NOS Nieuws

Gemeente Rotterdam komt met actieplan tegen zorgfraude

Rotterdam gaat werk maken van de bestrijding van zorgfraude, heeft de gemeente aangekondigd. Volgens wethouder zorg, ouderen en jeugdzorg Ronald Buijt misbruiken fraudeurs zorgbudgetten voor eigen gewin en zijn mensen die echt zorg nodig hebben daarvan de dupe.

Buijt heeft een actieplan laten ontwikkelen met daarin verschillende maatregelen die zorgfraude onder de WMO en de Jeugdwet moet tegengaan. "Het gaat om een brede aanpak", zegt hij. "Ik wil gewoon niet accepteren dat Rotterdammers misbruikt worden die kwetsbaar zijn of zorg nodig hebben die ze op dit moment niet krijgen."

De gemeente wil ook inwoners en zorgmedewerkers beter informeren over fraude. Verder moeten er volgens het plan meer steekproeven komen en krijgen medewerkers van het meldpunt voor zorgfraude BOA meer bevoegdheden. "Hierdoor kan er grondiger onderzoek gedaan worden en kan dit ook door het OM worden gebruikt."

Gemeentes zijn in Nederland zelf verantwoordelijk voor de toezicht op zorg die valt onder de WMO en Jeugdwet. Als zorgfraude vervolgens wordt opgespoord, is het terugvorderen van geld niet makkelijk. "Het is een lang en ingewikkeld proces", zegt de wethouder. "Vaak trekt een partij gedurende het proces de stekker eruit en zijn ze met de noorderzon verdwenen. Daarom willen we vooral ook aan de voorkant beter controleren."

Zwarte lijst

Een openbare 'zwarte lijst' moet straks inwoners en andere gemeentes waarschuwen voor fraudeurs. "Dat doen we natuurlijk niet lichtzinnig die lijst, het gaat wel binnen de kaders van de wet", vertelt Buijt. "Want we weten dat fraudeurs vaak in een andere wijk of gemeente gewoon verder gaan."

Vanuit de zorg is er al langere tijd een wens om de administratieve lasten te verminderen, zo maakte minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema het haar missie om die last te verlagen. Volgens Buijt zullen de strengere controles in het plan niet resulteren in meer administratief werk. "Als een bedrijf herhaaldelijk opvalt bij een steekproef, dan pas gaan we documenten opvragen."

"Met deze brede aanpak proberen we alles te doen wat binnen de huidige wet mogelijk is", vertelt de wethouder. Toch valt er in het plan te lezen dat de gemeente wel meer druk op het rijk wil uitoefenen. "We zouden landelijk gezien graag meer gegevens kunnen inzien en uit kunnen wisselen met instanties om fraude tegen te gaan, maar daar zit AVG-wetgeving nu nog in de weg."

Het plan van aanpak wordt eerst nog door de gemeenteraad behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl