Hij schat dat er zo'n 600 Turkse Nederlanders de straat zijn opgegaan. "Aan de voorkant van het consulaat verloopt het allemaal vreedzaam. Mensen demonstreren, scanderen en zwaaien met vlaggen. Heel overzichtelijk."

Maar de demonstratie is volgens Van Dam nog lang niet voorbij. "De spanning loopt op en de situatie is niet nog niet aan het uitdoven."

Eerder op de avond waren er al wat kleinere charges, zag Van Dam. "En de politieopbouw gaat verder. Agenten maken zich klaar om het hier eventueel schoon te vegen."

Gespannen sfeer bij Turks consulaat in Rotterdam

Steeds drukker

Volgens RTV Rijmond-verslaggever Maikel Coomans wordt het steeds drukker bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Hij zendt uit via Periscope.

Reactie minister Kaya

De Turkse minister voor Familiezaken schrijft op Twitter dat "Nederland alle internationale wetten schendt".

Het konvooi van de minister staat nog steeds aan de achterkant van het Turkse consulaat. Bij het konvooi is het momenteel rustig.

Turkse livestream

De Turkse staatstelevisie TRT is ook aanwezig in Rotterdam en zendt live uit.

Op afstand gehouden

Het konvooi van minister Kaya staat al een tijd lang in de buurt van het consulaat. Aanhangers van Erdogan worden door de politie op afstand gehouden.

Demonstranten bij het konvooi

Niet meer welkom

Turkije heeft gezegd dat de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom is in Turkije. Die is momenteel niet op zijn post in Ankara. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken "hoeft hij voorlopig ook niet terug te komen". Ook is het Nederlandse consulaat in Istanbul door de Turken gesloten.

Periscope

RTV Rijnmond-verslaggever Maikel Coomans is bij het consulaat in Rotterdam, waar zich honderden Erdogan-aanhangers hebben verzameld. Hij zendt live uit via Periscope.

Minister weer ingestapt

De Turkse minister Kaya is weer een auto ingestapt, meldt verslaggever Robert Bas.

'Wij zijn hier puur voor steun'

Al sinds het begin van de avond staan aanhangers van president Erdogan bij het Turkse consulaat in Rotterdam. "Het is geen betoging, geen demonstratie. We zijn hier alleen maar om minister Kaya te ontvangen", zei een van hen eerder op de avond.

Aanhangers Erdogan: wij zijn hier puur voor steun

Opgeroepen

Al sinds het begin van de avond staan aanhangers van president Erdogan bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Turkse Nederlanders demonstreren bij het Turkse consulaat aan Westblaak

Via Turkstalige media worden Nederlandse Turken opgeroepen om naar het consulaat in Rotterdam te komen.

Video: minister Kaya bij consulaat

Op beelden is te zien hoe de Turkse minister Kaya bij het Turkse consulaat in Rotterdam een auto uitstapt.

Turkse minister stapt uit

Kaya in Rotterdam

De Turkse minister Kaya van Familiezaken is tegengehouden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Daar is een konvooi met auto's met daarin ook Turkse diplomaten aangekomen. De minister is vanmiddag met het konvooi vanuit Duitsland naar Nederland gegaan om in Rotterdam een toespraak te houden.

Politie houdt konvooi tegen voor Turks consulaat

Of de Turkse minister Kaya deel uitmaakt van het tegengehouden konvooi is niet duidelijk.

Politie houdt konvooi tegen voor Turks consulaat

JOVD: einde aan kandidaat-lidmaatschap Turkije

De jongerenbeweging van de VVD, de JOVD, vindt dat Nederland nu definitief een eind moet maken aan het kandidaat-lidmaatschap van Turkije van de EU. Het is nu tijd om als Nederland in daden dezelfde koers vast te houden richting het dictatoriale regime van Erdogan en Turkije definitief uit te sluiten voor potentiële toetreding EU!", zei voorzitter Rutger de Ridder.

Live via Periscope

RTV Rijnmond-verslaggever Maikel Coomans is bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Hij zendt live uit via Periscope. Tientallen Turkse Nederlanders met vlaggen scanderen de naam van president Erdogan.

Rutte: we zitten er bovenop

"Het is niet verboden voor Turkse ministers om in Nederland te zijn. Punt is dat wij niet willen dat zij groepen Turken toespreken", zei premier Rutte in een reactie op de komst van minister Kaya naar Nederland.

Waar ze nu is, is onduidelijk. "Deze vrouw lijkt ook de intentie te hebben toespraken te gaan houden. Wat ons betreft kan ze dat vanavond niet doen. Wij zitten er bovenop, we zijn bezig dit op te lossen. Hoe dat kan ik op dit moment niet zeggen."

Wie zit er in die auto?

In de buurt van het Turkse consulaat in Rotterdam wordt een konvooi tegengehouden. Vermoedelijk maakt de Turkse minister Kaya daar deel van uit, meldt verslaggever Robert Bas.

Tegengehouden

RTV Rijnmond meldt dat de politie bij een benzinestation in de buurt van Rotterdam de Turkse minister Kaya heeft tegengehouden. Ze was met een konvooi op weg naar de havenstad.

'Schandalig en onacceptabel'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft harde kritiek op het Nederlandse besluit om campagnebijeenkomsten met Turkse bewindslieden te weren. "Dit is ronduit schandalig en onacceptabel", zei hij op een persconferentie. Hij dreigt dat het intrekken van de landingsrechten van zijn vliegtuig niet zonder gevolgen blijft.

Cavusoglu blijft erbij: het is fascisme

Noodbevel

Bij het Turkse consulaat in Rotterdam geldt inmiddels een noodbevel.

Voor het consulaat hebben zich tientallen Turkse Nederlanders verzameld. Zij zijn in afwachting van de komst van de Turkse minister Kaya.

Gearriveerd

De Turkse minister Kaya is inmiddels gearriveerd in Rotterdam.

Rotterdamse restauranthouder: ik voel me verdrietig

In Rotterdam zijn veel Turkse Nederlanders geschrokken. "Ik voel me erg verdrietig", zegt Mustafa Cingöz, horeca-ondernemer in Rotterdam en vicevoorzitter van de Nederlands-Turkse Raad. Hij heeft dan ook besloten niet langer het nieuws te volgen. "Elke keer als ik er iets over lees, word ik nog verdrietiger."

Rotterdamse restauranthouder geschrokken van rel Turkije

Noodbevel

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam houdt een noodbevel achter de hand voor het geval de Turkse minister voor Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, inderdaad naar Rotterdam komt om het consulaat te bezoeken. Dat melden bronnen rond het kabinet aan de NOS.

Rotterdam in zicht

De Turkse minister Kaya is inmiddels in Nederland. Zojuist plaatste een medewerker van haar een foto op Twitter, waarop te zien is dat ze nog 49 kilometer verwijderd is van Rotterdam. "Blokkades zijn er om te overwinnen", schrijft hij.

Video: betoging bij Nederlands consulaat in Istanbul

Bij het Nederlandse consulaat in Istanbul werd vanmiddag tegen het Nederlandse kabinetsbesluit gedemonstreerd.

Betoging bij Nederlands consulaat in Istanbul

Strenge controles

In de buurt van het huis van de Turkse consul aan de Straatweg in Rotterdam zijn strenge controles gaande.

Bijgepraat

Meteen na afloop van het Debat van het Zuiden wordt premier Rutte bijgepraat over de laatste stand van zaken.

Rutte na debat meteen door naar spoedoverleg

Rust in Rotterdam

Hoewel de spanning tussen Nederland en Turkije vanochtend is opgelopen, is het halverwege de middag rustig bij de ambtswoning van de Turkse consul in Rotterdam.

Kalmte bij het huis van de Turkse consul in Rotterdam

Rutte: uitspraken Erdogan onacceptabel

Premier Rutte noemt de opmerkingen van de Turkse president Erdogan, dat Nederlanders "nazi-overblijfselen en fascisten" zijn, onacceptabel. Het besluit om de landingsrechten van het toestel van de Turkse minister in te trekken is volgens het kabinet onvermijdelijk.

Rutte: uitspraken Erdogan onacceptabel

In onderstaande video is de toespraak te zien van de Turkse president Erdogan.

Dit zegt Erdogan over de maatregelen van Nederland

Asscher: iedereen moet even rustig doen

PvdA-minister Asscher vindt dat de Turkse regering de afweging van het kabinet moet respecteren.

Asscher: iedereen moet even rustig doen

Piratenpartij: Nederlandse regering zet aan tot polarisatie

De Piratenpartij is het niet eens met het kabinetsbesluit om de landingsrechten van Turkse ministers in te trekken. Onderstaande verklaring schrijft de partij op Facebook.

Met de auto

De Turkse minister Kaya van Familiezaken heeft besloten om met de auto naar Rotterdam af te reizen, nu het kabinet heeft besloten de landingsrechten in te trekken.

De Turkse minister Kaya van Familiezaken

Aboutaleb roept op tot kalmte

"Het feit dat de Turkse minister niet komt, kan allerlei emoties met zich meebrengen. Ik houd er dan ook rekening mee dat er mensen zijn die de openbare ruimte opzoeken om die gevoelens te uiten." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over het kabinetsbesluit om de landingsrechten van minister Cavusoglu in te trekken.

Rotterdam heeft vanwege het besluit drie locaties aangewezen waar kan worden gedemonstreerd. Aboutaleb doet een "dringend verzoek aan alle Rotterdammers, inclusief de Turkse Rotterdammers, rust en kalmte te bewaren. Niemand is gebaat bij ingewikkelde dingen in de stad."

Aboutaleb: geen ingewikkelde dingen in de stad

Koenders: dit was onvermijdelijk

Volgens minister Koenders was het besluit om geen landingsrechten te geven aan de Turkse minister onvermijdelijk, na de moeizame gesprekken.

Koenders: dit was onvermijdelijk

Demonstratie weer voorbij

De demonstratie voor het Nederlandse consulaat in Istanbul is inmiddels alweer een tijdje afgelopen.

Demonstrant bij ambtswoning Turkse consul

Agent spreekt een demonstrant aan bij de ambtswoning van de Turkse consul in Rotterdam.

Demonstranten voor Nederlands consulaat Istanbul

Voor het Nederlandse consulaat in Istanbul is een demonstratie aan de gang. Betogers scanderen: "Ik geef mijn leven voor mijn land", en een demonstrant draagt een bord mee met de tekst: 'Nederland, raak niet in de war, stel ons geduld niet op de proef'.

Koenders: het was helaas onvermijdelijk om dit middel in te zetten

Minister Koenders zegt in een interview met de NOS dat het "helaas onvermijdelijk was geworden om dit middel in te zetten".

Volgens Koenders is de afgelopen dagen intensief met Turkije gesproken of er toch een mogelijkheid zou zijn voor de minister om bijvoorbeeld in een ambassadegebouw iets te organiseren. "Het bleek bijna onmogelijk om het goed te organiseren, omdat er problemen waren met de openbare orde en veiligheid en omdat het moeilijk was om met hen overeenstemming te bereiken.”

“Terwijl de gesprekken nog liepen en we dachten dat we er misschien nog uit konden komen gingen ze vervolgens dreigen met politieke en economische sancties. Nederland laat zich niet onder druk zetten. De combinatie van factoren is niet te goeder trouw, en dus hebben we de landingsrechten ingetrokken”.

Koenders noemt de uitlatingen van Erdogan over Nederland verschrikkelijk. "We zien steeds meer dat zijn land een autoritaire richting opgaat. Wij stellen hier de mensen in staat om mee te doen aan het referendum. Organisaties kunnen hier zaaltjes bestellen om erover te spreken. Dat is daar niet mogelijk. Ik neem daar als Nederland heel veel afstand van."

Turkse diplomatieke dienst twittert over 'racistische aanvallen'

De Turkse diplomatieke dienst stelt in een tweet dat "racistische, anti-semitische en islamofobe aanvallen in Nederland de Europese democratie op het spel zetten".

Cavusoglu waarschuwde voor 'ernstige gevolgen'

Cavusoglu dreigt met sancties

Eerder vandaag, nog voor de beslissing om de landingsrechten van de vlucht van Cavusoglu in te trekken, verscheen de minister op de Turkse TV. Hij dreigde al met sancties als Nederland zijn bezoek zou dwarsbomen.

Politie bij Nederlands consulaat in Istanbul

Er wordt op Twitter gemeld dat er politiebussen staan bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Mogelijk worden er demonstranten verwacht.

Ron Fresen over besluit kabinet landingsrechten

Ron Fresen over besluit kabinet landingsrechten

Rotterdam wijst demonstratieplaatsen aan

Rotterdam heeft drie plaatsen aangewezen waar vandaag gedemonstreerd mag worden. Het gaat gaat om het Willemsplein, de Lloydpier en het Plein 1940. Op het Willemsplein kunnen mensen demonstreren die de Turkse minister hadden willen zien spreken in Rotterdam, de Lloydpier is voor tegendemonstranten en Plein 1940 voor "alle overige demonstranten".

De onmiddellijke omgeving van de woning van de Turkse consul is afgesloten. De straat is alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer.

Wilders: Turkse ambassadeur nu uitwijzen

PVV-leider Wilders heeft op Twitter gereageerd op de uitspraken van Erdogan. Hij wil dat Nederland zijn ambassadeur uit Turkije terugroept en dat de Turkse ambassadeur in Nederland wordt uitgewezen.

Ook in Essen bezoek Turkse minister verboden

De Turkse minister van Sociale Zaken wilde vandaag in de Duitse stad Essen optreden, niet ver van de Nederlandse grens. Dat heeft de burgemeester gisteravond verboden.

Turkije roept Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur op het matje in Ankara

Politieke partijen steunen kabinetsbesluit Turkse minister

Politieke partijen in Den Haag steunen het besluit van het kabinet om de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken.

Turkse lobbygroep voor Cavusoglu: alles afgelast

In een verklaring meldt de lobbygroep die Cavusoglu naar Nederland wilde halen dat alles is afgelast: "We vragen burgers rustig te blijven en thuis te blijven. Het beste antwoord op deze ondemocratische gebeurtenissen dat gegeven kan worden, is op de dag van het referendum."

Ben Bot: 'beslissing Turkse minister te weren zeer onverstandig'

Oud-minister Ben Bot noemt de beslissing om de Turkse minister Cavusoglu niet naar Nederland te laten komen "zeer onverstandig", zegt hij bij RTL Nieuws. "Hiermee komen de verhoudingen nog meer op scherp te staan. Wij beroepen ons altijd op de democratie en de mensenrechten, hiermee zijn we op het verkeerde spoor".

Erdogan dreigt Nederlandse diplomaten het land uit te zetten

Erdogan: Nederland nazistisch

Beveiliging bij woning Turkse consul

Politie bij de woning van de Turkse consul in Rotterdam

Erdogan noemt Nederland 'nazistisch'

De Turkse president Erdogan noemt Nederland in een toespraak fascistisch en nazistisch. Hij dreigt Nederlandse diplomaten het land uit te zetten en vluchten uit Nederland te weren.