liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bouwkranen vallen op huizen Alphen aan den Rijn

liveblog gesloten

Reconstructie kraanongeluk in beeld

Beelden van de voorbereidingen op het installeren van een nieuwe brug. Daarmee begon het in Alphen aan den Rijn. Maar het ging mis: twee kranen en een brugdeel vielen om en kwamen terecht op enkele panden. De ravage was groot, maar het aantal slachtoffers lijkt mee te vallen: er is één gewonde onder het puin vandaan gehaald. Wel sneuvelde een hond.

Bekijk hier een reconstructie van de dag in beeld.

Hiermee sluiten we het liveblog. Meer nieuws over het ongeluk in Alphen aan den Rijn is te lezen in de reguliere berichtgeving op deze site.

USAR stopt met zoeken

Het team met reddingswerkers van de USAR (Urban Search and Rescue Team) stopt met zoeken naar slachtoffers. Volgens een woordvoerder is het vrijwel zeker dat er niemand is omgekomen bij het ongeluk. Er wordt ook niemand vermist.

Bewakingsbeelden in een café, kraan valt op pand

Een van de kranen belandt in een café

Strafrechtelijk onderzoek naar oorzaak ongeluk

Officier van justitie Nooy zegt dat het OM een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar het ongeluk met de kranen. Er zijn drie mensen aangemerkt als verdachte. Zij hebben zich zelf gemeld bij de politie. Voor een schuldvraag is het nog te vroeg, zegt Nooy.

Spies: geen mededelingen over slachtoffers

De persconferentie is begonnen. Spies begint te zeggen dat er geen nieuwe feiten zijn over slachtoffers. Ze verzoekt omstanders nogmaals om niet naar de plek van het ongeluk te komen, opdat hulpverleners daar alle ruimte hebben. Na Spies spreekt een woordvoerder van de politie. Hij benadrukt de noodverordening. Mensen die niet in het getroffen gebied wonen hebben daar niets te zoeken en zullen worden geweerd.

Persconferentie burgemeester Spies om 22.00 uur

Burgemeester Spies zal om 22.00 uur een persconferentie geven samen met de officier van justitie en de politie. De persconferentie is live te volgen op NPO Nieuws en NPO Radio 1.

Informatienummer tot 23.00 uur

Het gemeentelijke telefoonnummer voor informatie 14 0172 is tot 23.00 uur vanavond bereikbaar, zegt de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarna weer vanaf 08.30 uur morgenochtend. Veiligheidsregio Hollands-Midden heeft een telefoonnummer voor verwantencontact ingeschakeld: 088 269 00 00.

Niet thuis overnachten

De bewoners van 51 huizen mogen vannacht niet thuis slapen, meldt verslaggever Jeroen de Jager. Het is niet bekend waar zij kunnen overnachten.

400 mensen in De Goede Herderkerk

In De Goede Herderkerk, waar betrokkenen worden opgevangen, is slachtofferhulp aanwezig. Volgens de gemeente hebben ruim 400 mensen zich daar gemeld. Burgemeester Spies is inmiddels gearriveerd in Alphen aan den Rijn en wordt bijgepraat over de situatie. Het is nog niet bekend hoe laat zij een persconferentie gaat geven.

Luchtfoto's na het ongeluk

De politiehelikopter heeft luchtfoto's gemaakt van de ravage na het ongeluk.

USAR: reddingshond slaat aan

Hulpdienst Urban Search And Rescue (USAR) meldt dat er een hond aanslaat bij het zoeken. Dat kan betekenen dat er een levend slachtoffer onder het puin ligt, maar ook dat hij een ander spoor ruikt.

Zeker één gewonde, hond dood

Er is een man onder het puin vandaan gehaald. Hij is met heupklachten naar het ziekenhuis gebracht. Een hond die bekneld zat, heeft het volgens de brandweer niet overleefd.

Gaslek

Vanwege een gaslek is het gas in de omgeving van de Julianabrug afgesloten. Er is geen brandgevaar, twittert de gemeente Alphen aan den Rijn.

Gehele persconferentie

Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn. Dat is in het kort de boodschap van de persconferentie van loco-burgemeester Kees van Velzen.

'Niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn'

Instortingsgevaar

Het is moeilijk om een beeld te krijgen van het precieze aantal slachtoffers, zegt de gemeente Alphen aan den Rijn. Door instortingsgevaar is het moeilijk om alle gebouwen te doorzoeken.

Veel 112 gebeld

"Er stonden veel mensen te kijken en die hebben massaal 112 gebeld", zegt verslaggever Martijn Bink in het NOS Journaal van 20.00 uur. "De brandweer zegt dat er daarom aanvankelijk werd gevreesd voor veel slachtoffers. Maar misschien loopt het allemaal met een sisser af", zegt Bink.

De Goede Herderkerk

Getroffenen die hulp nodig menen te hebben voor de avond en de nacht kunnen zich melden bij De Goede Herderkerk, Ten Harmsenstraat 16 in Alphen aan den Rijn. Dus niet meer bij de eerder aangegeven locaties eethuis De Meiden en het naastgelegen Chinees restaurant Ni Hao in de Hooftstraat. Dat zegt de gemeente Alphen aan den Rijn.

Helikopterbeelden

Beelden uit de lucht van na het ongeluk waarbij twee bouwkranen omvielen.

Helikopterbeelden ongeluk Alphen aan den Rijn

Onduidelijk

Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn, zegt loco-burgemeester Kees van Velzen tijdens de persconferentie. De persconferentie is ten einde.

Persconferentie te volgen bij NOS

De persconferentie is begonnen en is rechtstreeks te volgen op NPO 1, Radio 1 en NPO Nieuws.

Noodverordening

Er is een noodverordening van kracht in Alphen aan den Rijn. De directe omgeving van de plek van het ongeluk is afgezet, zowel op het land als op het water. Er geldt ook een vliegverbod in verband met drones.

Ook in het buitenland

Het ongeluk met de omgevallen bouwkranen is ook in het buitenland nieuws. Onder meer nieuwssites in Groot-Brittannië en België berichten erover.

De plek van het ongeluk

Hoe zag de plek waar het ongeluk vanmiddag gebeurde er precies uit, direct na het ongeval?

Onduidelijkheid over aantal slachtoffers

Er is onzekerheid over het eerder genoemde aantal van twintig slachtoffers. Volgens de brandweer is in ieder geval een persoon naar het ziekenhuis gebracht met onbekend letsel.

De Meiden of de Chinees

Getroffenen die hulp nodig hebben hebben voor avond en nacht kunnen zich melden bij eethuis De Meiden en naastgelegen Chinees restaurant Ni Hao, meldt de gemeente Alphen aan den Rijn op zijn Twitteraccount.

Persconferentie om 19.15 uur

De gemeente Alphen aan den Rijn geeft om 19.15 uur een persconferentie over het ongeluk.

Reactie gemeente Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn zeggen diep geschokt te zijn door het ongeval, meldt de site van de gemeente. Ze kunnen nog geen duidelijkheid geven over het precieze aantal slachtoffers.

'Was al bang dat het mis zou gaan'

Deze vrouw verhuurt een pand waar een van de kranen op gevallen is. "De huurder was de hele dag al bang dat er iets mis zou gaan", vertelt ze. "Hij heeft iedereen op tijd weggestuurd. Hij heeft levens gered."

'Hij was al bang de hele dag'

'Iemand onder puin vandaan gehaald'

De brandweer zegt tegen de lokale omroep Studio Alphen dat er iemand levend onder het puin vandaan gehaald is. De NOS heeft het bericht nog niet bevestigd gekregen.

Twee groepen en vijf honden

De reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR) zijn onderweg naar de plek van het ongeluk.

Vijftig jaar

De gerenoveerde Koningin Julianabrug was sinds eind april afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Het was de bedoeling dat de brug na de renovatie weer vijftig jaar mee zou kunnen.

'In een keer onderuit'

"Je ziet zo'n grote kraan in een keer onderuitgaan", zegt ooggetuige Robbert Gras. "Dat er twintig gewonden zijn, valt me eerlijk gezegd nog mee als ik zie wat er naar beneden is gekomen."

Oude Rijn gestremd

Vanwege het ongeluk in Alphen aan den Rijn is een deel van de Oude Rijn gestremd voor vaarverkeer, zegt de provincie Zuid-Holland.

'Klonk als onweer'

"We hoorden heel veel gerommel en het bleef maar aanhouden', zegt iemand die staat te kijken op de plek van het ongeluk. "Het klonk als onweer. Toen kregen we het bericht over wat er gebeurd was", zegt hij tegen Omroep West.

'Het klonk als onweer'

Hond onder het puin

Verslaggever Martijn Bink is in Alphen aan den Rijn. "Het is niet bekend hoe veel mensen er nog worden vermist", zegt Bink op de plek van de ramp. "Wel zou er een hond zijn gehoord die nog onder de puinhopen zou zitten."

LUMC

De gewonden worden overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Het ziekenhuis kan nog niet zeggen hoeveel gewonden daar nu zijn.

Crisisoverleg

De gemeente Alphen aan den Rijn voert op dit moment crisisoverleg. Naar verwachting komt de gemeente later met meer informatie. De gemeente is bereikbaar via het telefoonnummer 14 0172.

Ikbenveilig.nl

Mensen kunnen via de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis laten weten dat ze in orde zijn en om familieleden gerust te stellen. Dat zegt Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels in de extra uitzending van het NOS Journaal.

Nieuwe beelden

Beelden van de omgevallen bouwkranen.

Beelden van na het ongeluk

Donderdag

Het brugdek had eigenlijk afgelopen donderdag al geplaatst moeten worden. Het moest uit Friesland komen, maar kon donderdag vanwege de wind niet over het IJsselmeer vervoerd worden.

Beelden van bovenaf

Op dronebeelden die kort na het ongeluk zijn gemaakt, is te zien dat de omgevallen kranen vier gebouwen hebben geraakt.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stuurt een team naar de plek van het ongeluk.

Ravage na het ongeluk

Beelden van de gebouwen waar de kranen op terecht zijn gekomen.

Ooggetuige loopt door het puin

USAR-team

Een team van Urban Search And Rescue (USAR) is onderweg naar de plaats van het ongeluk in Alphen aan den Rijn. Dat zijn specialisten die worden ingezet als er een ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Het team stuurde ook reddingswerkers naar Nepal na de aardbeving eerder dit jaar.

Ruimte voor hulpverleners

De gemeente Alphen aan den Rijn verzoekt omstanders niet naar de plek van het ongeluk te gaan, zodat hulpverleners alle ruimte krijgen. De gemeente is telefonisch bereikbaar op 14 0172.

Nog meer beelden

Omstanders gillen hard als ze zien dat de bouwkranen omvallen.

Kraan valt om in Alphen aan den Rijn

Vier gebouwen geraakt

Volgens de Veiligheidsregio zijn er vier gebouwen geraakt door de omgevallen bouwkranen. Medewerkers van het Rode Kruis zijn aanwezig om te helpen.

Tv en radio

De NOS zendt ook op NPO 1 en op NPO Radio 1 rechtstreeks uit over de laatste ontwikkelingen over het ongeluk.

Beelden vanuit de woonwijk

Op sociale media verschijnen steeds meer beelden van het ongeluk.

'Veel gekraak'

Een ooggetuige in Alphen aan den Rijn hoorde kranen omvallen. "Ik hoop maar dat er veel mensen daar niet thuis waren", zegt de man tegen de NOS.

Beelden van het ongeluk

Op beelden is te zien dat de kranen op een drijvend dek stonden en samen het brugdeel vervoerden.

Kraan valt op huizen

Twintig gewonden

Volgens de brandweer zijn er twintig gewonden.

Bouwkranen omgevallen in Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn zijn twee bouwkranen en een groot brugdeel omgevallen en op huizen terechtgekomen. Het ongeluk gebeurde bij de Julianabrug, die grondig wordt gerenoveerd.