De anti-terreuractie in de Brusselse deelgemeente Vorst
NOS Nieuws

Premier Michel: schietpartij had in een drama kunnen eindigen

De anti-terreuroperatie in de Brusselse deelgemeente Vorst is nog aan de gang. Dat heeft de Belgische premier Michel vanavond gezegd in een korte verklaring over de actie. Er wordt nog gezocht naar eventuele andere voortvluchtigen.

Het federaal parket liet na Michels persconferentie weten dat bij de inval in de Driesstraat een met een kalasjnikov gewapende verdachte, werd gedood. Volgens Belgische media is hij doodgeschoten door een sluipschutter. De identiteit van de dode is nog niet bekend. In het belang van het onderzoek wil het parket geen verdere mededelingen doen. Volgens Belgische media worden opnieuw invallen gedaan in Vorst.

In shock

Michel werd op de persconferentie geflankeerd door zijn ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Een van de vier agenten die lichtgewond raakten bij de inval, was een Franse politie-agente, zei minister Geens van Justitie. Zij was betrokken bij de huiszoeking. De drie anderen zijn van de Belgische politie. Twee agenten liggen nog in shock in het ziekenhuis.

Premier Michel: we hebben veel geluk gehad

"Het had een drama kunnen zijn", zei Michel, "we hebben geluk gehad". De politie had niet verwacht dat er mensen aanwezig waren op het adres dat werd binnengevallen. Toen de politie aanbelde, werd er meteen door de deur heen op de leden van de anti-terreurbrigade geschoten.

Beelden van de inval in Brussel

De premier sprak zijn steun uit aan de politiemensen die nog met de actie bezig zijn en aan onderzoekers van justitie. Ook bedankte hij "in naam van de regering" de bevolking voor het bewaren van de kalmte en de lokale autoriteiten van Vorst voor de medewerking.

De Nationale Veiligheidsraad komt waarschijnlijk morgen bijeen om de situatie te bespreken.

De huiszoeking werd gedaan in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. De hoofdverdachte, Salah Abdeslam, was in ieder geval niet betrokken bij de schietpartij van vanmiddag. Ook zou de actie niet gericht zijn op drie andere voortvluchtige verdachten van de aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl