liveblog
NOS NieuwsAangepast

Antiterreuractie in Brussel

liveblog gesloten

Nieuwe invallen, liveblog gesloten

De politieactie in Vorst blijft misschien nog wel de hele nacht doorgaan. Dat heeft het Belgisch federaal parket gezegd. Volgens correspondent Joris van Poppel hebben de invallen zich verplaatst naar een ander gedeelte van de wijk. "De wijk is nog steeds vergrendeld. Er lopen veel zwaarbewapende agenten rond en er vliegt nog een helikopter boven het gebied."

Tijdens een persconferentie vanavond zei premier Charles Michel dat een drama voorkomen is. Van Poppel: "Hij bedoelt daarmee dat het veel erger had kunnen zijn. Agenten verwachtte een gewone huiszoeking maar kregen een kogelregen op zich af. Al met al was het een hele korte verklaring. We weten nog niet wie de doodgeschoten verdachte is." Van de vier gewonde agenten liggen er nog twee in het ziekenhuis.

Morgen om 10.30 uur staat een nieuwe persconferentie gepland. Dit liveblog wordt nu afgesloten. Verdere berichtgeving kunt u blijven volgen op onze site.

Joris van Poppel in Brussel over de nieuwe invallen in Brussel

'De politie had dit niet verwacht'

Volgens een Belgische terreurdeskundige was de politie niet voorbereid op wat er kwam. "Ze werden niet begeleid door speciale eenheden, wat er op wijst dat het om een routine-huiszoeking ging", zegt Faroek Ozgunes bij VTM nieuws. "Tot hun eigen verrassing werden ze plots onder vuur genomen."

Premier Michel: het had een drama kunnen zijn

Premier Michel: we hebben veel geluk gehad

Vier gewonde agenten, actie nog steeds gaande

De anti-terreuroperatie is nog steeds aan de gang. Dat heeft de Belgische minister van Justitie zojuist gezegd in een korte verklaring. Volgens Premier Michel is een drama voorkomen.

Eén van de agenten die lichtgewond raakten bij de aanval op een huis in Vorst, was een Franse politie-agente. De drie anderen zijn van de Belgische politie.

Persverklaring na 21.00 uur

Premier Charles Michel zal vanavond na 21.00 uur een verklaring afleggen over de anti-terreuractie en de schietpartij. Ook de ministers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en Koen Geens (Justitie) zullen daarbij zijn.

Wellicht zal er dan meer duidelijk worden over hoe één van de verdachten is omgekomen en naar wie er nog gezocht wordt.

Onduidelijk naar wie ze op zoek zijn

De politieactie is nog steeds bezig. Correspondent Joris van Poppel: "De politie is in ieder geval op zoek naar iemand die betrokken was bij de aanslagen in Parijs. Maar wie precies, dat wil het Belgisch nationaal parket niet zeggen."

Joris van Poppel vanuit Brussel over de politie-actie

Actie nog steeds gaande

De politieactie in Vorst is nog steeds niet afgelopen. Correspondent Joris van Poppel: "Er vliegen nog steeds helikopters boven het gebied en er is nog steeds veel politie op straat."

Het is ook niet duidelijk hoe laat de geplande persconferentie van het Belgisch federaal parket zal plaatsvinden.

Ooggetuige: 'Dit is niet normaal'

Een ooggetuige die in de buurt van het omsingelde gebouw werkt vertelt aan de VRT hoe hij en zijn collega's binnen moesten blijven. "We zagen de zwaarbewapende agenten met bivakmutsen en wisten: dit is niet normaal."

Het gebouw waar hij werkt werd een uur lang afgesloten. Daarna konden hij en zijn collega's het pand verlaten.

Beelden van de inval

Beelden van de inval in Brussel

Eén verdachte doodgeschoten

Het Belgisch federaal parket bevestigt dat er bij de inval rond zes uur vanavond één verdachte is doodgeschoten. Over de identiteit kan de politie niets zeggen.

Tijdens de inval ontploften er granaten om de verdachten te verdoven en te verblinden en werd er een paar keer fors geschoten. De inval is inmiddels afgelopen. Twee andere verdachten zijn nog op de vlucht.

Verdachte uitgeschakeld

Bij de inval in het omsingelde appartement in Vorst, is één verdachte uitgeschakeld. Dat bevestigt het Belgisch federaal parket.

Bestorming door de politie

Er wordt nu zwaar geschoten in Vorst, de politie bestormt de schuilplaats van de twee overgebleven terreurverdachten. Eén dader zou neergeschoten zijn, meldt nu ook Brussel Nieuws en RTBF. De schuilplaats in de Waterstraat zou inmiddels in brand staan. Er is een flinke rookontwikkeling. Journalisten ter plaatse melden geluiden van granaten.

'Weer schoten gehoord'

Volgens de Belgische nieuwswebsite La Libre zijn er in de wijk opnieuw schoten gehoord en heeft de politie een aanval ingezet. Eén verdachte zou zojuist uitgeschakeld zijn. Le Soir meldt dat het gaat om de verdachte die zich op het braakliggende terrein ophield.

Teruggetrokken

De politie lijkt zich op dit moment even te hebben teruggetrokken, meldt VTM Nieuws. Volgens een van hun verslaggevers hangt de politiehelikopter ook niet meer precies boven de wijk waar een halfuur geleden nog geschoten werd.

Joris van Poppel in Brussel: de actie is nog gaande

'De politieactie is nog steeds gaande'

Mensen worden weggestuurd van de plaats van de schietpartij

'We mogen hier niet blijven'

Kinderen misschien vannacht op school

Ouders van leerlingen van de school De Wereldbrug hebben te horen gekregen dat de kans bestaat dat de kinderen de nacht moeten doorbrengen in de school. Volgens een journalist van De Morgen bevinden de kinderen zich in een afgesloten, veilige ruimte.

In het gebied zijn twee scholen en twee crèches afgezet.

Medewerkers autobedrijf vast

De directie van Audi Brussels vraagt de werknemers om de fabriek niet te verlaten. Alle straten die aan het pand grenzen zijn afgesloten.

Kinderen geevacueerd

De kinderen van de crèche die zich in de afgezette buurt bevindt, worden mondjesmaat geëvacueerd. Dat meldt de nieuwssite Brussels Nieuws.

Enkele kinderen kunnen worden geëvacueerd

Verdachten in beeld

Een van de verdachten zit nog steeds in de woning waar de schietpartij plaatsvond, melden diverse media. Hij zou een kalasjnikov hebben. De tweede verdachte zou zich op een braakliggend terrein in de buurt van de woning ophouden. Om hem te vinden is een politiehond ingezet.

'Een van de verdachten uitgeschakeld'

Een van de twee verdachten zou uitgeschakeld zijn. Dat is nog niet officieel bevestigd.

#forestlockdown

Naar aanleiding van de 'lockdown' in Vorst, is de hashtag #forestlockdown verschenen op Twitter. Met de terreurdreiging in Brussel in november verschenen veel kattenfoto's met de hashtag #brusselslockdown. Nu zijn het foto's van allerlei dieren. Overigens hebben de autoriteiten dit keer niet om een twitterstilte gevraagd, de vorige keer was dat wel het geval.

Mogelijk nationale veiligheidsraad

Premier Michel sluit niet uit dat de Nationale Veiligheidsraad vanavond wordt samengeroepen. Dat heeft hij laten weten aan persbureau Belga.

Correspondent Joris van Poppel over de huiszoeking

Joris van Poppel over de huiszoeking

'Het gaat niet om Abdeslam'

Er was sprake dat een van de mensen in het door de politie omsingelde huis de voortvluchtige Salah Abdeslam zou zijn. Volgens persbureau AFP is dat niet het geval.

Salah Abdeslam is de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs.

Grote politieactie in Belgische Vorst

De omgeving van de Driesstraat waar het gebeurde, is door de politie afgesloten. Scholen en crèches in de buurt worden extra bewaakt, de kinderen mogen voorlopig niet naar huis. Volgens ooggetuigen liggen politiemensen op de daken om de omgeving in de gaten te houden. Op straat staan zwaarbewapende agenten.