liveblog

Feyenoord blijft foutloos, Ajax wint moeizaam, 1-1 in Twente

liveblog gesloten

Klaar in Rotterdam

We sluiten de boeken in Rotterdam. Sparta en AZ houden het in een matig duel op een 1-1 gelijkspel.

Terwijl de Sparta-mars al door het stadion klinkt, ontstaat er nog een opstootje op het veld. Na wat geduw en getrek, waarbij vooral Bel Hassani zich erg boos maakt, keert de rust op Het Kasteel weer terug.

Rode kaart

In blessuretijd krijgt Spartaan Dumfries nog zijn tweede gele kaart, en dus rood, na hevig protesteren. Dumfries meende een penalty te verdienen, maar uit de herhaling blijkt dat overigens niet.

Slotfase

De slotfase loopt in het redelijk saaie duel tussen Sparta en AZ. In de 84ste minuut is het even schrikken voor de AZ-fans als invaller Goodwin een cadeautje krijgt van de Alkmaarse defensie. De bal blijft rustig liggen voor de Australiër, maar Johansson brengt nog net op tijd redding.

Sparta-AZ 1-1

Nog een kwartier

Nog ruim een kwartier te spelen bij Sparta-AZ. De Alkmaarders hadden een paar minuten geleden een kansje via invaller Rienstra, die net over schoot. Sparta had een kansje via een vrije trap van Dijkstra, die net over ging.

Het kan dus nog alle kanten op in Rotterdam, hoewel er maar weinig kansen zijn.

Kans Sparta

Het publiek op Het Kasteel schrikt ineens wakker. El Azzouzi ontsnapt, wordt naar de buitenkant gedreven maar vindt met een handige pass Dougall, die verwoestend uithaalt. AZ-goalie Rochet redt knap op de pegel van de Australiër.

Na ruim een uur is het weer Sparta dat AZ-keeper Rochet tot actie dwingt. Een aardige aanval eindigt in een afstandsschot van Dijkstra, dat in de armen van Rochet belandt.

Zonnetje schijnt

De regen is intussen weggetrokken en er schijnt nu een vrolijk zonnetje boven Het Kasteel. Verder is er sinds de rust weinig te melden vanuit Rotterdam. Sparta is wel de ploeg die iets beter uit de kleedkamer is gekomen.

Tweede helft

De wedstrijd tussen Sparta en AZ is hervat. De stand is 1-1.

Bij de thuisploeg is Pinteaux vervangen door Vriends.

Rust

Rust op Het Kasteel. Sparta en AZ zoeken de kleedkamers op met een 1-1 ruststand op het scorebord.

Sparta ontsnapt

Meteen na de gelijkmaker van Sparta lijkt AZ een penalty te verdienen. Pinteaux brengt met een tackle met twee benen Bel Hassani ten val, maar tot afgrijzen van heel AZ wuift scheidsrechter Liesveld de protesten weg.

GOAL Sparta

Er gebeurde niet veel op Het Kasteel, maar ineens is het toch 1-1. Breuer krijgt de felicitaties na de gelijkmaker van Sparta.

Een vrije trap van Dijkstra komt voor de voeten van de verdediger, die vervolgens met rechts de trekker overhaalt. Het is het eerste eredivisiedoelpunt van Breuer sinds 15 september 2012 (namens NEC tegen VVV-Venlo).

Ook grappig: De doelpuntenmaker van Sparta (36) is twee keer zo oud als de doelpuntenmaker van AZ (18).

Weinig te beleven op Het Kasteel

We naderen alweer de rust in Rotterdam. Echt heel veel te melden is er niet vanaf Het Kasteel. Sparta probeert een gaatje te vinden in de hechte AZ-defensie, maar de Alkmaarders hebben de zaakjes achterin prima voor elkaar. Kansen van AZ hebben we ook al een tijdje niet meer gezien.

Sparta-AZ 0-1

De reacties na Willem II-Feyenoord

Rommelig en slordig

Het is tot nu toe een rommelig en slordig duel in Rotterdam. Aan beide kanten gaat er veel fout. Sparta probeert wel iets offensiever te spelen, maar de kansen zijn tot nu toe voor AZ. In de 21ste minuut was er weer eentje voor Dos Santos, maar hij schoot vanuit kansrijke positie ver naast.

Prima begin AZ

Een klein kwartier gespeeld op een regenachtig Kasteel. Bij Sparta loopt het nog niet zo, AZ kent tot nu toe weinig problemen. Dos Santos had na tien minuten een kans op de 2-0, maar hij kon net niet bij een lange voorzet.

GOAL AZ

Dat is snel. In de zesde minuut komt AZ al op 1-0 bij Sparta. De 18-jarige middenvelder Guus Til kopt tussen twee Sparta-verdedigers binnen uit een voorzet van Bel Hassani. Het is de eerste kans van de wedstrijd en de tweede goal van Til in de eredivisie.

Vrolijke gezichten bij AZ en dat konden de Alkmaarders wel even gebruiken na de 5-0 oorwassing in de Europa League bij FC Zenit.

De reacties na Ajax-FC Utrecht

Klaar in Almelo

Ook de Twentse derby is afgelopen. Heracles en FC Twente houden het na een spannende strijd op een 1-1 gelijkspel.

Klaar in Tilburg

Het is klaar in Tilburg. Feyenoord boekt na een matige wedstrijd zijn achtste eredivisiezege op rij: 2-0 tegen Willem II.

Spanning in Almelo

In Almelo is het nog altijd 1-1. De spanning is groot in de slotfase. FC Twente was nog dicht bij een goal, toen invaller Jensen de bal met geluk voor zijn voeten kreeg, maar in kansrijke positie toch niet wist te scoren. Wie nu scoort, wint de derby.

Heracles-FC Twente 1-1

Wedstrijd gaat verder

De gemoederen in Tilburg lijken weer bedaard. Schiedsrechter Higler hervat de wedstrijd.

Willem II-Feyenoord 0-2

Wedstrijd ligt stil

De wedstrijd Willem II-Feyenoord is stilgelegd vanwege een fikse knokpartij op de tribune.

Het is niet helemaal duidelijk wie met wie op de vuist is gegaan. Spelers proberen vanaf het veld de gemoederen weer tot bedaren te brengen.

GOAL Feyenoord

Een kwartier voor tijd wordt het 2-0 voor Feyenoord bij Willem II. Invaller Tapia dribbelt door de Tilburgse defensie en scoort.

Kramer voor Jørgensen

Bij Feyenoord is Jørgensen voor het laatste kwartier vervangen door Kramer. De Rotterdammers leiden nog met 1-0, maar hebben het sinds de rust heel lastig bij Willem II.

Willem II-Feyenoord 0-1

Kans Armenteros

Terwijl de regen inmiddels met bakken uit de hemel komt in Twente, blijft Heracles aanspraak maken op de overwinning. Armenteros was dicht bij zijn tweede goal van de middag. Uit een voorzet van Te Wierik kon hij bijna de 2-1 binnentikken.

Heracles is beter

Na ruim een uur spelen in Almelo is Heracles de betere ploeg. FC Twente komt er nauwelijks meer uit. Grote kansen krijgen de Heraclieden niet, maar de dreiging is er wel.

Ondertussen is bij Heracles Navrátil vervangen door Darri. Bij Twente is Celina vervangen door Jensen.

Willem II wordt sterker

Ruim een uur gespeeld in Tilburg en Willem II wordt sterker en sterker. In de 62ste minuut is er een kans voor invaller Ogbeche, maar de Nigeriaan schiet over.

Bij Feyenoord is Dirk Kuijt inmiddels moegestreden naar de kant gegaan. Zijn vervanger is Tapia.

Feyenoord moet oppassen

In de eerste helft had Feyenoord lange tijd Willem II bij de strot, maar na rust gaat dat vooralnog een stuk moeizamer. De Rotterdammers blijven beter, maar moeten op hun hoede zijn voor de uitbraken van Willem II. Zo was er in de 57ste minuut een beste kans voor Ojo: zijn knappe kopbal wordt echter gepakt door Jones.

Aantrekkelijk in Almelo

De eerste kans na rust in de Twentse derby is voor Heracles. Een hoekschop van Kuwas wordt door Hoogma net naast gekopt. Even later is er een kansje voor Ünal, die namens Twente voorlangs schiet. Kortom: het gaat meteen alweer op en neer bij het aantrekkelijke duel tussen Heracles en Twente.

De tweede helft van Willem II-Feyenoord is begonnen. De koploper uit Rotterdam leidt met 1-0.

Ook in Twente wordt weer gevoetbald. Het is 1-1 bij de derby tussen Heracles en FC Twente

Rust

Het is rust in Tilburg en Almelo. Feyenoord staat met 1-0 voor tegen Willem, bij Heracles-Twente is de ruststand 1-1.

GOAL Heracles

FC Twente heeft nauwelijks kunnen genieten van de voorsprong. Armenteros kopt in de 42ste minuut de 1-1 voor Heracles binnen uit een voorzet van Kuwas. Het is zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer in Almelo.

GOAL FC Twente

Strafschop voor FC Twente na hands van Te Wierik. Klich schiet onberispelijk binnen. Twente op voorsprong in Almelo: 1-0.

De penalty is terecht: Te Wierik staat in het muurtje bij een vrije trap en doet zijn arm in de lucht. De bal komt er tegenaan en dus wijst scheidsrechter Makkelie naar de stip.

Heracles-FC Twente 0-1

Kans Willem II

Er lijkt de eerste helft weinig aan de hand voor Feyenoord, maar in de 35ste minuut is het zomaar ineens bijna gelijk. Een corner van Willem II wordt door Heerkens, met het achterhoofd, net naast gekopt. Het scheelde bijna niks.

Ander spelbeeld in Twente

Het spelbeeld is Almelo is na een half uur spelen gedraaid. Was de beginfase voor Twente, nu bepaalt Heracles ineens het spel. Dat de spanning groot is, blijkt ook uit de gemoederen die geregeld licht verhit raken. Er zijn gele kaarten gevallen voor Breukers (Heracles) en Ünal (Twente).

Heracles-FC Twente 0-0

Willem II heeft het zwaar

Willem II weet zich achterin geen raad met de druk die de Feyenoord-aanvallers uitoefenen bij Tilburgs balbezit. Er breekt af en toe bijna paniek uit bij de verdedigers, tot onzetting van trainer Van de Looi.

Van Willem II is op deze manier weinig gevaar te verwachten, Feyenoord kan na een klein half uur spelen tevreden zijn.

Spanning in Twente

In Almelo is het tot nu toe een spannende strijd om het officieuze halfjaarlijkse Twentse kampioenschap. FC Twente heeft in de openingsfase het betere van het spel en al een paar aardige kansen gehad.

Maar na een weifelende opening begint Heracles zich ook nadrukkelijker met de wedstrijd te bemoeien. Via Navrátil hadden de Almeloërs na ruim een kwartier een behoorlijke kans. De Tsjech liet zich echter op het moment suprême van de bal lopen door Bijen.

In de zestiende minuut komt Feyenoord verdiend op voorsprong bij Willem II. Jørgensen scoort met de hak.

De voorzet van rechts is van Basaçikoglu, de Deen scoort vervolgens op fraaie wijze. Het is alweer zijn zesde doelpunt van het seizoen.

Kans Vilhena

Na een klein kwartier is er een grote kans voor Feyenoord. De Rotterdammers komen er met veel man uit, Toornstra bereikt vanaf de zijkant Kuijt die Vilhena een schietkans biedt. Keeper Lamprou brengt echter redding voor Willem II.

Willem II-Feyenoord 0-0

Weinig reuring in Tilburg

De eerste tien minuten in Tilburg is er nog weinig gebeurd. Feyenoord probeert druk te zetten, het meeste balbezit is voor de thuisploeg, maar dan wel op eigen veld. Beide ploegen hebben wel al een niet vermeldenswaardig speldenprikje uitgedeeld.

De ballen rollen

Willem II-Feyenoord en Heracles-FC Twente zijn begonnen!

'Wij willen fantastische competitiestart goed vervolg geven'

NOS-verslaggever Joep Schreuder blikt met Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst vooruit op het eredivisieduel met Willem II.

Basaçikoglu vervangt Berghuis

Feyenoord moet het tegen Willem II stellen zonder Steven Berghuis. De vleugelspits ontbreektvanwege een knieblessure, donderdag opgelopen tijdens de verloren confrontatie met Fenerbahçe (1-0) in de Europa League. Bilal Basaçikoglu vervangt Berghuis.

Bondscoach Danny Blind heeft Berghuis opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankrijk. Door zijn blessure is het de vraag of de aanvaller zich maandag in Noordwijk zal melden bij Oranje.

Klaar

Het is afgelopen in Amsterdam. Het was nog heel spannend in de slotfase, maar Ajax zegeviert met 3-2 tegen FC Utrecht.

Enorme kans Ajax

In blessuretijd is er een enorme kans voor Ajax na een fraaie aanval. Eindstation is Traoré, die vrijstaand vanuit kansrijke positie de bal de tweede ring inschiet.

Ajax-FC Utrecht 3-2

GOAL FC Utrecht

In de 90ste minuut komt Utrecht terug tot 3-2 in de Arena. De net ingevallen Van der Maarel maakt het nog spannend. Hij tikt na een voorzet knap binnen bij de eerste paal.

GOAL Ajax

Hakim Ziyech maakt zijn eerste eredivisiedoelpunt voor Ajax. Het is een curieus rollertje, maar hij telt wel: 3-1.

De bal komt in de 87ste minuut ineens voor de voeten van de vrijstaande Marokkaan. Hij raakt de bal heel dun, maar keeper Ruiter heeft geen antwoord op het balletje.

Bij de Amsterdammers is invaller Bazoer ondertussen alweer geblesseerd uitgevallen en vervangen door Riedewald.

Ajax-FC Utrecht 3-1

Om 14.30 uur: Heracles-FC Twente

GOAL Ajax

Lasse Schöne schiet de strafschop onberispelijk in de rechterhoek: Ajax leidt met 2-1 tegen FC Utrecht.

Ajax-FC Utrecht 2-1

Penalty Ajax

Penalty voor Ajax in de 78ste minuut. Strieder maakt hands en Nijhuis wijst naar de stip.

Ajax op zoek naar voorsprong

Nog 20 minuten te gaan bij Ajax-FC Utrecht. De Domstedelingen komen nog maar zelden in de buurt van het doel van Onana. Ajax is beter, maar heeft zich weinig echte kansen kunnen creëren.

De Amsterdammers leken wel recht te hebben op een strafschop toen Janssen Dolberg op enig moment omverduwde. En Traoré had een prima schietkans na een strakke voorzet van Ziyech, maar schoot tegen een Utrecht-speler op.

Bij Ajax is verdediger Sinkgraven (matige eerste helft, goede tweede) ondertussen vervangen door middenvelder Bazoer.

Ajax-FC Utrecht 1-1

Kans voor Klaassen

Het eigen doelpunt van FC Utrecht is een oppepper geweest voor Ajax. De thuisploeg gaat enthousiast, maar ook slordig, op zoek naar de voorsprong.

Na een klein uur is er een grote kans voor Ajax: een voorzet van Viergever wordt door Dolberg met de hak verlengd, maar Klaassen schiet vervolgens naast.

Zivkovic gaat in de 57ste minuut, onder applaus van het Ajax-publiek, naar de kant. Hij wordt vervangen door Joosten.

GOAL Ajax

Ajax komt al snel na rust op 1-1 tegen FC Utrecht! Ramon Leeuwin tikt de bal ongelukkig in eigen doel.

Een voorzet van Younes wordt door de Utrecht-verdediger verlengd. De bal gaat met een mooie boog over keeper Ruiter, dat wel.

De tweede helft is begonnen bij Ajax-FC Utrecht. De gasten leiden met 1-0, dus er is werk aan de winkel voor de Amsterdammers.

Duarte wil zwarte Ajax-bladzijde in Almelo voorgoed omslaan

Met een rugzak vol mooie dromen verruilde Lerin Duarte in 2013 Heracles voor Ajax. Maar drie frustrerende jaren later is de 26-jarige middenvelder weer terug bij af. Terug in Almelo, waar de middenvelder zondagmiddag de derby tegen FC Twente speelt. "Hier krijg ik de kans om weer te laten zien wat ik kan."

Om 14.30 uur krijgt hij daarvoor de kans in het thuisduel van Heracles met FC Twente.

Lerin Duarte is weer terug bij Heracles Almelo

Rust

Het is rust in Amsterdam. FC Utrecht gaat brutaal aan de leiding tegen Ajax door een kopgoal van Conboy: 0-1.

Vlak voor rust moest Ruiter voor de tweede keer vanmiddag redding brengen. Dit keer tikte hij een vrije trap van Ziyech over de lat.

Kansen Younes en Zivkovic

Ajax was even de kluts kwijt na de achterstand, maar lijkt inmiddels weer bij de les. Het offensief van de Amsterdammers is weer een beetje op gang gekomen. Dat leidt in de 39ste minuut tot een goed schot van Younes, waarop Ruiter knap redt.

Een minuut later verliest Sinkgraven, niet voor het eerst vanmiddag, de bal op het middenveld. Het leidt tot een nieuwe schietkans van Zivkovic, maar de bal gaat ver over.

Ajax-FC Utrecht 0-1

Bijna Zivkovic

Vijf minuten na de voorsprong van Utrecht is het bijna 2-0. De verdediging van Ajax is even het spoor bijster en Zivkovic kan alleen op Onana afstormen. Op het laatste moment wordt de Ajax-huurling van scoren afgehouden door een formidabele tackle van de aangesnelde Sánchez. Ajax ontsnapt.

Even later krijgt Ajax-aanvoerder Klaassen een gele kaart van scheidsrechter Nijhuis wegens protesteren. Hetzelfde overkomt Utrecht-aanvoerder Janssen drie minuten later.

FC Utrecht komt in de 27ste minuut op 1-0 in Amsterdam. Kevin Conboy kopt knap raak, tussen een handvol Ajax-verdedigers in, uit een voorzet van Ayoub.

Het zal de Amsterdammers rauw op hun dak vallen. De gasten hadden eigenlijk nog geen kans gehad en Onana had tot nu toe een rustige middag. Maar de eerste de beste echte mogelijkheid wordt meteen benut.

Onderhoudend

Ajax oogt de eerste 20 minuten fris en gretig, FC Utrecht houdt zich voornamelijk bezig met verdedigen. Maar het blijft voor de Amsterdammers oppassen voor uitbraken van Utrecht, dat juist tegen Ajax vaak weet te excelleren. Voorlopig is het nog wachten op doelpunten in de Arena.

Ajax-FC Utrecht 0-0

Dak op kiertje

Het dak in de Amsterdam Arena is even op een kiertje gezet om de kruitdampen van het F-Side-feestje naar buiten te laten trekken. Het is een beetje mistig, maar het veld is prima te zien. Ajax domineert de eerste tien minuten zonder echte kansen, Utrecht is nog niet verder gekomen dan het schot van Ayoub.

Goed begin

De wedstrijd in Amsterdam begint veelbelovend. Na een halve minuut is er al een gevaarlijk schot van Ayoub, dat rakelings naast het doel van Onana gaat. Een minuutje later is er ook het schot van Ajax. De poging van Schöne is wel minder dreigend dan die van Ayoub.

De bal rolt

De bal rolt in de Arena! Het duel tussen Ajax en FC Utrecht is begonnen. Het zicht is nog een beetje moeilijk, want de vuurwerkdampen zijn blijven hangen vanwege het gesloten dak. Maar dat zijn de fans wel gewend van het Europa League-duel met Standard Luik van afgelopen donderdag.

Vuurwerk

De spelers van Ajax en FC Utrecht betreden het veld in de Arena onder begeleiding van een groot vuurwerk, vanwege het 40-jarig bestaan van de F-Side.

Van Gastel geniet van zijn jongens

Jean-Paul van Gastel weet als een van de weinigen wat het is om de kampioensschaal namens Feyenoord in de lucht te steken. Want dat deed hij bij de laatste landstitel van Feyenoord in 1999. De aanvoerder van toen is tegenwoordig assistent-trainer in De Kuip, bij de ploeg die zo daverend aan het eredivisieseizoen is begonnen.

De wedstrijd van Feyenoord vandaag om 14.30 uur is zeker voor hem een beladen duel. Tegenstander is dan Willem II, de ploeg waarvoor Van Gastel jarenlang speelde voordat hij naar Feyenoord vertrok.

Van Gastel weet hoe een volle Coolsingel eruitziet

Ziyech is terug

Hakim Ziyech keert terug in de basisformatie van Ajax voor het thuisduel met FC Utrecht.

Ziyech miste donderdag de wedstrijd tegen Standard Luik in de Europa League. Hij was geschorst en werd vervangen door Nemanja Gudelj. De Serviër moet nu weer op de bank plaatsnemen.

De opstelling van Ajax kent geen verrassingen. Kasper Dolberg, Lasse Schöne en Daley Sinkgraven hebben opnieuw een basisplaats.