liveblog

Heerenveen in finale play-offs tegen Vitesse

liveblog gesloten

Feyenoord scoort!

Kazim-Richards kopt ineens de 2-2 binnen. Kan het dan toch nog voor Feyenoord? De Rotterdammers hebben twee doelpunten nodig om de finale van de play-offs te bereiken. Dat ziet er lastig uit.

Heerenveen scoort!

Je kunt Mark Uth om een boodschap sturen, blijkt maar weer. Vijf minuten na de 1-1 schiet de Duitser de 2-1 binnen. Het wordt nu wel heel lastig voor Feyenoord, dat met tien man drie keer moet scoren binnen een kwartier.

Mark Uth lijkt de wedstrijd in De Kuip te beslissen. De Duitser komt na een lange bal in een goede scoringspositie en doet dan ook waar hij goed in is: hij schiet beheerst de 1-1 binnen in de tiende minuut van de verlenging.

Feyenoord moet nu, met tien man, nog twee keer scoren.

Ultieme mogelijkheid

In de 98ste minuut heeft Elvis Manu een enorme kans om Feyenoord op 2-0 te brengen. Hij ontsnapt en stoomt vanaf eigen veld op richting Nordfeldt, maar - niet voor eerst - is de Zweedse keeper de held van Heerenveen.

De tussenstand in De Kuip blijft 1-0 voor Feyenoord.

Feyenoord met tien man

Feyenoord is de verlenging begonnen met tien man. Luke Wilkshire verstapte zich in de slotfase van de wedstrijd en kan niet meer verder. Aangezien trainer Van Bronckhorst al drie keer had gewisseld, moeten de Rotterdammers met een man minder verder tegen Heerenveen.

Blessuretijd

Er komen vier minuten bij in De Kuip, waar Karsdorp met kramp naar de kant is gegaan en vervangen door Wilkshire.

Te vroeg gejuicht

De Kuip explodeert als El Ahmadi vier minuten voor tijd de 2-0 binnenkopt. Maar er wordt te vroeg gejuicht: scheidsrechter Blom keurt de goal af vanwege een duwtje dat El Ahmadi kort daarvoor uitdeelde.

Feyenoord-trainer Van Bronckhorst spoort zijn ploeg nog eens aan vanaf de zijlijn: hij heeft geen zin in een verlenging.

De tussenstand in De Kuip: 1-0. Dat betekent dat een verlenging nodig is.

Daar is Kazim-Richards

Bij Feyenoord is nu toch Kazim-Richards in de ploeg gekomen voor de moegestreden Achahbar.

Kort daarvoor is Boëtius vervangen door Manu. Bij Heerenveen is Namli in de ploeg gekomen voor Duarte.

Nog een kwartier in De Kuip, de tussenstand is 1-0 voor Feyenoord.

Heerenveen ontsnapt

De spanning blijft groot in De Kuip, waar de thuisploeg twee uitgelezen mogelijkheden heeft gehad om op 2-0 te komen.

In de 65ste minuut had Kongolo een vrije kopkans van dichtbij, maar hij kopt recht op Nordfeldt af, die de bal in een ultieme reflex overtikt.Vijf minuten later tikt Achahbar de bal in de zestienmeter na een lange voorzet op Toornstra, die uit kansrijke positie op Nordfeldt stuit.

De tussenstand in De Kuip is nog steeds 1-0 voor Feyenoord.

Spanning volop

Het spel golft in deze fase op en neer, wat de amusementswaarde van de wedstrijd ten goede komt. Ook Heerenveen meldt zich wat vaker in de aanval.

Vermeer stond twee keer een Fries doelpunt in de weg. Eerst redde hij uitstekend op een inzet van Van Anholt van dichtbij en een paar minuten later op een schot op de slof van Slagveer, die kort daarvoor de bal nog net miste na een scherpe voorzet van Uth.

Feyenoord had nog een goede mogelijkheid na een voorzet van Basacikoglu, waaruit Achahbar net naast kopte.

Er gebeurt dus van alles in De Kuip. De tussenstand is nog 1-0 voor Feyenoord.

Ongewijzigd spelbeeld

De tweede helft gaat vooralsnog verder waar de eerste helft is gestopt. Feyenoord domineert en zet druk, maar de krakende Heerenveen-defensie blijft nog overeind.

De Friezen hadden vlak na rust wel een grote kans om op 1-1 te komen. De weggestuurde Uth probeerde de vrijstaande Duarte te bereiken, maar Kongolo zat er goed tussen.

De tussenstand in De Kuip: 1-0 voor Feyenoord.

Thee in De Kuip

Vlak voor rust hadden de Rotterdammers nog een grote kans om de score te verdubbelen. Keeper Nordfeldt greep echter goed in bij een schot van Clasie, na een scherpe voorzet van Basacikoglu.

Feyenoord gaat rusten met een verdiende 1-0 voorsprong op zak.

Spanning in De Kuip

De eerste helft in De Kuip loopt langzaam op zijn einde. Het spelbeeld is nog ongewijzigd: Feyenoord werkt hard en domineert, maar echte doelrijpe kansen zijn vooralsnog uitgebleven.

Aan de andere kant duikt Heerenveen af en toe gevaarlijk op bij uitbraken. De Friezen zetten ook iedere keer druk als Vermeer de bal aan de voet heeft, wat al een paar keer heeft geleid tot benauwde momenten voor de Feyenoord-goalie.

De tussenstand in De Kuip is nog steeds: 0-0.

Onderhoudend duel

Even schrikken voor Kenneth Vermeer: hij denkt na een terugspeelbal van Karsdorp alle tijd te hebben om de bal te controleren, maar rekent niet op de aanstormende Luciano Slagveer. Diens stevige tackle doet pijn bij Vermeer, maar de Feyenoord-keeper kan na verzorging verder. Scheidsrechter Blom houdt de kaart op zak.

Feyenoord controleert intussen nog steeds de wedstrijd, zonder dat er echt grote kansen ontstaan. Toornstra was er even dichtbij, er was een afstandsschot van Kongolo en Boëtius kon bijna bij de bal na een corner. Maar in alle gevallen stond keeper Nordfeldt paraat.

De tussenstand in De Kuip: 0-0.

Levendige beginfase

De eerste minuten in De Kuip waren verrassend voor de Friezen. Inmiddels heeft Feyenoord het heft in handen genomen en al een grote kans gemist om te scoren. Jens Toornstra zette goed door en wist de bal vanuit een lastige hoek alleen voor keeper Nordfelft op doel te schieten. Heerenveen-verdediger Marzo wist de bal echter nog van de doellijn te halen.

De tussenstand in De Kuip is daardoor nog: 0-0.

Feyenoord-Heerenveen gaat bijna beginnen

Feyenoord-sc Heerenveen

Van Bronckhorst rekent op 'magische Kuip'

PEC Zwolle is klaar

PEC Zwolle-trainer Ron Jans en aanvoerder Bram van Polen reageren na de mislukte missie tegen Vitesse.

Jans' strijdplan mislukte
Van Polen: speelden alles of niets, het werd niets

Billenknijpende Bosz

De reacties uit het Vitesse-kamp na het behalen van de finale van de play-offs. Aan het woord: Peter Bosz en Jan-Arie van der Heijden.

Bosz: bleef lang billenknijpen
Van der Heijden: werd nog even lastig

Feyenoord zonder Kazim-Richards

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst heeft voor de return tegen sc Heerenveen twee wijzigingen aangebracht in zijn basisteam.

In het centrum van de aanval krijgt Anass Achahbar de voorkeur boven Colin Kazim-Richards, die al wekenlang danig uit vorm is. Vleugelspits Bilal Basaçikoglu, die onder de ontslagen coach Fred Rutten heel weinig in actie kwam, krijgt op de rechtervleugel een nieuwe kans van Van Bronckhorst.

In de verdediging neemt Rick Karsdorp de plaats weer in van Luke Wilkshire. Voor het eerste duel in Friesland afgelopen donderdag (1-0) was Karsdorp geschorst. Lex Immers ontbreekt door een blessure opnieuw in de middenlinie van Feyenoord, dat al zes wedstrijden wacht op een zege.

Heerenveen moet het in De Kuip doen zonder de geblesseerde Simon Thern. Lerin Duarte vervangt hem in de middenlinie.

Nog geen Gio-effect

Feyenoord moet om 15.30 uur in de zonnige Kuip een 1-0 nederlaag goedmaken tegen sc Heerenveen. Simon Thern was donderdag de matchwinner in Friesland met een goal in de 83ste minuut in de debuutwedstrijd van Giovanni van Bronckhorst als trainer van Feyenoord.

Lees het wedstrijdverslag er nog eens op na.

Van Bronckhorst buigt het hoofd

Wedstrijdverslag Vitesse-PEC Zwolle

Felicitaties voor doelpuntenmaker Bertrand Traoré

Spanning

Spektakel in blessuretijd. Keeper Hahn gaat mee naar voren bij een vrije trap, maar collega Room kan de bal uit de lucht plukken.

In de tegenstoot beukt Wallace PEC-speler Thomas tegen de vlakte. De Braziliaan komt goed weg met slechts een gele kaart.

Slotfase

PEC Zwolle heeft één goal nodig om een verlenging af te dwingen, maar de kansen zijn voor Vitesse. Traoré zorgde in de 82ste minuut voor de misser van dag: na een voorzet van Wallace krijgt de uitblinker de bal voor zijn voeten op één meter van een leeg doel. Het is ongelooflijk maar waar, maar Traoré slaagt erin om naast te schieten.

Rode kaart

Volgend seizoen komt hij uit voor Vitesse en hij helpt zijn nieuwe werkgever alvast een handje. Na een verdediging op Ibarra krijgt hij zijn tweede gele kaart, en dus rood.

PEC Zwolle moet verder met tien man bij een tussenstand van 1-1.

Kwartiertje

Nog een kwartier in de Geldredome. Het is spannend, maar Vitesse is sinds de dubbele wissel weer de bovenliggende partij.

De Arnhemmers hadden twee grote kansen: na een fraaie actie over rechts in de 70ste minuut van Traoré had Kazaisjvili de bal voor het inschieten, maar Hahn stond op zijn plek.Een minuut later was er een vlammend afstandsschot van Vejinovic dat met moeite door de PEC-keeper werd gekeerd.

Intussen is bij PEC Kingsley Ehizibue in de ploeg gekomen voor Jody Lukoki.

De tussenstand in de Gelredome: 1-1.

Groundhog Day

Vitesse-trainer Peter Bosz past dezelfde dubbele wissel toe als donderdag: McEachran en Labyad gaan eruit, Vejinovic en Wallace komen erin.

Andere wedstrijd

Zo slaapverwekkend als de eerste helft was, zo opwindend is de tweede. PEC Zwolle neemt risico en dat leidt tot kansen aan beide kanten. Vlak na de gelijkmaker van Necid kan Diks Vitesse weer op voorsprong brengen, maar zijn kopbal van dichtbij belandt op de lat.

Het spel golft op en neer in de Gelredome. Vitesse heeft nog steeds de beste papieren bij de tussenstand van 1-1.

PEC Zwolle scoort!

PEC Zwolle kwam, na een matige eerste helft, gemotiveerd uit de kleedkamer en dat betaalt zich uit. Thomas Necid zet de gelijkmaker op het bord. Een lange voorzet wordt door de Vitesse-verdediging gemist en de Tsjech profiteert.

Ineens is het weer een wedstrijd. Eén doelpunt erbij voor PEC en er zit een verlenging in het vat.

Thomas Necid maakte de 1-1 tegen Vitesse

Cruciale misser?

In de eerste minuut na rust heeft Necid dé kans om PEC Zwolle op 1-1 te brengen. De weggestuurde Tsjech komt alleen voor keeper Room te staan, maar schiet vanuit zeer kansrijke positie voorlangs.

Bij PEC is verdediger Thomas Lam in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door aanvaller Musatafa Saymak.

Alles of niets voor PEC

De spelers van Vitesse en PEC Zwolle komen weer op het veld. De Zwollenaren zullen na rust uit een ander vaatje moeten tappen om de wedstrijd nog om te draaien. De mannen van Ron Jans hebben minstens twee goals nodig.

Geen problemen voor Vitesse

Het is bijna rust in de Gelredome en Vitesse leidt nog altijd, verdiend, met 1-0. De Arnhemmers voetballen makkelijk, PEC worstelt.

De Zwollenaren hebben één echte kans gehad: in de 34ste minuut eindigde een mooie aanval bij Thomas, rechts voor de goal en alleen voor Room. De Vitesse-keeper redde knap op de inzet van de Nieuw-Zeelander. Aan de andere kant heeft Traoré een paar schietkansen gehad.

Eerste wapenfeit

De PEC-supporters laten zich na een half uur een beetje horen in de Gelredome, in een poging hun ploeg in beweging te krijgen. Vitesse is nog altijd opppermachtig en zit in een zetel met de 1-0 voorsprong.

Namens PEC hebben we één wapenfeit kunnen noteren: in de 24ste minuut was er een halve kans voor Necid, die een voorzet van links tegen Van der Heijden opschoot.

Vitesse scoort!

De Arnhemmers zitten na 18 minuten op rozen. Bertrand Traoré, de kers op de Vitesse-taart dit seizoen, brengt de ploeg van Peter Bosz op fraaie wijze op voorsprong. Hij wordt weggestuurd door Achenteh, stuurt twee PEC-verdedigers het bos in en krult de bal beheerst in de rechterhoek, onhoudbaar voor doelman Hahn.

PEC Zwolle, dat in Arnhem nog niets heeft laten zien, moet aan de bak.

Vitesse knuffelt Traoré na zijn 1-0 tegen PEC Zwolle

Pinkstervoetbal

Het duel in de Gelredome gaat heel rustig van start. De toeschouwers genieten van het lekkere weer, maar niet van de wedstrijd. Vitesse heeft vrijwel voortdurend balbezit, maar behoudens een schotje van Pröpper is er nog niets vermeldenswaardigs gebeurd.

De tussenstand bij Vitesse-PEC is derhalve: 0-0.