Aangepast

Niet Beatrix, maar Bernhard zat erachter

In 2003 werd er nog vanuit gegaan dat koningin Beatrix zelf achter het onderzoek zat naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

In 2003

Het Kabinet der Koningin heeft de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) opdracht gegeven het verleden van Edwin de Roy van Zuydewijn, de partner van prinses Margarita, te onderzoeken, berichtten NOVA en de NOS toen, omdat premier Balkenende dat destijds liet doorschemeren voorafgaand aan een uitleg in de Tweede Kamer over de zaak rond prinses Margarita en haar toenmalige echtgenoot.

Het kabinet schreef destijds in een brief aan het echtpaar dat de ministers geen opdracht hadden gegeven aan de BVD tot een onderzoek. Nu blijkt dat prins Bernhard om informatie had gevraagd en dat hij dat deed zonder medeweten van een verantwoordelijk minister.

Geen opdracht

Toch heeft prins Bernhard geen opdracht gegeven onderzoek te doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, zei premier Rutte vandaag in de Tweede Kamer. Volgens de premier kan iemand die zelf wordt beveiligd geen opdracht geven om een persoon in zijn omgeving te onderzoeken.

Iemand die wordt beveiligd, is wel verplicht om het aan de beveiliging te melden als er in zijn omgeving mensen zijn die mogelijk van betekenis kunnen zijn voor zijn beveiliging. Als dat leidt tot een onderzoek, is het volgens de premier logisch dat de aanvrager over dat onderzoek wordt geïnformeerd.

DKDB zelf

De premier benadrukte dat de DKDB zelf besluit of het onderzoek wordt gedaan en dat de minister van justitie er niet bij betrokken was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl