liveblog

Zege Ajax in Alkmaar, Willem II-Vitesse vermakelijk

liveblog gesloten

Gelijkspel bij Willem II-Vitesse

Het blijft 1-1 in Tilburg. Denis Olijnyk krijgt in de slotfase nog een rode kaart na het uitdelen van een elleboogstoot.

De wedstrijd kwam in de tweede helft goed los, met kansen aan beide kanten. Willem II was daarbij de bovenliggende partij en scoorde. Maar uit het niets kwam Vitesse langszij.

Willem II-huurling Richairo Zivkovic was vandaag vrij onzichtbaar, al had hij wel een aandeel in de 1-0 van Willem II.

Slordig, maar spannend

Willem II en Vitesse gaan nog voor de winst. Vooral de Tilburgers lijken alles of niets te spelen, een gevaarlijke tactiek. Ook Vitesse krijgt z'n kansen, maar is slordig in de afronding.

Vier minuten blessuretijd.

Willem II blijft gevaarlijk

De formatie van Jürgen Streppel blijft gedurfd voetballen en weet dat er een overwinning te halen valt.

Vitesse ontsnapt aan een strafschop als Achenteh het shirt van Andrade opzichtig vasthoudt in het strafschopgebied. De arbiter laat doorspelen.

Doelpunt Vitesse

Denis Olijnik helpt Vitesse aan de gelijkmaker: 1-1. De Oekraïner schiet diagonaal raak en laat Lamprou kansloos.

Wissels

Doelpuntenmaker Erik Falkenburg verlaat bij Willem II het veld voor Robert Braber.

Bij Vitesse gaat Valeri Qazaishvili eraf voor Danilo Pantic.

Zes verschillende clubs

Erik Falkenburg scoort alweer voor zijn zesde club in de eredivisie. Hij scoorde eerder voor Sparta Rotterdam, AZ, NEC, Go Ahead Eagles, NAC Breda en nu Willem II.

Alleen Ruud Geels, Hennie Meijer en Chris Dekker scoorden ooit voor zeven verschillende clubs in de eredivisie.

Doelpunt Willem II

Willem II bekroont een sterke periode met de openingstreffer: 1-0. Falkenburg geeft het laatste zetje na goed doorkoppen van Zivkovic.

Even daarvoor waren de Tilburgers al gevaarlijk via De Sa (schot op de lat) en Andrade (redding Room). Kan het wisselvallige Vitesse terugkomen?

Kansen Willem II

De Tilburgers ruiken aan de voorsprong. Eerst is het Falkenburg die de vertrokken Zivkovic niet weet te vinden, even later schiet Andrade voorlangs. Het thuispubliek voelt dat er meer inzit en zweept de Tricolores op.

De bal rolt weer

Falkenburg en Zivkovic, die de eerste helft onzichtbaar was, brengen namens Willem II de tweede helft op gang.

Willem II won drie van de laatste vier eredivisieduels na een gelijke stand bij rust in eigen huis. Nog geen wissels bij beide teams.

Foto

Kostas Lamprou kijkt de bal na op een schot van Rashica

Rust

Na 45 minuten nog geen goals in Tilburg bij Willem II-Vitesse. De bezoekers hebben een licht overwicht.

Voldoende opwinding

Opnieuw is Rashica gevaarlijk namens Vitesse. De Albanees schiet de bal in de korte hoek, maar Lamprou redt opnieuw.

Willem II deelt af en toe een speldenprik uit, oogt gevaarlijker, maar kan nog geen hele grote kansen creëren.

Vitesse-verdediger Leerdam krijgt een gele kaart voor een late tackle op De Sa.

Actiefoto

Lesly de Sa (links) in duel met Vitesse-speler Rochdi Achenteh

Kansen Vitesse

De bezoekers uit Arnhem hebben een licht overwicht en krijgen de betere kansen, via onder anderen Valeri Qazaishvil en Lewis Baker.

Milot Rashica is nog het dichtst bij een doelpunt; zijn inzet belandt op de paal. Willem II ontsnapt aan een achterstand.

Vitesse raakte vorig seizoen 17 keer de paal of lat. Alleen PSV (20), Ajax (22) en Feyenoord (17) deden dat ook minimaal 17 keer.

Harde tackle Peters

De Willem II-jubilaris begaat met gestrekt been een harde overtreding op Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba. Arbiter Jochem Kamphuis trekt een gele prent, maar dat had net zo goed een rode kunnen zijn.

Aanvallen

Zowel Willem II als Vitesse is niet van plan zich in te graven. Dat is doorgaans een voorbode voor een leuke, open wedstrijd.

Aftrap

We zijn los in Tilburg. Vitesse krijgt na 15 seconden direct een kans, maar Willem II-goalie Lamprou voorkomt een goal.

Wijnaldum scoort bij debuut

Georginio Wijnaldum heeft een prima debuut in de Premier League beleefd namens Newcastle United. De international was trefzeker in het Nederlands gekleurde duel met Southampton. Lees hier het wedstrijdverslag.

Georginio Wijnaldum is dolblij met zijn goal tegen Southampton

Opstellingen Willem II en Vitesse

Willem II: Lamprou; Van der Struijk, Dries Wuytens, Peters, Koppers; Ojo, Falkenburg, Stijn Wuytens; De Sa, Zivkovic, Andrade.

Vitesse: Room; Diks, Kashia, Leerdam, Achenteh; Nakamba, Baker, Kazaisjvili; Brown, Rashica, Olijnyk.

Van den Brom realistisch

Van den Brom: het is nooit een wedstrijd geweest

Tevredenheid De Boer

De Boer: hebben goed gevoel over het elftal

Veel Nederlanders bij Newcastle-Southampton

Grote Nederlandse inbreng vanmiddag bij de Premier League-wedstrijd tussen Newcastle United en Southampton.

Bij de thuisclub is er een basisplaats voor Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en de debuterende Georginio Wijnaldum. Siem de Jong begint op de bank van de ploeg van Steve McClaren.

Southampton begint met Maarten Stekelenburg in het doel. Trainer Ronald Koeman bekijkt door een achillespeesblessure het duel voor de tv, waardoor z'n broer Erwin de honneurs waarneemt.

Ajax begint met zege

Over en uit in Alkmaar. Ajax verslaat AZ met 3-0 dankzij goals van Anwar El Ghazi (twee keer) en Nemanja Gudelj.

Smetje op de wedstrijd voor Ajax: de gele kaarten voor Davy Klaassen, Jairo Riedewald en El Ghazi.

Ridgeciano Haps baalt na de nederlaag tegen Ajax

Duel bloedt dood

De meeste AZ-fans keren huiswaarts. Er lijkt weinig meer te gebeuren in Alkmaar.

Kuipers geeft Jairo Riedewald nog een gele kaart voor het inkomen met een hoog been op Guus Hupperts.

Boze NEC-supporters

Ondertussen in Nijmegen. Een groep supporters van NEC voert actie op het Keizer Karelplein in Nijmegen. Ze hebben rookbommen gegooid en houden het verkeer op de rotonde tegen. Ze protesteren tegen de afgelasting van de wedstrijd NEC-Excelsior. Lees meer.

Kansje AZ

AZ verschijnt vaker voor het doel van Ajax, omdat de Amsterdammers de touwtjes laat vieren. AZ-spits Vincent Janssen schiet uit de draai hard over. Maar de Alkmaarders komen verder niet tot uitgespeelde kansen.

Tweede Fransman ooit

Yayo Sanogo is de tweede Fransman ooit in dienst van Ajax in de eredivisie. Eerder speelde Julien Escudé van 2003 tot 2006 61 eredivisieduels voor de Amsterdammers.

Dubbele wissel AZ

Joris van Overeem gaat eraf voor Derrick Luckassen en Guus Hupperts krijgt nog speelminuten ten koste van Achille Vaarnold.

Ajax zet even aan

Weinig opwinding in het eerste gedeelte van de tweede helft, maar Ajax lust nog wel een paar doelpunten. Eerst is het Sanogo die wat lengte tekort komt om de bal op doel te koppen. Daarna krijgt Klaassen een goede schietkans, maar dit keer staat Rochet wel paraat.

En dus blijft het 3-0 voor Ajax in Alkmaar.

Eredivisiedebuut Sanogo

Yaya Sanago komt bij Ajax erin voor Arek Milik. De Fransman maakt zijn debuut in de eredivisie.

Bij AZ verlaat Celso Ortiz het veld voor Robert Mühren. Een aanvallende wissel.

AZ maakt geen vuist

Van een groot offensief is geen sprake bij AZ. De Alkmaarders hebben moeite met de tactiek van Ajax, dat goed staat. Voorlopig lijkt het eerder 4-0 dan 3-1 te worden.

Wissel geblesseerde El Ghazi

De Ajax-aanvaller wordt gewisseld voor Lasse Schöne. El Ghazi heeft last van z'n bovenbeen. Een tegenvallertje voor Ajax.

Anwar El Ghazi verlaat geblesseerd het veld tijdens AZ-Ajax

Goed vooruitzicht Ajax

Ajax verspeelde slechts één keer punten in een eredivisieduel na een voorsprong van drie doelpunten of meer. Het werd nog gelijk op 24 september 1983 uit bij HFC Haarlem (3-3).

Tweede helft onderweg

We zijn weer begonnen. Nog geen wijzigingen bij AZ en Ajax in de tweede helft.

Foto's 2-0 en 3-0

Anwar El Ghazi kopt Ajax op 2-0, AZ-doelman Rochet ziet de bal door z'n vingers glippen
  • NOS
    Doelman Rochet van AZ kan de bal niet keren na de inzet van El Ghazi
  • NOS
    Nemanja Gudelj 'verontschuldigt' na het maken van de 3-0 voor Ajax tegen z'n oude werkgever AZ

Rust

Arbiter Björn Kuipers fluit voor het einde van de eerste helft in Alkmaar. Ajax leidt riant. Wat kan AZ nog in de tweede helft?

Ajax maakt snel 2-0 en 3-0

De wedstrijd lijkt beslist. Eerst maakt El Ghazi in de 38ste minuut van dichtbij zijn tweede treffer van de middag na een indraaiende vrije trap van Gudelj.

Twee minuten later schiet de Serviër van ruim twintig meter raak, waarbij AZ-doelman Rochet niet helemaal vrijuit gaat. De bal gaat via de vuisten van de Uruguayaan in het doel.

Ajax controleert

De Amsterdammers zitten, gesteund door de 1-0 voorsprong, goed in de wedstrijd. Via Bazoer en Klaassen probeert het team van De Boer snel combinatievoetbal te spelen. AZ moet het momenteel vooral van opportunisme hebben.

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor doelpuntenmaker El Ghazi na een vergrijp aan Haps.

Open wedstrijd

AZ laat zich niet van de wijs brengen door de achterstand en probeert de aanval te zoeken. Ajax komt er echter dikwijls gevaarlijk uit, waardoor er een mooie strijd ontstaat.

Doelpunt Ajax

Anwar El Ghazi schiet Ajax met een onvervalst zondagsschot op 1-0 in Alkmaar. Doelman Sergio Rochet is kansloos. Een heerlijke treffer van de Ajax-aanvaller.

De spelers van Ajax bejubelen Anwar El Ghazi (midden) na diens treffer tegen AZ

Aardig begin

Zowel AZ als Ajax deelt plaagstootjes uit. Mitchell Dijks kopt uit een corner over het doel van AZ, niet veel later doet AZ-verdediger Jop van der Linden hetzelfde aan de overkant.

Ook natuurlijk op NPO Radio 1

AZ-Ajax is uiteraard ook via de radio te volgen. Andy Houtkamp volgt het duel op de voet. Link naar de radiostream.

Aftrap

De bal rolt in het zonovergoten Alkmaar. AZ in het vertrouwde rood, Ajax speelt in gifgroene shirts.

Dos Santos haakt af

AZ-aanvaller Dabney dos Santos haakt tijdens de warming-up af met een knieblessure. Achille Vaarnold vervangt hem.

Altijd eerst tegen Ajax

Voor het derde jaar op rij speelt AZ het eerste thuisduel van het nieuwe eredivisieseizoen tegen Ajax. Vorig jaar werd op speeldag 2 met 3-1 van de Amsterdammers verloren en in 2013/2014 werd tijdens speelronde 2 met 3-2 van Ajax gewonnen.

Jonge basisteams

Beide ploegen hebben een zeer jonge basisopstelling. In de laatste 41 eredivisieseizoenen was er geen duel met een lagere gemiddelde leeftijd dan AZ en Ajax vandaag samen: 22 jaar en 48 dagen.

De jaarlijkse voorspellingen

NOS-commentatoren blikken vooruit

AZ ongewijzigd, Gudelj bij Ajax

Trainer John van den Brom wijzigt AZ niet ten opzichte van het gewonnen Europa League-duel met het Turkse Basaksehir Istanbul (2-1) van afgelopen donderdag.

Bij Ajax één wijziging na de verloren Champions League-confrontatie tegen Rapid Wien (3-2). Nemanja Gudelj begint in de basis tegen zijn oude club AZ, omdat Viktor Fischer geblesseerd is (hamstring).

Daley Sinkgraven schuift een linie naar voren, waardoor er een plek vrijkomt voor Gudelj.