Aangepast

Natuurkunde op zijn kop

Een deeltje dat sneller gaat dan het licht; het kan niet en toch is het gemeten. Als het klopt, staat de hele natuurkunde op zijn kop.

Tijdreizen

Wetenschappers in het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève hebben een deeltje gemeten dat sneller ging dan het licht. Als de meting wordt bevestigd, dan is het onmogelijke mogelijk. Zelfs tijdreizen zou dan - in theorie - moeten kunnen.

60 nanoseconden

De snelheid van het licht is ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Bij een meting in de deeltjesversneller zijn deeltjes, neutrino's, 60 nanoseconden sneller gegaan. Meer dan de foutmarge van 10 nanoseconden die wetenschappers instelden voor deze metingen. In 2007 werden er ook al hogere snelheden gemeten, maar deze vielen nog binnen de foutmarge.

De testgegevens gaan nu naar collega's in de VS en Japan die de proef moeten herhalen. CERN hoopt dat zij de resultaten zullen bevestigen na eigen metingen.

Universum

CERN is de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, waar wordt geprobeerd uit te zoeken hoe het universum is ontstaan en hoe het in elkaar zit. Het is een van de grootste onderzoekscentra in de wereld en bezit een aantal van de grootste en ingewikkeldste wetenschappelijke instrumenten die er zijn, waaronder enorme deeltjesversnellers.

E=mc2

Albert Einstein zei met zijn bekende formule E=mc2 dat er niets sneller kon gaan dan het licht. CERN heeft nu mogelijk bewezen dat deze relativiteitstheorie herzien moet worden. Omdat Einstein samen met deze formule een fundament is in de theoretische natuurkunde, heeft deze mogelijke ontdekking grote invloed op de hele natuurkunde.

In Nieuwsuur een gesprek met hoogleraar in de theoretische fysica, Erik Verlinde in Genève.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Silvia Pilger (Silvia.Pilger@Nieuwsuur.nl)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl