liveblog
NOS NieuwsAangepast

Liveblog van de afgelopen verkiezingsnacht

liveblog gesloten

Trump op het podium

Reuters
Trump houdt zijn overwinningstoespraak

Trump: ik zal jullie niet teleurstellen

"Ik heb er erg veel zin in, het is een eer. Ik zal jullie niet teleurstellen, dat beloof ik", zei de nieuwe president. "Maar het karwei begint nu pas. We gaan snel aan de slag."

Na Trumps laatste woorden wordt het nummer You Can't Always Get What You Want ingestart. Het tweede deel van het refrein gaat: "But if you try sometimes, you find / You get what you need."

Trump belooft verdubbeling economische groei

"We hebben een geweldig economisch plan klaarliggen", zei Trump in zijn overwinningsspeech. "We zullen onze groei verdubbelen en we krijgen de sterkste economie ter wereld."

Trump: we zullen met iedereen eerlijk omgaan

"Ik wil alle landen in de wereld verzekeren dat we, hoewel we ons eigen belang altijd voorop zullen stellen, eerlijk met hen zullen omgaan", zei Trump. "We respecteren iedereen die ons te vriend houdt."

Trump: overheid gaat zijn best doen

"Deze beweging, die bestaat uit mensen van allerlei achtergronden, verwacht dat onze overheid zijn best doet voor hen. En dat gaat deze overheid ook doen", zei Trump. "We gaan onze infrastructuur opnieuw opbouwen. We zetten daarbij miljoenen mensen aan het werk."

Trump: we moeten samenwerken

"Het is tijd om de wonden te helen en samen te komen als één verenigd volk", zei Trump in zijn overwinningsspeech. "Ik beloof dat ik president zal zijn voor alle Amerikanen."

NU LIVE: Donald Trump speecht

Volg het rechtstreeks via onze livestream.

Trumps vice-president Mike Pence: historisch moment

"Dit is een historische nacht", zei Pence nadat bekend was geworden dat Donald Trump de nieuwe president is. "Het Amerikaanse volk heeft gesproken en heeft een nieuwe kampioen gekozen." Hij bedankte verder God, zijn familie, het Amerikaanse volk en Donald Trump.

De kaart op dit moment - er zijn nog steeds staten zonder uitslag

NOS
Trump heeft genoeg kiesmannen voor het presidentschap

Clinton heeft met Trump gebeld om verlies toe te geven

Niet alleen deze verslaggever van NBC News zegt dat, ook CNN meldt het.

We wachten op de overwinningstoespraak van Trump

Die speech wordt ieder moment verwacht. Bekijk hem live op onze livestream of op NPO 1.

DONALD TRUMP 45STE PRESIDENT VS

AP geeft Wisconsin aan Trump, die daarmee op 276 kiesmannen komt. Die achterstand is niet meer in te halen voor Clinton. Donald J. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten.

CNN: Trump gaat aanhang toespreken

De nieuwszender zegt dat Trump is gesignaleerd in het Hilton Hotel in New York, waar zijn aanhang al een paar uur uitbundig feestviert.

Dit zei Clintons campagneleider zojuist

Campagneleider Clinton: ga naar huis, uitslag 'too close to call'

Trump wint ook in laatste district Nebraska

Trump komt weer een stapje dichter bij het Witte Huis: hij heeft nog vier kiesmannen nodig nu ook het laatste district in Nebraska voor hem is.

Chef Clinton-campagne wil van geen verlies weten

John Podesta spreekt de Clinton-aanhang in New York toe. "Er worden nog steeds stemmen geteld in de staten. In verschillende staten is het nog heel spannend." Hij roept de aanhangers op om naar huis te gaan. "Morgen hebben we weer wat te melden." Clinton zelf zal de komende uren dus niets van zich laten horen.

Clinton wint in Maine, maar Trump ook

Maine is een van de twee staten die niet alle kiesmannen aan één kandidaat geven. Ook Nebraska doet dat niet. Vandaar dat Clinton drie kiesmannen in Maine krijgt en Trump de vierde. Nieuwe stand: 265 voor Trump, 218 voor Clinton.

De uitslagenkaart op dit moment

NOS
07.50 uur: Trump heeft nog zes kiesmannen nodig

TRUMP WINT PENNSYLVANIA

Donald Trump pakt de hoofdprijs van dit moment: twintig kiesmannen in Pennsylvania. Hij staat nu op 264, meldt Associated Press.

Sarah Palin: uitslag doet aan brexit denken

"De bevolking neemt de macht over de politiek over", zegt de Republikeinse oud-vice-presidentskandidaat:

Aanhangers Trump: het lijkt de brexit wel

Republikeinen houden ook meerderheid in Senaat

Met de overwinning van senator Pat Toomey in Pennsylvania zijn de Republikeinen verzekerd van de meerderheid, zegt AP. Het Huis hadden ze al in de pocket en als Trump president wordt, hebben de Republikeinen het de komende jaren voor het zeggen in de Amerikaanse politiek.

Waar kan Trump zijn 26 kiesmannen halen?

De grootste prijs voor Trump is Pennsylvania (20 kiesmannen), waar hij iets voorligt op Clinton. Met de drie kiesmannen die Trump vrijwel zeker in Alaska zal verdienen, heeft hij nog een willekeurige derde staat nodig om te winnen.

Al bijna uur geen nieuwe uitslag

AP verklaarde om 6.21 uur Hillary Clinton de winnaar in Nevada. Sindsdien hebben we geen nieuwe uitslagen gekregen van het persbureau. Ook de andere Amerikaanse media wachten af.

Alle stembureaus zijn nu dicht

Om 07.00 uur was Alaska de laatste staat waar de stembureaus sloten. De staat is zeer waarschijnlijk voor Trump. De laatste keer dat een Democratische presidentskandidaat er won, was Lyndon Johnson in 1964.

De peilingen zaten er op een paar plekken flink naast