Ook in oktober zakt de inflatie maar niet verder terug
De afgelopen maand zijn boodschappen en diensten 3,6 procent duurder geworden ten opzichte van oktober 2023. Dat blijkt uit een eerste, snelle berekening van de inflatie door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van vorige maand (3,5 procent) stijgt de inflatie licht.
Net als in de afgelopen maanden zijn vooral voedingsmiddelen onverminderd duur, waarbij de gestegen prijzen van tabak een rol spelen. Tabak wordt in dezelfde categorie als voeding geteld. Energie (brandstof en stroom) is goedkoper dan een jaar geleden en dempt daarmee het cijfer nog wat.
Na een sterke piek van de inflatie in 2022 daalde deze in de herfst van 2023, maar in de afgelopen 5 maanden lag het inflatiepeil weer boven de 3 procent. Economen zien doorgaans liever dat de inflatie onder de 2 procent blijft.
In vergelijking met andere landen in de eurozone heeft Nederland al langere tijd een relatief hoge inflatie. In september was Nederland de nummer vier, achter Roemenië, België en Polen. De gemiddelde inflatie in de eurozone lag in die periode op 1,7 procent. Daarmee koelde de inflatie sterker af dan de eerder geraamde 1,8 procent.
Rente verlaagd
Twee weken geleden verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente nog met een kwart procentpunt naar 3,25 procent. Dat was de derde renteverlaging sinds juni. De afgelopen jaren verhoogde de centrale bank juist de rente, om de inflatie te bestrijden.
De verlaging gebeurde niet alleen omdat de ECB vindt dat de inflatie in de eurozone onder controle komt, maar ook omdat er zorgen zijn over de economie. De lonen stijgen inmiddels minder hard, waardoor de ECB de renteverlaging aandurfde.
De centrale bank sprak eerder de verwachting uit dat de inflatie het komende jaar verder gaat zakken.