liveblog
NOS SportAangepast

Goud voor Schippers, diskwalificatie Martina

liveblog gesloten

Medailles

Medailleklassement na dag drie van de EK atletiek

Martina krijgt goud van Schippers

Martina krijgt gouden medaille omgehangen

Niet het goud, maar het publiek bezorgt Schippers kippenvel

Zoals het Olympisch Stadion met volle teugen genoot van de Europese titel van Dafne Schippers op de 100 meter, zo genoot de sprintster zelf van het publiek. Misschien nog wel meer dan andersom.

"Echt geweldig. Zoveel kippenvel! En dat iedereen nog even bleef zitten voor mijn ereronde, echt gaaf. Normaal gesproken loopt het stadion dan al leeg. Mooi toch?"

Niet het goud, maar het publiek bezorgt Schippers kippenvel

Dag drie van de EK atletiek op muziek

Dag drie EK atletiek op muziek

De gouden race van Dafne

EK-goud voor Schippers op 100 meter

Het verschil is groot

De finish van Dafne Schippers op de 100 meter

Geen protest voor Martina

Martina had gehoopt dat de Atletiekunie nog protest zou aantekenen, maar dat gaat niet gebeuren. Op de beelden is ook duidelijk te zien dat de sprinter de witte lijn raakt. Helaas, geen Europese titel voor hem.

GOUD voor Schippers op 100 meter!

Dafne Schippers

Dafne Schippers sprint soeverein naar de Europese titel op de 100 meter: 10,90.

De Bulgaarse Ivet Lalova-Collio finishte in 11,20 als tweede. Brons was voor de Zwitserse Mujinga Kambundji in 11,25.

Tijd voor Dafne!

Het slotnummer van de derde dag van de EK atletiek staat op het punt van beginnen. Wordt Dafne Schippers in eigen land Europees kampioene op de 100 meter?

Martina: we gaan kijken of er nog wat gaat gebeuren

Martina hoort van diskwalificatie: oh, dat is niet goed

Direct nadat bekend werd dat Churandy Martina zijn zojuist veroverde Europese titel op de 200 meter moest inleveren (diskwalificatie), stond hij de NOS te woord. Hij leek nog niet helemaal te beseffen wat er was gebeurd.

"Ik hoop dat ze een protest indienen om te kijken wat het was. Of ik echt de witte lijn raakte of niet. Er staat al DQ achter mijn naam? Oh, dat is niet goed."

Martina hoopt dat de Atletiekunie nog een protest gaat aantekenen, ook al lijkt de kans van slagen klein. Op de beelden is duidelijk te zien dat de sprinter de witte lijn raakt.

Geen goud voor Lavillenie

De Fransman Renaud Lavillenie is een grootheid bij het polsstokhoogspringen, maar bij de EK atletiek in Amsterdam weet hij geen succesvolle sprong af te leveren.

Lavillenie gokt verkeerd en blijft met lege handen

De race en het voetje van Martina

Geen goud voor Martina op 200 meter na diskwalificatie

Diskwalificatie voor Martina

Churandy Martina

Churandy Martina wordt gediskwalificeerd en is geen Europees kampioen op de 200 meter.

In gesprek met Jeroen Stekelenburg zegt Martina dat hij nog wel protest indient tegen de beslissing.

GOUD voor Martina op 200 meter!

Churandy Martina

Churandy Martina wordt ook Europees kampioen op de 200 meter! Zijn tijd: 20,37 seconden.

Daarmee is Martina de sprintkoning van de Europese atletiekkampioenschappen. Na zijn imposante triomf donderdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam op de 100 meter voegt de 32-jarige atleet er 24 uur later ook de titel op de dubbele afstand aan toe.

Solomon Bockarie finisht als vijfde in de finale: 20,56.

Het zilver op de 200 meter is voor de Spanjaard Bruno Hortelano (20,45) en de bronzen medaille gaat naar de Turk Ramil Guliyev (20,51).

Van Leuveren eindigt als laatste in finale 400 meter

Nicky van Leuveren

In de finale van de 400 meter bij de vrouwen kan Nicky van Leuveren niet voor een verrassing zorgen. Ze eindigt als laatste: 52,76.

Het goud is voor de Italiaanse Libania Grenot (50,73). De zilveren medaille gaat naar Floria Guei (51,21) uit Frankrijk en de Britse Anyika Onuora pak het brons (51,47).

Zevenkamp: Vetter aan de leiding

Het afsluitende onderdeel van de zevenkamp vandaag is de 200 meter.

Opnieuw levert Anouk Vetter een uitstekende prestatie. Ze wint haar race in 23,89 seconden, pakt daardoor heel veel punten en gaat na dag één aan de leiding in het klassement van de zevenkamp (3882).

Nadine Broersen finisht in haar serie als zesde in een tijd van 25,51. De atlete lijkt niet helemaal lekker te worden als ze over de finish komt. Ze staat negende (3589) in het klassement.

De bronzen race van Bonevacia

Brons voor Bonevacia op 400 meter

Martina en Bockarie hebben zin in finale

BRONS voor Bonevacia!

Liemarvin Bonevacia

Liemarvin Bonevacia pakt de bronzen medaille op de 400 meter. Hij loopt zijn snelste tijd van dit seizoen: 45,41 seconden.

Het goud is voor de Brit Martyn Rooney, de zilveren plak gaat naar de Tsjech Pavel Maslák.

Zorgt Liemarvin Bonevacia voor een verrassing?

Om 19.50 uur de finale van de 400 meter mét een Nederlander: Liemarvin Bonevacia. Pakt hij een medaille?

Kupers tevreden met finaleplaats

Kupers: nog wat aanpassingen doen voor finale

Thijmen Kupers plaatste zich eenvoudig voor de finale van de 800 meter. De 24-jarige atleet kwam als derde over de finish en was tevreden met zijn resultaat.

"Nu moet ik alleen nog zorgen dat ik aan het einde niet word ingehaald. Vandaag heb ik laten zien dat ik hard genoeg loop om mee te doen met de jongens. Zondag staat er een medaille op het spel."

De snelle halve finale van Schippers

Schippers overtuigend naar EK-finale 100 m

Sedney redt het niet

Dafne Schippers is vanavond de enige Nederlandse atlete in de finale van de 100 meter. Naomi Sedney finisht in de halve finales als vijfde.

Haar tijd van 11,44 is niet genoeg om als tijdsnelste door te gaan naar de eindstrijd in Amsterdam.

De finale van de 100 meter is vanavond om 21.45 uur.

De race van Kupers

Kupers als derde naar finale 800 meter

Schippers met overmacht naar finale 100 meter

Dafne Schippers plaatst zich zeer overtuigend voor de finale van de 100 meter. In de halve finales loopt ze, ondanks een flinke tegenwind, ontzettend hard en komt soeverein als eerste over de finish: 10,96.

Vanavond om 21.45 uur de finale.

Ook finaleplaats voor Bockarie op 200 meter

En ook Solomon Bockarie zien we vanavond terug in de finale van de 200 meter. Hij finisht samen met de Spanjaard Bruno Hortelano na 20,39 seconden.

Martina snelt naar finale 200 meter

Churandy Martina finisht als tweede in zijn serie van de 200 meter. Dat is genoeg voor een plaats in de finale, later vanavond.

Martina komt na 20,44 seconden over de finish.

De kersvers Europees kampioen op de 100 meter van plan in de 200 meter-finale nog wat harder te lopen. "Dat kan ik, dus ik ga het proberen. Het is een lekker gevoel."

Exit voor geblesseerde Paulina

De halve finales van de 200 meter voor de mannen zijn begonnen.

In de eerste serie komt Hensley Paulina in actie. De sprinter grijpt na de bocht naar zijn bovenbeen en komt uiteindelijk geblesseerd als laatste over de finish: 23,49.

Churandy Martina over een paar minuten in serie twee. Daarna nog Solomon Bockarie in actie voor een plaats in de finale.

Zevenkamp: Vetter zakt naar plaats twee

Anouk Vetter zakt na drie disciplines van de zevenkamp naar plaats twee. Ondanks een nieuw PR met de kogel (16,59 meter) moet ze de koppositie aan de Française Antoinette Djimou afstaan.

Na de tweede worp stopte Vetter met de kogel. Djimou niet en door haar slotworp (16,17 meter) staat de titelverdedigster één punt voor.

Nadine Broersen klimt door een worp van 14,45 meter naar de zevende plaats in de rangschikking.

Hassan wil slim lopen in finale

Hassan: kan goud winnen als ik slim loop

Geen olympische limiet, wel finaleplaats voor Kupers

Thijmen Kupers begint zijn halve finale op de 800 meter met een reusachtige voorsprong en lijkt op weg naar de olympische limiet (1.45,20).

Hij finisht uiteindelijk als derde (1.46,61) en dat is genoeg voor een plaats in de finale.

De race van Hassan

Hassan als winnaar naar finale 1.500 meter

Zevenkamp: kogelstoten

Een uitstekende poging van Anouk Vetter bij het kogelstoten. Ze verbetert haar persoonlijk record: 15,69 meter en staat momenteel tweede in groep B.

Nadine Broersen staat vijfde: 14,01 meter.

Sprintkoning en -koningin zijn gearriveerd

Martina en Schippers komen trainingscentrtum moeizaam op

Hassan zeer overtuigend naar finale 1.500 meter

Sifan Hassan plaatst zich met gemak voor de finale van de 1.500 meter. Ze komt in haar serie als eerste over de streep: 4.13,45.

Hassan, dit seizoen al wereldkampioene indoor, nam twee ronden voor het einde de koppositie over en stond die niet meer af. De Poolse Angelika Cichocka eindigde kort achter Hassan als tweede.

De finale van de 1.500 meter is zondagavond.

Sjoerd legt uit

Sjoerd legt uit: valse start en fotofinish

D-day voor Dafne Schippers

De Europese atletiekkampioenschappen in Amsterdam zijn drie dagen onderweg en eindelijk komt de sprintkoningin van Nederland in actie. Een vol Olympisch Stadion begroet vanavond Dafne Schippers.

De vrouw die Nederland bijna een jaar geleden in vervoering bracht met de wereldtitel op de 200 meter in Peking, komt even de Europese titel op de 100 meter ophalen. Althans, dat is de verwachting van het grote publiek. Schippers kan voor zo veel landgenoten gewoonweg niet verliezen.

Lees hier een voorbeschouwing.

Zevenkamp: kogelstoten

Anouk Vetter na het hoogspringen

We beginnen het avondprogramma met het kogelstoten van de zevenkamp met twee Nederlandse deelneemsters: Anouk Vetter en Nadine Broersen.

Na twee onderdelen gaat Vetter aan de leiding. De 23-jarige atlete werd knap tweede op de 100 meter horden en voldeed met een hoogte van 1,74 meter aan de verwachtingen bij het hoogspringen.

Voor Broersen, net terug van een knieblessure, verlopen de Europese kampioenschappen nog niet naar wens. De nummer twee van het laatste EK werd negende op de 100 meter horden en kon op haar favoriete onderdeel, het hoogspringen, evenmin potten breken.

Stand zevenkamp na twee onderdelen

1. Anouk Vetter (Ned) 1.984

2. Hanna Kasjanova (Oek) 1.978

3. Morgan Lake (GBr) 1.972

4. Györgyi Zsivoczky-Farkas (Hon) 1.972

5. Antoinette Nana Djimou (Fra) 1.953

9. Nadine Broersen (Ned) 1.924

Emotioneel afscheid voor Sedoc

Emotionele Sedoc: zo wilde ik niet afsluiten

Op een druilerige middag in het Olympisch Stadion kwam de loopbaan van hordenloper Gregory Sedoc ten einde. Voor de 34-jarige atleet had de EK in eigen land een feestelijk afscheid moeten worden, maar een rugblessure zorgde ervoor dat zijn laatste race op de 110 meter horden een drama werd.

De atleet, die in 2007 zijn grootste succes vierde met de Europese indoortitel op de 60 meter horden, wilde met een mooie race afscheid nemen. Voor eigen publiek. "Daar heb ik vier jaar alles voor gegeven."

Sedoc wordt dit jaar 35. "Het is mooi zo. Het is klaar. De laatste jaren waren zwaar. Vergeet niet dat ik er een fulltime baan naast heb. Ik wilde hier per se lopen. Bij het ontbijt zei ik nog tegen een aantal Nederlandse sporters: het zal toch niet zo zijn dat ik me moet afmelden. Ik had graag anders afscheid genomen."

Even terugkijken: de ochtendsessies

Wie zien we vanavond?

De derde dag van de Europese atletiekkampioenschappen in Amsterdam is de dag van sprintkoningin Dafne Schippers. In de avondsessie, die om 18.00 uur begint, komt ze in actie in de halve finales van de 100 meter en eventueel ook in de eindstrijd. Er worden op elf onderdelen medailles verdeeld vandaag.

Avondprogramma Nederlanders en finales op vrijdag 8 juli

18.05 uur - Zevenkamp: kogelstoten - Nadine Broersen, Anouk Vetter

18.10 uur - Kogelslingeren vrouwen, finale

18.15 uur - 1.500 meter vrouwen, series - Sifan Hassan

18.35 uur - 800 meter mannen, halve finales - Thijmen Kupers

18.50 uur - 200 meter mannen, halve finales - Churandy Martina, Solomon Bockarie, Hensley Paulina

19.10 uur - Polsstokhoogspringen mannen, finale

19.15 uur - 100 meter vrouwen, halve finales - Dafne Schippers, Naomi Sedney

19.20 uur - Verspringen vrouwen, finale

19.40 uur - 400 meter horden mannen, finale

19.50 uur - 400 meter mannen, finale - Liemarvin Bonevacia

20.00 uur - Zevenkamp: 200 meter - Nadine Broersen, Anouk Vetter

20.15 uur - Discuswerpen vrouwen, finale

20.25 uur - 400 meter vrouwen, finale - Nicky van Leuveren

20.35 uur - 200 meter mannen, finale - evt. Churandy Martina, Solomon Bockarie en Hensley Paulina

20.45 uur - 10.000 meter mannen, finale

21.25 uur - 3.000 steeplechase mannen, finale

21.45 uur - 100 meter vrouwen, finale - evt. Dafne Schippers, Naomi Sedney

Welkom op het liveblog van de EK atletiek!

Sifan Hassan, Dafne Schippers en Churandy Martina (vlnr)