NOS NieuwsAangepast

The Series: hoe zit dat nou, met die kiesmannen?

270! Het magische nummer op 8 november

270. Dat getal is tijdens de verkiezingen in Amerika heel belangrijk. Zoveel kiesmannen hebben Donald Trump en Hillary Clinton namelijk nodig om te winnen. Kiesmannen zijn onderdeel van wat het 'kiescollege' wordt genoemd, en dat kiescollege bepaalt wie er president wordt. Er wordt dus indirect gekozen, net als bij ons met de Eerste Kamer gebeurt: niet het volk maar de kiesmannen wijzen de baas van het land aan.

Iedere staat krijgt naar rato van het aantal inwoners een aantal kiesmannen toebedeeld. Dat zijn er voor Californië bijvoorbeeld 55. Dunbevolkte gebieden als Alaska moeten het doen met 'slechts' drie kiesmannen.

Tijdens de verkiezingen in 2000 tussen Al Gore en George W. Bush deed zich een uitzonderlijke situatie voor: George W. Bush won de verkiezingen, maar kreeg een half miljoen minder stemmen dan zijn Democratische rivaal. Omdat hij op controversiële wijze in swing state Florida wist te winnen waren de kiesmannen van die staat voor hem en werd hij de 43e president van de Verenigde Staten.

Sindsdien staat Al Gore bekend als de president die Amerika nooit gehad heeft. 270 is dus het magische getal.

Volg alle eerdere afleveringen van NOS The Series op onze speciale site:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl