Van den Brom: teamprestatie van begin tot eind
Barto: paar dagen nodig om dit te verwerken
Blom: bijzondere ervaring als scheidsrechter

Cambuur-doelman Leonard Nienhuis baalt na de strafschoppenreeks
Blijdschap bij AZ na de gewonnen penaltyserie tegen SC Cambuur

Penaltyreeks op de radio

'Iedereen denkt dat ik er zomaar een paar stop'

"Het is een hele lange rit geweest met mijn blessure. Ik ben zo blij", zegt matchwinner Tim Krul na afloop tegen Fox Sports. "Iedereen denkt met het WK van Brazilië in het achterhoofd dat ik nu zomaar wat strafschoppen stop, maar het was zwaar."

AZ begint

AZ gaat beginnen met de penaltyserie. Dat is de keuze van Cambuur.

Strafschoppen!

We krijgen strafschoppen bij AZ-Cambuur om te beslissen wie de bekerfinale bereikt. Wie houdt z'n hoofd koel?

Tussenstand AZ - SC Cambuur 0-0

Bijna voorbij

Het lijkt op een strafschoppenserie uit te draaien.

Rode kaart AZ

Rens van Eijden krijgt een directe rode kaart. AZ moet met tien man verder.

Kans op kans voor AZ

Het is een wonder dat AZ nog niet heeft gescoord. Nienhuis redt Cambuur een aantal keer.

Nienhuis redt Cambuur

De doelman houdt Cambuur in de race met een knappe reflex met z'n voet op de doellijn na een inzet van Weghorst.

Eerste verlenging zit erop

De eerste verlenging zit erop bij AZ-SC Cambuur. AZ smijt met z'n krachten en Cambuur houdt stand. Draait dit uit op strafschoppen?

AZ doet het rustig aan

De Alkmaarders nemen gas terug, waardoor Cambuur op adem kan komen en zelfs weer aan aanvallen toekomt. De eerste helft van de verlenging is bijna voorbij.

Cambuur bijt van zich af

Cambuur probeert het af en toe nog. Een kopballetje van Van de Streek eindigt in de handen van Krul. Maar het is AZ nog steeds dat bepaalt in de eerste helft van de verlenging.

Eerste verlenging onderweg

Het bekergevecht is inmiddels weer onderweg. AZ neemt andermaal het initiatief.

Videoscheidsrechter houdt Cambuur in de race

Wuytens lijkt AZ in de blessuretijd naar de winst te koppen, maar na het bestuderen van de televisiebeelden wordt de goal afgekeurd.

De videoscheidsrechter ziet een overtreding van Garcia op Nienhuis, waardoor de treffer wordt geannuleerd. We gaan dus verlengen.

Flipperkastvoetbal

Cambuur verdedigt met man en macht en redt zich soms uit hachelijke situaties in de eigen zestien. De Friezen snakken naar de verlenging. 84 minuten gespeeld.

AZ loert

De Alkmaarder willen de wedstrijd binnen 90 minuten beslissen en blijven aanvallen. Weghorst krijgt een kopkans, maar de defensie van Cambuur staat paraat. Het is overleven voor Cambuur momenteel.

Friday eruit, Weghorst erin

Van den Brom grijpt in en brengt zijn clubtopscorer in het veld: Fred Friday eruit, Wout Weghorst erin. 75 minuten gespeeld.

Druk AZ neemt toe

Cambuur wordt steeds verder naar achteren gedrukt. Hoelang kunnen de Friezen dit nog volhouden? Het ontbreekt bij AZ nu vooral aan de eindpass.

Dubbele wissel en ander systeem

Ondertussen voert Cambuur een dubbele wissel door: Stefano Lilipaly en Tarik Tissoudali komen erin voor Delvechio Blackson en Jerge Hoefdraad. Bovendien switch Cambuur van 5-3-2 naar 4-3-3.

Spanning neemt toe

AZ en Cambuur maken er een levendig bekerduel van in Alkmaar en creëren kansen. Maar waar blijft de openingstreffer? Spanning alom.

Kans AZ en Cambuur!

Friday krijgt in het centrum de bal van Mattias Johansson op een presenteerblaadje, maar de Nigeriaan twijfelt en helpt de kans om zeep.

Niet veel later krijgt Hoefdraad aan de overkant een schietkans, maar Krul brengt op een stijlvolle manier redding.

In de tegenaanval, na adequaat uittrappen van Krul, is het Friday die opnieuw in kansrijke positie mist.

Tweede helft

SC Cambuur brengt de tweede helft onderweg in Alkmaar. Beide ploegen hervatten in ongewijzigde samenstelling het duel.

Rust

Rust in Alkmaar: 0-0. AZ heeft de bal, maar Cambuur oogst lof door zich niet in te graven en kansen te creëren.

Bijna rust

Cambuur voetbalt goed mee in Alkmaar. AZ heeft moeite met het opportunistische voetbal van de Leeuwarders, die er zo nu en dan gevaarlijk komen opzetten.

Kans AZ!

Friday is het eindstation van een goede AZ-aanval. De aanvaller schuift de bal vervolgens rakelings naast het Cambuur-doelman. Hier hadden de Alkmaarders op 1-0 moeten komen. 35 minuten gespeeld.

Kans Cambuur!

Martijn Barto krijgt de grootste kans van de wedstrijd tot nu toe. De Cambuur-aanvaller heeft aan de linkerkant wat ruimte, maar schiet de bal voorlangs. AZ ontsnapt opnieuw.

Spelbeeld intact

AZ blijft de bovenliggende ploeg, terwijl Cambuur op de counter loert. Friday krijgt aan de rechterkant wat ruimte, maar de hoek waaruit hij schiet is te lastig om doelman Nienhuis te verontrusten.

Geen communicatie met videoscheidsrechter

Scheidsrechter Kevin Blom heeft volgens Fox Sports problemen met de communicatie tussen hem en de videoscheidsrechter. De inbreng van de laatstgenoemde is nog niet nodig geweest, maar het euvel eventueel voor de nodige vertraging zorgen.

Cambuur profiteert van de ruimte die AZ achter de defensie weggeeft. Cambuur-middenvelder Sander van de Streek twijfelt echter te lang aan de rand van het strafschopgebied, waardoor Derrick Luckassen handelend kan optreden.

Even later kan Jerge Hoefdraad aan de rechterkant opstomen voor Cambuur, maar zijn voorzet wordt geblokt. AZ komt met de schrik vrij.

AZ dominant

AZ zoekt naar een vroege openingstreffer en zet Cambuur direct onder druk. Nog geen grote kansen voor de thuisploeg, maar AZ is wel de bovenliggende partij.

Cambuur probeert met een 5-3-2 systeem vooral vanuit de omschakeling toe te slaan.