liveblog

Liveblog: boeiende eredivisietopper en drie bekerduels

liveblog gesloten

PSV winterkampioen

Met vier punten voorsprong op Ajax en nog één wedstrijd te spelen mag PSV zich laten kronen tot winterkampioen. De vorige twee keer dat PSV deze enigszins prestigieuze titel pakte (2011 en 2013) werd de club uiteindelijk toch geen landskampioen. In 2008 leidde het winterkampioenschap van PSV voor het laatst tot de landstitel.

Doelpunt PSV

DOELPUNT: PSV - Feyenoord 4-3 (Depay 90+3 ')

Een schitterende pass van De Jong op Willems, die passt op Depay, die Vermeer uitspeelt en diep in blessuretijd de 4-3 van PSV binnenschiet. Een spectaculair slot van een gedenkwaardige wedstrijd in Eindhoven.

Blessuretijd

Vier minuten extra in Eindhoven.

Doelpunt Feyenoord

DOELPUNT: PSV - Feyenoord 3-3 (Kazim-Richards 89')

Feyenoord zat totaal niet meer in de wedstrijd, maar ineens is daar toch de gelijkmaker. Basacikoglu kopt de bal (via keeper Zoet) goed terug op Kazim-Richards, die de toch nog onverwachte 3-3 binnenwerkt.

Nog vijf minuten

Het spelbeeld is nog ongewijzigd. Feyenoord is de dreun van de 3-2 niet te boven gekomen en er lukt nog maar weinig bij de Rotterdammers. Bovendien heeft de eerste helft veel krachten gekost. Met lange ballen naar de aanvallers probeert Feyenoord in de slotfase nog een kansje te krijgen.

Bijna Basacikoglu

In de 80ste minuut is er eindelijk weer eens een mogelijkheid voor Feyenoord te noteren. Een lange voorzet van El Ahmadi gaat richting invaller Basacikoglu, die de bal schampt. Het blijft 3-2 voor PSV.

Geel Willems

Basacikoglu wordt hard gevloerd door Willems, die terecht een gele kaart krijgt van scheidsrechter Kuipers.

Exit Manu

Elvis Manu is bevangen door kramp en strompelt van het veld. Bilal Basacikoglu vervangt hem voor het laatste kwartier.

Geel Clasie

Na een harde tackle op Arias gaat Feyenoord-aanvoerder Clasie op de bon.

Slotfase

Nog een kleine 20 minuten in Eindhoven. Het lijkt erop alsof Feyenoord er niet meer in gelooft. Na de 3-2 heeft PSV de controle over de wedstrijd overgenomen.

Wissels

In de tussentijd is Wilkshire bij Feyenoord vervangen door Vilhena. Bij PSV heeft Narsingh plaatsgemaakt voor Jozefzoon.

Wijnaldum faalt

Georginio Wijnaldum gaat alleen op Vermeer af en heeft alle tijd om de beslissende 4-2 te maken. De PSV'er besluit tot een stift, die jammerlijk mislukt. De bal gaat over.

DOELPUNT: PSV - Feyenoord 3-2 (De Jong 63')

En wéér slaat Luuk de Jong toe. Uit een hoekschop van Willems kopt hij de 3-2 voor PSV binnen. De wedstrijd staat ineens helemaal op zijn kop. Een minuut eerder had Lex Immers nog een levensgrote kans, maar de Feyenoorder faalde.

DOELPUNT: PSV - Feyenoord 2-2 (De Jong 60')

Depay zet van rechts voor en de vrijgelaten De Jong kan simpel de 2-2 binnenknikken.

Bijna Depay

Een vrije trap van zo'n 25 meter van Memphis Depay zeilt met een boog in het zijnet. Een deel van het PSV-publiek juicht, maar dat is niet terecht. Vermeer pikt de bal rustig op voor zijn doeltrap.

Holiday on ice

Beide teams beginnen voortvarend aan de tweede helft. Wat ook weer opvalt: de spelers glijden continu onderuit op het erbarmelijke veld. Het komt de amusementswaarde dan wel weer ten goede.

DOELPUNT: PSV - Feyenoord 1-2 (El Ahmadi 42')

Na opnieuw een fraaie pass van Clasie komt El Ahmadi in een prima schietpositie alleen voor Zoet en de Marokkaan faalt niet: hij schiet keurig de 2-1 binnen.

Kans Manu

En wéér een grote kans voor Elvis Manu. De snelle aanvaller speelt de bal echter te ver voor zich uit en Zoet redt. Aan de kans ging overigens - niet voor het eerst vanavond - een inschattingsfout van Bruma vooraf.

Klaar in Groningen

Volendam-doelman Theo Zwarthoed heeft geen antwoord op de inzet van Mimoun Mahi

Depay vs Vermeer

Na 33 minuten is er weer een grote kans voor PSV. Depay krijgt een schietmogelijkheid vanaf de rechterkant, maar Vermeer pareert opnieuw op voortreffelijke wijze.

Doelpunt FC Groningen

DOELPUNT: FC Groningen - FC Volendam 3-0 (De Leeuw 89')

Bijna Kazim

Een uitstekende kopbal van Kazim-Richards uit een corner van Clasie. De bal gaat rakelings over de PSV-lat.

Drie keer geel

Feyenoord heeft in het eerste half uur in Eindhoven overigens al drie gele kaarten opgelopen. El Ahmadi, Wilkshire en Nelom zijn al op de bon gegaan. Dat kan de Rotterdammers later in deze wedstrijd nog wel eens kan opbreken..

Vermeer en lat

Het blijft één groot spektakel in Eindhoven. Nu is het Wijnaldum die helemaal vrij staat als Willems een vrije trap in het strafschopgebied van Feyenoord brengt. Wijnaldums inzet gaat via de handen van Vermeer en de lat naast. Nu ontsnapt Feyenoord weer.

DOELPUNT: PSV - Feyenoord 1-1 (De Jong 21')

Feyenoord is sterker, maar PSV komt na een mooie aanval toch weer op gelijke hoogte. Uiteindelijk is het Luuk de Jong die met zijn achtste goal van het seizoen de 1-1 op het bord zet. Feyenoord protesteert, want De Jong leek vlak voor zijn goal een overtreding te maken.

Bijna 2-0

PSV is de kluts kwijt en Feyenoord heeft een prima kans op de 2-0. Via enkele schijven komt de bal bij Boulahrouz, die de bal ruim over schiet.

DOELPUNT: FC Groningen - FC Volendam 2-0 (Van der Velden 71' pen.)

DOELPUNT: PSV - Feyenoord 0-1 (Manu 13')

Een curieuze treffer voor Feyenoord. Manu omspeelt keeper Zoet en kan in een leeg doel schieten, maar zijn schot lijkt veel te zacht. Jeffrey Bruma lijkt ruim op tijd om de bal voor de lijn weg te halen, maar op de een of andere manier lukt hem dat niet. Feyenoord op 1-0, met dank aan Bruma.

Feyenoord sterk

De gasten uit Rotterdam zijn sterk begonnen aan de wedstrijd. Met name Manu zorgde al voor een paar keer voor dreiging. Ook PSV heeft inmiddels al een kansje gehad. Kortom: een aantrekkelijke openingsfase.

De bal rolt in Eindhoven

PSV - Feyenoord

Zwarte bladzijde

Vier jaar geleden eindigde PSV-Feyenoord in een voor Rotterdam uiterst pijnlijke 10-0. Georginio Wijnaldum speelde toen in het Feyenoord-, en nu in het PSV-shirt.

De cijfers op 24 oktober 2010

Feyenoord als underdog?

Kenneth Vermeer heeft weinig goede herinneringen aan zijn laatste bezoek in het PSV-stadion. Vorig seizoen maakte hij, toen nog als keeper van Ajax, een opzichtige fout tegen PSV, waardoor de ploeg uit Eindhoven op voorsprong kwam en uiteindelijk won met 4-0.

Lees een uitgebreide voorbeschouwing met Vermeer en Fred Rutten.

Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer wil zo min mogelijk fouten maken

Doelpunt NEC

DOELPUNT: AZ - NEC 2-1 (Limbombe 66')

Na defensief geklungel bij AZ komt NEC toch weer terug in de wedstrijd. De Belgische spits Anthony Limbombe tekent voor de 2-1.

Doelpunt AZ

DOELPUNT: AZ - NEC 2-0 (Tankovic 60' pen.)

AZ krijgt een terechte penalty, die onberispelijk wordt binnengeschoten door Tankovic.

DOELPUNT: FC Groningen - FC Volendam 1-0 (Mahi 44')

Er was nog weinig spektakel geweest in Groningen, maar vlak voor rust komen de eredivisionisten toch, terecht, op voorsprong. De treffer is wederom om door een ringetje te halen. Op miraculeuze wijze werkt Mimoun Mahi de bal vanaf de achterlijn alsnog in het Volendamse doel.

Joep Schreuder blikt vooruit op de eredivisiekraker

Joep Schreuder blikt vooruit op PSV-Feyenoord

Doelpunt De Graafschap

DOELPUNT: De Graafschap - FC Twente 2-4 (Bjelland e.d. 79')

De aanvoerder van FC Twente werkt de bal op ongelukkige wijze in eigen doel en De Graafschap komt terug tot 2-4. Of dat, met tien minuten op de klok, voldoende is om nog te stunten, valt zeer te betwijfelen.

Feyenoord met Bouhlarouz

Bij Feyenoord staat Khalid Boulahrouz straks tegen PSV rechts achterin, Luke Wilkshire schuift door naar voren. De Australiër neemt aan de rechterkant de positie over van de geblesseerde Jens Toornstra. Elvis Manu speelt links voorin, mede omdat Jean-Paul Boëtius ziek is. Wilkshire en Manu moeten spits Colin Kazim-Richards in stelling brengen.

Doelpunt FC Twente

DOELPUNT: De Graafschap - FC Twente 1-4 (Ziyech 69')

Er zijn vanavond al een paar mooie doelpunten geweest, maar de 4-1 van Hakim Ziyech tegen De Graafschap komt met stip binnen op de eerste plaats. Ziyech ziet dat keeper Jurjus van De Graafschap te ver voor zijn doel staat en schiet de bal vanuit de middencirkel in de goal.

PSV met Hendrix

PSV-trainer Phillip Cocu heeft Adam Maher gepasseerd voor de topper tegen Feyenoord. Op het middenveld krijgt Jorrit Hendrix de voorkeur boven Maher, die de laatste wedstrijden geen overtuigende indruk maakte. Hendrix, een wat meer verdedigend ingestelde speler ten opzichte van de creatievere Maher, vormt de middenlinie met aanvoerder Georginio Wijnaldum en Andrés Guardado.

DOELPUNT: De Graafschap - FC Twente 1-3 (Corona 60')

Het is de avond van Jésus Corona. Na zijn fraaie 1-1 zorgt hij nu met een prima goal voor 3-1. Vanuit een moeilijke hoek schiet hij vanaf rechts binnen. De kwartfinales lijken nu wel zeker voor de Tukkers.

Doelpunt AZ

DOELPUNT: AZ - NEC 1-0 (Tankovic 32')

Muamer Tankovic zet AZ met een fraaie knal op een 1-0 voorsprong. Hij haalt hard uit en via de onderkant van de lat verdwijnt de bal in het doel van NEC-keeper Smits.

Dit zijn de doelpunten waarvoor je naar het stadion komt.

Andy Houtkamp over de 1-0 van Tankovic

Afscheid van Park

Rond de eredivisietopper tussen PSV en Feyenoord (20.45 uur) zal het Eindhovense publiek afscheid nemen van oud-speler Park.

DOELPUNT: De Graafschap - FC Twente 1-2 (Ziyech 45')

Vlak na de gelijkmaker komt Twente nu zelfs op voorsprong in Doetinchem. Keeper Jurjus heeft weinig kans bij een bekeken schot van Hakim Ziyech.

Stevens ontsnapt

Scheidsrechter Mulder deelt na een schermutseling gele kaarten uit aan Robin Pröpper (De Graafschap) en keeper Sonny Stevens (FC Twente). Pröpper probeert Stevens de bal te ontfutselen, de goalie reageert met een behoorlijke uithaal waarna Pröpper, mogelijk met enig theater, ter aarde stort. De actie van Stevens had desondanks gerust met rood bestraft kunnen worden.

DOELPUNT: De Graafschap - FC Twente 1-1 (Corona 40')

Met een mooie omhaal brengt Jesús Corona FC Twente op gelijke hoogte met De Graafschap. Verdiend is het nauwelijks te noemen, maar daar heeft de jonge Mexicaan maling aan.

DOELPUNT: De Graafschap - FC Twente 1-0 (Vermeij 11')

FC Twente was in de beginfase sterker, maar de thuisploeg neemt na 11 minuten brutaal een voorsprong. Vincent Vermeij kan makkelijk inkoppen uit een hoekschop, waarbij Twente-keeper Sonny Stevens niet helemaal adequaat reageert.