Aangepast

Suriname heeft weer zelfvertrouwen

Het gaat goed met Suriname. Terwijl Nederland worstelt met de crisis, groeit de Surinaamse economie jaarlijks met 4 tot 5 procent. Dat trekt investeerders en Surinaamse ondernemers uit Nederland. Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal maakte een tweedelige reportage in het land. Vanavond het eerste deel.

Geen visum meer

De groeiende economie lokt steeds meer Nederlandse Surinamers terug naar het land. "Er is meer bedrijvigheid, meer employment. Er worden weer mensen aangenomen", zegt Henry Carmer die werkt voor een bedrijf dat bulldozers en graafmachines importeert. Het parlement nam onlangs de 'diasporawet' aan, waardoor Nederlandse Surinamers binnenkort geen visum of werkvergunning meer nodig hebben om in Suriname te kunnen wonen of werken.

De wet 'Personen van Surinaamse Afkomst', zoals de wet officieel heet, geldt voor mensen die in Suriname geboren zijn en voor hen die tenminste een ouder of twee grootouders van Surinaamse afkomst hebben. De wet geldt ook voor mensen van Surinaamse komaf in andere landen.

Minder rompslomp

De regering van president Desi Bouterse maakt het steeds makkelijker voor de nieuwkomers. Er zijn veel minder papieren nodig en er is minder rompslomp dan vroeger. "Ik juich het erg toe dat het traject om richting Suriname te komen makkelijker is geworden. Zo wordt het een stuk aantrekkelijker", zegt ondernemer en remigrant Ulrich Gravenbeek.

Kanttekening

Hoewel Bouterse als president niet onomstreden is, is Suriname onder zijn leiding politiek en economisch alles behalve geïsoleerd. Het land telt inmiddels een lange lijst aan (prestige)projecten. Regelmatig siert op de voorpagina van de krant een nieuw brug of weg die wordt gebouwd. Maar er worden ook kanttekeningen geplaatst bij de ongekende dadendrang van de regering.

"Het denken hoort vooraf te gaan aan het doen, maar het doen wordt in de regering primair gesteld", zegt parlementariër Carl Breeveld in Nieuwsuur. "Dan is er achteraf weer een hoop kunst- en vliegwerk nodig om de zaken tot een goed einde te brengen."

Waarschuwing

Ondanks dat de economie van de oud-kolonie 'booming' is, kreeg Suriname onlangs wel een waarschuwing. Kredietbeoordelaar Moody's wees het land erop dat aan de economische opleving wel eens een einde kan komen. Belangrijke goederen in Suriname, zoals de goud- en aluminiumexporten, zijn afgelopen tijd lager geprijsd en zorgen voor minder inkomsten voor de staatskas. Ook heeft het land nog steeds veel schulden.

Zelfvertrouwen

Desondanks is er internationaal veel waardering voor Suriname. Onder meer de Wereldbank en het IMF hebben lof voor de manier waarop Suriname zich de afgelopen jaren uit de economische crisis vocht. Den Haag was niet blij toen Bouterse aan de macht kwam, maar hij doet tenminste wel iets, zegt de bevolking. Bouterse heeft het land weer meer zelfvertrouwen gegeven.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Eelco.Bosch.van.Rosenthal@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl