Oekraïense soldaten tijdens een militaire training
NOS NieuwsAangepast

Nog eens 160.000 mensen worden opgeroepen voor leger Oekraïne

Voor het Oekraïense leger zullen nog eens 160.000 mensen worden gerekruteerd. Dat heeft Oleksandr Lytvynenko, secretaris van de nationale veiligheids- en defensieraad van Oekraïne, gisteren bekendgemaakt in het parlement van het land.

Volgens Lytvynenko zijn er sinds het begin van de oorlog al meer dan een miljoen burgers opgeroepen voor het leger. Oekraïne heeft moeite om voldoende soldaten te mobiliseren.

Om meer mannen naar het front te krijgen, nam het Oekraïense parlement halverwege april een aangepaste mobilisatiewet aan. Ook 25- en 26-jarigen kunnen sindsdien worden opgeroepen voor militaire dienst. Voorheen gold de dienstplicht vanaf 27 jaar. Verder zijn er extra straffen voor wie de dienstplicht ontduikt.

Noord-Koreaanse militairen

Het Oekraïense leger verliest de laatste tijd terrein in de oorlog tegen Rusland. Met de komst van Noord-Koreaanse troepen die aan de kant van Rusland meevechten, neemt de druk op de Oekraïense troepen nog meer toe.

NAVO-chef Rutte bevestigde gisteren dat Noord-Koreaanse militairen door Rusland worden ingezet in de Russische grensregio Koersk. Zuid-Korea en andere landen schatten dat er zo'n 11.000 Noord-Koreaanse militairen zijn ingezet in Rusland. Van hen zouden er zo'n 3000 in de buurt van het front zijn. Zuid-Korea maakte vandaag bekend een team naar Oekraïne te willen sturen om de inzet van de Noord-Koreaanse troepen te monitoren en te analyseren.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui is op dit moment onderweg naar Moskou voor een "strategisch overleg" met haar Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie vanochtend naar buiten gebracht. Wanneer en waarover de twee zullen spreken, wordt later bekendgemaakt.

Aanvallen energiefaciliteiten

Ondertussen zijn Oekraïne en Rusland in de beginfase van onderhandelingen over de aanvallen op elkaars energiefaciliteiten. Het doel van de gesprekken is dat deze aanvallen worden beëindigd. Financial Times meldde gisteravond dat Oekraïne de gesprekken wil hervatten.

In augustus was er al bijna een akkoord bereikt, met bemiddeling van Qatar. Maar die gesprekken zouden zijn stukgelopen na het verrassingsoffensief van Oekraïne diezelfde maand. Het leger viel de Russische grensregio binnen en kon aanvankelijk ver oprukken. Op het hoogtepunt van het verrassingsoffensief werd een gebied bijna zo groot als de provincie Utrecht bezet.

Inmiddels is ruim 40 procent van het gebied naar verluidt weer heroverd door Rusland. Ondertussen rukt het Russische leger gestaag op in Oost-Oekraïne, al zal het front waarschijnlijk spoedig nagenoeg tot stilstand komen vanwege de herfst en naderende winter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl