Kamp Westerbork
NOS Nieuws

Kamp Westerbork blij met extra geld, 'maar we zijn er nog lang niet'

Directeur van Kamp Westerbork Bertien Minco vindt de financiële bijdrage van het kabinet voor het herinneringscentrum voor de Tweede Wereldoorlog "een mooie eerste stap." Dat zegt ze nu bekend is geworden dat er een eenmalige extra bijdrage komt voor alle herinneringscentra in Nederland. "Maar we zijn er nog lang niet."

Onder meer Westerbork had gevraagd om extra geld. Het herinneringscentrum zei geen buffer te hebben, waardoor er op korte termijn financiële problemen kunnen ontstaan. De directeur startte samen met een overlevende van de Tweede Wereldoorlog een petitie, om het Rijk om extra geld te vragen.

Want hoewel de bezoekersaantallen toenamen, stegen volgens Minco ook de kosten voor onder andere energie en salarissen. "Die worden niet of nauwelijks gecompenseerd door onze subsidies. Dus wij hebben een groot probleem", zei de directeur eerder tegen RTV Drenthe.

Ook het achterstallige onderhoud en de beoogde verhoging van de btw in de cultuursector kunnen tot problemen gaan leiden. Niet alleen bij Kamp Westerbork, alle herinneringscentra zeiden hiermee te maken te hebben.

'Solide toekomstplan'

Het kabinetsgeld wordt uitgetrokken voor alle vijf de herinneringscentra in Nederland: Kamp Westerbork, Kamp Amersfoort, Kamp Vught, het Oranjehotel en het Indisch Herinneringscentrum.

Het gaat wel om een eenmalige bijdrage voor komend jaar. Een tijdelijke oplossing, zegt Westerbork-directeur Minco. "Er moeten ook plannen voor de toekomst gemaakt worden."

Daar sluit Micha Bruinvels, directeur van Kamp Amersfoort, zich bij aan. Volgens Bruinvels is die toekomstvisie extra belangrijk, omdat herinneringscentra ook een educatieve functie hebben. "En daar moeten we onze organisaties veel beter op gaan inrichten, omdat veel overlevenden er straks niet meer zijn."

Staatssecretaris Karremans heeft niet bekendgemaakt op hoeveel geld de centra kunnen rekenen. Ook de directeur van Kamp Amersfoort zegt dat niet te weten. Karremans liet wel weten dat dit geld ook juist bedoeld is om een "solide toekomstplan" te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl