Dafne Schippers komt vandaag in actie op de EK atletiek
NOS Sport

D-Day voor Dafne Schippers

De Europese atletiekkampioenschappen in Amsterdam zijn drie dagen onderweg en eindelijk komt de sprintkoningin van Nederland in actie. Een vol Olympisch Stadion begroet vanavond Dafne Schippers.

De vrouw die Nederland bijna een jaar geleden in vervoering bracht met de wereldtitel op de 200 meter in Peking, komt even de Europese titel op de 100 meter ophalen. Althans, dat is de verwachting van het grote publiek. Schippers kan voor zo veel landgenoten gewoonweg niet verliezen.

Dafne Schippers kijkt naar EK

Twee jaar geleden bij de EK in Zürich brak Schippers echt door als sprintster met titels op de 100 en 200 meter. Natuurlijk is de 24-jarige Utrechtse niet onverslaanbaar, maar voorlopig is maar er één Europese atlete die na die zegetocht in Zwitserland een keer sneller is geweest in een sprintduel met Schippers.

Op 9 mei van het vorig jaar werd de Nederlandse vedette in een winkelstraat in Manchester in een race over 150 meter verslagen door Dina Asher-Smith. En toevallig werd de Britse gisteren Europees kampioene op de 200 meter, de favoriete afstand van Schippers. De wereldkampioene laat die afstand echter links liggen op de EK.

Werken aan start

Schippers koos bewust voor de 100 meter in Amsterdam. "De 200 is belastend", legt ze die beslissing uit. Er staan immers over een paar weken grotere belangen op het spel. In Rio wil ze olympisch kampioene worden. "En ik heb wat meer 200 meters gelopen dit jaar. Dus ik moet nog een aantal keren op de 100 meter lopen. Op die afstand kan ik goed aan mijn start werken."

Schippers was dit jaar veel in het buitenland. Om te trainen, maar ook voor de grote wedstrijden. In maart veroverde ze WK-zilver op de 60 meter indoor en in de buitenlucht heeft ze weer verbluffend snelle tijden op de 200 meter neergezet.

En dat allemaal ondanks dat haar leven flink is veranderd sinds haar wereldtitel in Peking. Ze is een veel gevraagd atlete, ook voor commerciële activiteiten. "Daarom was het ook lekker om een tijdje in Nederland te zijn met het oog op de EK. Ik heb, buiten wat trainingen, vooral gerust."

Vanavond wil ze schitteren. Het atletiekpubliek reageerde dolenthousiast op de titel van Churandy Martina op de 100 meter, maar het optreden van Schippers is waar iedereen naar heeft uitgekeken. "Ik heb er ook zin in. Zo'n evenement in eigen land. Geweldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl