Gezichtsbedekkende kleding wordt op bepaalde plaatsen verboden
NOS Nieuws

Antiterreurwetgeving naar Tweede Kamer

Het kabinet heeft aangekondigde maatregelen uit de 'integrale aanpak jihadisme' omgezet in wetsvoorstellen zodat de Tweede Kamer er een besluit over kan nemen.

Zo stelt het kabinet de Kamer voor om gezichtsbedekkende kleding op bepaalde plekken niet meer toe te staan. In het onderwijs, zorginstellingen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer wordt het verboden. Overtredingen kunnen leiden tot boetes tot 405 euro.

Een algeheel verbod, zoals door een vorig kabinet werd voorgesteld, komt er niet. Op straat, op privéplekken en bij feesten en culturele evenementen blijft gezichtsbedekkende kleding toegestaan.

Verdachte gedragingen

Verder wil het kabinet meer mogelijkheden om mensen die zich verdacht gedragen aan te pakken. Het gaat onder meer om teruggekeerde Syriëgangers of geradicaliseerde personen die niets strafbaars hebben gedaan maar wel als gevaarlijk worden gezien. Zij krijgen bijvoorbeeld een gebiedsverbod, een contactverbod of een meldplicht.

Mensen met een uitreisverbod raken automatisch hun paspoort of identiteitsbewijs kwijt. Nederlandse jihadisten met een dubbele nationaliteit raken hun Nederlanderschap kwijt als is bewezen dat zij in het buitenland hebben meegevochten met een terroristische organisatie.

Cybercrime

Het vierde en laatste wetsvoorstel gaat over de opsporing van cybercriminaliteit. Nu zijn er volgens het kabinet nog onvoldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen, versleuteling van gegevens ongedaan te maken en illegale acties van terroristische organisaties op het internet tegen te gaan.

In het wetsvoorstel is geregeld dat Openbaar Ministerie en politie in het geheim op afstand onderzoek kunnen doen in computers van criminelen of terroristen. Opsporingsambtenaren mogen gevonden belastende informatie kopiëren. Ook mogen ze bestanden ontoegankelijk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl