Dank voor het volgen van ons liveblog. Morgen zijn we terug met Ajax-FC Utrecht (12.30), Willem II-Feyenoord (14.30), Heracles Almelo-FC Twente (14.30) en Sparta Rotterdam-AZ (16.45). Tot dan!

Samenvattingen

Studio Sport Eredivisie met alle samenvattingen, nu op NPO 1 en NOS.nl.

Ondertussen in Spanje: Babel scoort

Ryan Babel kan het nog. Als invaller bezorgt hij Deportivo La Coruña een 2-1 zege op Sporting Gijón. In blessuretijd schiet hij van afstand het winnende doelpunt tegen de touwen.

Anastasiou: niet makkelijk positief te blijven

Hyballa: niet mooi, wel gevochten

Hyballa: niet mooi, maar wel gevochten

Publiekswissel

Hendriks, maker van twee goals vanaf de strafschopstip, gaat naar de kant. Een publiekswissel. Kevin Brands is zijn vervanger.

Siem de Jong: tja, hij wilde er maar niet in

Cocu: we doen onszelf zwaar tekort

GOAL Go Ahead Eagles!

Hendriks benut weer een strafschop. Nu de andere hoek.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Excelsior 3-0

Strafschop

Ondaan maakt hands bij een sliding.

Streppel zag niks van zijn plan terug tegen PSV

Heerenveen-keeper Mulder geeft zichzelf een 8

Vermeulen

Vermeulen is dicht bij de aansluitingstreffer. Ook met tien man kan Excelsior dus nog gevaarlijk worden. De Rotterdammers geven met 25 minuten te gaan niet op.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Excelsior 2-0

Rood

Rood (2x geel) voor Pantic na een schop. Excelsior met tien man verder.

Rust: Go Ahead Eagles-Excelsior 2-0

Tweede helft

In Deventer klinkt het fluitsignaal voor de tweede helft van Go Ahead Eagles-Excelsior (2-0). Kan Excelsior nog terugkomen?

Zegereeks voorbij

PSV won de voorgaande 13 uitduels in de Eredivisie (een eredivisie-record). Die reeks is nu voorbij.

Rust in Deventer

Go Ahead Eagles-Excelsior 2-0. Wat een weelde voor de Eagles. Op 22 november 2014 stond Go Ahead voor het laatst met 2-0 voor bij rust, tegen NAC.

Aderlating

Bruins valt geblesseerd uit bij Excelsior. Een aderlating voor de Rotterdammers.

Zo dichtbij, geen goal

Drukte in het doel van sc Heerenveen

Van de lijn

De vrije trap van Siem de Jong gaat via Schwaab over het doel.

Tussenstand: sc Heerenveen-PSV 1-1

Vrije trap

Vrije trap PSV in strafschopgebied Heerenveen als Mulder een terugspeelbal van Slagveer oppakt.

Hendriks benut de strafschop. Hij schiet over de grond hard binnen.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Excelsior 2-0.

Strafschop Eagles

Strafschop Go Ahead na overtreding van Mattheij op Bytyqi.

Supersub Veerman

Supersub Veerman komt in de ploeg. In zijn laatste drie duels als invaller scoorde hij.

GOAL NEC!

Eindelijk iets te melden vanuit Kerkrade. Mayi schiet NEC op voorsprong.

Tussenstand: Roda JC Kerkrade-NEC 0-1

GOAL PSV!

Het is weer gelijk.Pereiro kapt en draait en schiet. Via Van Aken en St. Juste gaat de bal in het net.

GOAL Heerenveen!

En daar is de goal! Slagveer zet voor en Zeneli scoort! Ongelooflijk. PSV domineert 70 minuten lang en geeft het toch nog weg.

Tussenstand: sc Heerenveen-PSV 1-0

Bloed

Daar is Heerenveen opeens gevaarlijk. Zeneli met een actie en hij schiet naast. En even daarna is ook Ghoochannejhad gevaarlijk. De Friezen ruiken in de slotfase bloed.

Narsingh

Narsingh, ex-Heerenveen, komt voort Bergwijn bij PSV.

Weer Mulder

Weer een kans voor de bezoekers. Mulder voorkomt met zijn been dat De Jong van dichtbij scoort. De doelman is tot nog toe de man van de wedstrijd.

Tussenstand: sc Heerenveen-PSV 0-0

Baker: practice, practice, practice

Faber: goed gespeeld, maar we hebben niks

Fraser is vooral tevreden over de veerkracht

Go Ahead leidt in Deventer. Duits is de maker. Hij scoort met het hoofd.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Excelsior 1-0

De Jong bloedt

Luuk de Joing botst op het hoofd van St. Juste. De PSV-spits houdt er een bloedende hoofdwond aan over.

Luuk de Jong gehavend tegen Heerenveen

Debutant

Ondertussen ook een debutant bij PSV. Oleksandr Zintsjenko, gehuurd van Manchester City, komt in de ploeg.

Blessure Guardado

Guardado gaat geblesseerd naar de kant. Hamstringklachten, lijkt het. Dat komt slecht uit voor PSV. Met Ramselaar en Hendrix al out.

Larsson boos

Larsson wordt vervangen door Heerenveen-coach Streppel en is daar niet blij mee. De Zweed gooit demonstratief zijn shirt op de grond. Slagveer komt in de ploeg.

Kans Bergwijn

Grote kans voor PSV vlak na rust. Bergwijn alleen op Mulder af. Hij schiet naast. Even daarna werkt Van Aken de bal bijna in eigen doel, maar is Mulder weer alert.

De tweede helft gaat van start bij sc Heerenveen-PSV (0-0) en Roda JC Kerkrade-NEC (0-0).

Aftrap

Het laatste duel van de avond, Go Ahead Eagles-Excelsior, begint.

Klaar in Arnhem

Vitesse heeft thuis een kleine, maar verdiende zege geboekt op FC Groningen. Na een valse start boekte het met 2-1 de vierde overwinning van het seizoen.

Lewis Baker wordt bejubeld: hij heeft Vitesse op 1-1 gezet

Rust in Heerenveen

PSV is de betere ploeg in Friesland en had eigenlijk al op voorsprong moeten zijn met onder meer kopkansen voor Siem en Luuk de Jong. De stand is echter nog 0-0 bij sc Heerenveen-PSV.

​Rust in Kerkrade

Roda JC Kerkrade-NEC 0-0. Een slechte en saaie wedstrijd in Kerkrade. De thuisploeg is wel de bovenliggende partij.

Afgekeurd

Een treffer van Pereiro wordt afgekeurd vanwege buitenspel.

Penalty?

Baker gaat neer na een duel met Memisevic. Arbiter Wiedemeijer ziet er niets in. Het lijkt alsof de Engelsman over zijn eigen benen struikelt.

Lang geleden

Kelvin Leerdam met zijn eerste doelpunt sinds 22 november 2015, toen hij de 1-2 maakte bij ADO op bezoek (2-2 eindstand).

GOAL Vitesse!

Vitesse-Groningen is net hervat en de thuisploeg scoort. Leerdam tikt binnen. Daaraan ging een verre vrije trap van Baker vooraf. Van der Werff stuitte op Padt en in de rebound scoort Leerdam.

Tussenstand: Vitesse-FC Groningen 2-1

Hervat

Na een klein kwartier gaat Vitesse-FC Groningen weer verder.

Pereiro

PSV is dicht bij de openingsgoal. Na een fraaie aanval speelt Pereiro zich fraai, maar doelman Mulder redt.

Halverwege eerste helft

Nog weinig gebeurd halverwege de eerste helft. Na een kwartier balans heeft PSV heeft de bal. Heerenveen verdedigt. De Eindhovenaren zijn met een vrije trap van Guarado en een kopbal van Luuk de Jong het dichts bij een goal. Doelman Mulder redt. Het eerste kansje van Heerenveen is in minuut 25 voor Van Amersfoort. Bij de tweede paal raakt hij de bal niet goed.

Noodweer in Arnhem

Wegens extreme regenval wordt Vitesse-FC Groningen stilgelegd. Het dak is open in Arnhem.

Supporters in de Gelredome zoeken onderdak

Aftrap in Kerkrade en Heerenveen

sc Heerenveen-PSV en Roda JC Kerkrade-NEC zijn begonnen.

NEC breekt met adviesbureau Futuralis

NEC maakt niet langer gebruik van de diensten van adviesbureau Futuralis. De partijen hebben de overeenkomst beëindigd omdat NEC de laatste tijd minder profijt ervoer van de samenwerking.

Slechte reeks Roda

Roda JC is de enige club in de Eredivisie die dit seizoen nog zonder zege is in alle competities. PEC Zwolle won namelijk al wel in de KNVB Beker.

Roda JC heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis na 7 speeldagen in de Eredivisie nog geen zege geboekt.

Roda JC is bezig aan een reeks van 9 thuisduels zonder zege in de Eredivisie (G2-V7), de langste reeks ooit voor de club in de Eredivisie.

Joep vooraf: PSV gaat een moeilijke avond tegemoet in Friesland

'PSV gaat een moeilijke avond tegemoet in Friesland'

Van Bergen vervangt Rashica bij Vitesse, Van der Laan komt voor Davidson bij Groningen. Beide wisselspelers hadden een gele kaart op zak.

Rust

Na de bliksemstart van FC Groningen domineert Vitesse met kansjes voor Van Wolfswinkel, Foor en schoten van Rashica en Van der Werff. Via een fraaie vrije trap komt de thuisploeg vlak voor rust op gelijke hoogte.

Tussenstand: Vitesse-FC Groningen 1-1

Afgekeurd

Van Wolfswinkel scoort van de rand van het strafschopgebied, maar de spits wordt afgefloten vanwege een vermeende overtreding. Duwen.

Baker! Wat een fraaie vrije trap!

Heerenveen uit, altijd lastig

PSV heeft het traditioneel lastig op bezoek in Heerenveen. De laatste eredivisiezege van de Eindhovenaren in het Abe Lenstra Stadion is bijna vijf jaar geleden. Bovendien is sc Heerenveen goed op dreef. De Friezen wonnen hun laatste vijf wedstrijden en staan in de competitie op de vierde plaats.

Siem de Jong in de basis

Siem de Jong heeft een basisplaats op het middenveld van PSV. De Jong staat aan de aftrap door blessures van Jorrit Hendrix en Bart Ramselaar. De Jong stond tot dusver slechts één keer eerder in het basiselftal bij zijn nieuwe club. In het bekerduel met Roda JC was de huurling van Newcastle United in de spits de vervanger van zijn jongere broer Luuk.

PSV-trainer Phillip Cocu verrast in het centrum van de verdediging met zijn keuze voor Daniel Schwaab in plaats van Nicolas Isimat-Mirin. In de voorhoede krijgt Steven Bergwijn de voorkeur boven Luciano Narsingh. Jetro Willems en Joshua Brenet zijn de backs. Heerenveen-trainer Jurgen Streppel kiest voor een ongewijzigd team.

GOAL FC Groningen!

Hoesen benut de penalty.

Tussenstand: Vitesse-FC Groningen 0-1

Strafschop

Strafschop! Na drie minuten al. Voor Groningen. Aanvaller Rashica werkt verdediger Davidson tegen de grond. Wiedemeijer is resoluut en geeft de Kosovaar een gele kaart.

Van Wolfswinkel

Van Wolfswinkel wordt gelijk de diepte in gestuurd en kan alleen op Padt af. De spits is echter nog niet helemaal wakker. Hij treuzelt en Memisevic verdedigt goed.

Aftrap

Vitesse-FC Groningen is begonnen.

Langs de Lijn

De eredivsieduels zijn uiteraard ook te volgen via Langs de Lijn op NPO Radio 1. In Studio Sport Eredivisie volgen vanaf 22.35 uur de samenvattingen op NPO 1 en NOS.nl.

Zelfde namen

FC Groningen begint met de vertrouwde elf namen van de afgelopen weken. Ook Vitesse-trainer Henl Fraser handhaaft zijn team van vorige week tegen FC Twente (2-1 nederlaag). De Chinees Yuning Zhang ontbreekt. Hij is vanwege WK-kwalificatieverplichtingen al naar China vertrokken.

Pereiro de penaltynemer

Mocht PSV zaterdag weer een strafschop krijgen, dan is Gastón Pereiro de nemer. Als hij op het veld staat. Tegen Rostov zat de Uruguayaan echter op de bank.

Gaston Pereiro maakte een degelijke indruk bij zijn debuut in het Philips Stadion

Cocu kan 'zaal vullen met mental coaches'

Het 'penaltysyndroom' van PSV blijft onderwerp van gesprek in Eindhoven. Ook in aanloop naar de wedstrijd tegen sc Heerenveen komen de dramatische statistieken wat betreft strafschoppen weer voorbij op de persconferentie. Van de laatste negentien penalty's werden er twaalf gemist. Davy Pröpper was woensdag tegen FK Rostov de laatste 'boosdoener'.

Cocu hoeft geen mental coach voor 'penaltysyndroom'

'Verlengstuk' Schaars leeft weer op in Friesland

Stijn Schaars is weer helemaal terug. De captain van sc Heerenveen koos voor Friesland om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Na zeven speelronden vindt hij zich terug op een verdienstelijke vierde plaats. Zaterdag treft hij zijn oude club PSV.

Schaars zorgt voor optimisme bij sc Heerenveen

Vrijdag: PEC Zwolle boekt eerste overwinning van het seizoen

PEC Zwolle heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken. De hekkensluiter was ADO Den Haag vrijdag thuis met 2-1 de baas.

Youness Mokhtar en Anass Achahbar vieren de tweede goal van PEC Zwolle

Welkom

Welkom bij ons liveblog met daarin vier eredivisiewedstrijden. Regerend landskampioen gaat na het Europese avontuur van woensdag in Rostov (2-2) op bezoek bij sc Heerenveen, een ploeg in vorm.