NOS Nieuws Politiek Aangepast

Tweede Kamer bezorgd over terugkerende Syriëgangers en infiltratie door IS

De Kamer debatteerde met minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (en de AIVD) over jihadisten die terugkomen naar Nederland.

Liveblog gesloten
 • Het debat is afgelopen

  Volgende week dinsdag wordt er over de ingediende moties gestemd.

 • VVD en SGP steunen voorstel CDA alle terugkeerders op te sluiten

  VVD-Kamerlid Tellegen heeft zich achter de motie van het CDA geschaard die het kabinet oproept alle teruggekeerde jihadisten preventief op te sluiten. VVD-minister Van der Steur wees er eerder in het debat op dat dit ingaat tegen het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

 • SGP: ontnemen rechten van Syriëgangers die alleen Nederlander zijn

  De SGP wil dat van Syriëgangers die alleen de Nederlandse nationaliteit hebben zoveel mogelijk priviliges worden afgepakt. SGP-leider Van der Staaij: "Ontneem ze het kiesrecht en de mogelijkheid om in openbare dienst kunnen werken." Alleen van jihadisten met een dubbele nationaliteit kan het Nederlanderschap worden afgepakt. De overheid mag een burger niet volledig stateloos maken.

 • SP-Kamerlid Gesthuizen vindt dat het te weinig over feiten gaat

  SP-Kamerlid Gesthuizen vindt dat de discussie over IS-strijders en andere jihadisten onder asielzoekers te weinig op feiten is gebaseerd. Er zijn tot nu toe maar een of enkele praktijkgevallen bekend, zegt zij. Verder ziet zij meer in preventie en een wakend oog van de politie in woonwijken, dan in nieuwe wetten om Syriëgangers op te sluiten. Zij vindt dat er niet teveel bezuinigd moet worden op de politie.

 • PVV-Kamerlid De Graaf over piemel-opmerking: was geen net taalgebruik

  Kamerlid Öztürk vraagt aan PVV-Kamerlid De Graaf wat hij vindt van de opmerking van een mogelijke PVV-aanhanger dat de tegendemonstranten wel verkracht mogen worden. De man riep tegen demonstrerende vrouwen "daar moet een piemel in". De Graaf zegt dat dat "niet netjes"was.

 • Kamerlid Bontes wil einde vervolging Jitse Akse

  Kamerlid Bontes heeft een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen het Openbaar Ministerie een aanwijzing te geven om Jitse Akse niet langer strafrechtelijk te vervolgen en alles te doen om hem te beschermen. De kans dat deze motie wordt aangenomen is uitermate klein omdat een grote meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het Openbaar Ministerie hier over gaat, en niet politici.

 • Minister Plasterk: AIVD onderzoekt terroristen in asielstroom

  Heel veel wil minister Plasterk er niet over zeggen, maar de AIVD houdt mogelijke terroristen in de gaten die zich onder asielzoekers ophouden.

 • Minister Plasterk: budget AIVD voldoende

  Minister Plasterk zegt dat het extra geld dat naar de AIVD is gegaan vooralsnog voldoende is. Er worden nieuwe medewerkers voor de dienst geworven. "En als ik merk dat de AIVD geld tekort komt, dan zal ik dat duidelijk maken tijdens de ministerraad in de Treveszaal."

 • Kabinet doet geen mededelingen over Jitse Akse

  Minister Van der Steur zegt dat hij geen antwoord kan geven op de verschillende vragen van de Tweede Kamer over Jitse Akse omdat het een lopend strafrechtelijk onderzoek is bij het Openbaar Ministerie.

 • Kans dat IS infiltreert in asielzoekersstroom naar Nederland aanwezig

  De kans dat IS infiltreert in de stroom asielzoekers die naar Nederland komt is aanwezig, zegt minister Van der Steur. "Wij sluiten daar onze ogen niet voor." Wel zegt hij dat de internationale samenwerking, ook tussen veiligheidsdiensten, erop gericht is deze mensen eruit te vissen. 

 • Van der Steur: alle terugkeerders zijn in beeld

  Volgens minister Van der Steur is er geen enkele terugkeerder die uit het beeld kan raken van politie en justitie. "Van alle uitreizigers die bekend zijn, is al een dossier opgesteld dat klaar ligt voor het moment dat deze persoon terugkomt", zegt de minister. "Alle terugkeerders worden aangehouden voor verhoor. Dan wordt er beoordeeld of iemand vervolgd kan worden of potentieel gevaarlijk is." Ze worden verhoord, hun telefoons worden "uitgelezen" en ze raken hun paspoort kwijt.

 • Van der Steur: je kunt in Nederland niet iedereen preventief opsluiten

  Minister Van der Steur zegt dat in veel gevallen er voldoende juridische grond is om teruggekeerde jihadisten op te pakken en vast te zetten voor nader strafrechtelijk of ander onderzoek.

  Het preventief opsluiten van alle terugkeerders, het voorstel van het CDA, is mogelijk in strijd met de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zegt Van der Steur. "Je kunt mensen niet opsluiten als er geen indicatie voor gevaar is. Is er wel een indicatie dat zo iemand gevaarlijk zou kunnen zijn, dan kan hij worden ingesloten met de regels die we nu hebben."

  Van der Steur zegt dat er in de meeste gevallen echter wel zo'n indicatie is. En dat er ook andere manieren zijn om twijfelgevallen permanent in de gaten te houden. Het kabinet onderzoekt de juridische mogelijkheden om terugkeerders waarbij bewijs voor het plegen van strafbare feiten ontbreekt, toch op te kunnen sluiten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van der Steur: teruggekeerder jihadstrijders niet opsluiten zonder indicatie
 • Minister Van der Steur: 230 personen vanuit Nederland naar IS-gebied

  Minister Van der Steur zegt dat er in totaal 230 mensen vanuit Nederland naar IS-gebied zijn gereisd. Hiervan zijn er nog 150 in Syrië, 40 zijn teruggekeerd naar Nederland. 42 jihadisten zijn omgekomen in het oorlogsgebied.

  Het kabinet maakt zich vooral zorgen over de mensen die nu nog terugkeren. "Die zijn daar heel lang geweest en hebben van alles geleerd over wapens en de gewapende strijd", zegt Van der Steur. Deze personen worden scherp in de gaten gehouden.

  Er lopen op dit moment 110 strafzaken tegen verdachte jihadisten. Verschillende teruggekeerde jihadisten zijn al veroordeeld.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Steur: 230 mensen vanuit Nederland naar IS
 • Het debat is geschorst

  En gaat om 20.10 uur weer verder met de antwoorden van de ministers Van der Steur en Plasterk.

 • PvdA: geen Guantanamo Bay in Nederland

  PvdA-Kamerlid Recourt wijst erop dat er een spanningsveld is tussen het tegenhouden van IS-strijders en andere teruggekeerde jihadisten aan de ene kant, en de opvang van vluchtelingen uit een oorlogsgebied aan de andere kant. "Vluchtelingen moeten we helpen, terroristen moeten we bestrijden, zo moeilijk is het." 

  Hij steunt niet het CDA-voorstel om alle jihadisten preventief vast te zetten. "Ik wil hier geen Guantanamo Bay". De juridische middelen zoals voorlopige hechtenis bij een verdenking, zijn volgens hem voldoende om potentieel gevaarlijke terugkeerders op te sluiten.