NOS Nieuws

Nederlands hulpteam onderweg naar Nepal

Nederlands hulpteam vertrekt naar Nepal

Een Nederlandse reddingsploeg is vanavond kort na 20.00 uur vanuit Eindhoven vertrokken naar Nepal. De Nederlanders gaan in het aardbevingsgebied helpen met het zoeken naar slachtoffers.

Nederland heeft ook 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor humanitaire hulp, heeft minister Ploumen gezegd.

Het Nederlandse Urban Search and Rescue Team neemt acht reddingshonden mee en zal bestaan uit 62 hulpverleners. Het team maakt deel uit van een bredere EU-missie en de teamleden zijn gespecialiseerd in het redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven.

Verschillende landen hebben hulp toegezegd of al hulp gestuurd, waaronder India, Pakistan, China, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Israël.

Eigen onderdak en voedsel

Het team is met een transportvliegtuig van het ministerie van Defensie naar Kathmandu op weg. Het komt rond 10.00 uur plaatselijke tijd aan in de Nepalese hoofdstad. De hulpverleners gaan na overleg met het coördinatiecentrum van de ramp zo snel mogelijk aan het werk.

De Nederlandse reddingsploeg neemt ook dekens, verband en water mee. Mensen die gered worden, kunnen meteen hulp krijgen. Het team zorgt voor zijn eigen onderdak en voedsel. Zo hoeft er geen beroep gedaan te worden op plaatselijke faciliteiten.

Het team bestaat uit hooggekwalificeerde specialisten, die op elk moment ingezet kunnen worden bij een ramp als deze. De medewerkers gaan met behulp van de honden zo snel mogelijk op zoek naar mensen die ingesloten zijn geraakt of onder het puin bedolven liggen.

Teamleider Peter Bos zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de ervaring leert dat mensen het 7 tot 10 dagen kunnen uithouden als ze onder het puin liggen, maar nog wel kunnen drinken. Het team werkt in kleine groepjes rond de klok om te proberen die mensen te redden. De Nederlanders hebben ook zoek- en reddingsapparatuur bij zich.

Dagelijks leven

Er is ook vijf ton aan hulpgoederen van Artsen zonder Grenzen mee in het vliegtuig.

De teamleden van het Urban Search and Rescue Team zijn speurhondenbegeleiders, artsen, verpleegkundigen, brandweerlieden en bouwkundigen. Ze werken in het dagelijks leven bij de veiligheidsregio’s, het KLPD, regionale politiekorpsen, het regionale ambulancevervoer en het ministerie van Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl