Marcel Hirscher
NOS Sport

Skilegende Hirscher debuteert namens Nederland met 23ste plaats in wereldbeker

Alpineskiër Marcel Hirscher (35) heeft zijn eerste wedstrijd namens Nederland erop zitten. De skilegende eindigde bij de reuzenslalom als 23ste in de eerste wereldbeker van het seizoen in Sölden.

De overwinning ging naar de Noor Alexander Steen Olsen, die in beide runs het snelst was. Hirschers eerste run was goed genoeg voor een plek in de top dertig (28ste) waardoor hij door mocht naar de tweede run. Daar toonde hij al progressie met de 23ste tijd.

Hirscher ging in 2019 met pensioen, maar maakte in april van 2024 bekend dat hij rentree ging maken namens Nederland. De zevenvoudig wereld- en tweevoudig olympisch kampioen namens Oostenrijk heeft een Nederlandse moeder en kon daardoor makkelijk de stap maken naar de Nederlandse bond.

In het Oostenrijkse Sölden was het voor hem vooral zaak om weer wedstrijdritme op te doen en in de tweede run ging hij zichtbaar met meer snelheid naar beneden dan in de ochtendsessie.

Fun-project

Hirscher kwam desondanks niet in de buurt van de snelste tijd in Sölden, maar daar ging hij zelf ook niet voor. "In het verleden was mijn focus: races winnen, nu zie ik het meer als een fun-project", gaf hij in juli aan. "Het is niet mijn bedoeling om weer de nummer één te zijn."

Marcel Hirscher in actie in Sölden

Toch was de eerste wedstrijd van Hirscher hoopgevend. De geboren Oostenrijker was ziek in aanloop naar de eerste wereldbeker van het seizoen en twijfelde lang over deelname. Pas afgelopen vrijdag hakte hij de knoop door.

Naar eigen zeggen gaat hij een jaar competitief skiën. "Ik wil in elk geval voor één jaar meedoen, daarna ben ik 36 en komt er een moment dat je echt te oud bent voor deze sport." De eerstvolgende Olympische Winterspelen zijn in 2026, dan is Hirscher 36 jaar oud.

Ski-icoon Hirscher maakt na 5 jaar rentree, nu onder Nederlandse vlag: 'Kriebels terug'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl