Een zwembad in een vakantiepark
NOS Nieuws

Vakantieparken overtreden privacywet door gebruik gezichtsherkenning

Acht vakantieparken hebben de privacywet overtreden door gebruik te maken van gezichtsherkenning. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bezoekers van vakantieparken wisten niet dat de parken hen op die manier controleerden om binnen te komen bij zwembaden en speeltuinen op het park.

De privacywaakhond stelt om juridische redenen niet te kunnen zeggen om welke vakantieparken het gaat, maar zegt wel dat het verschillende concerns betreft. Zeven vakantieparken hebben de werkwijze inmiddels aangepast, één nog niet. Het vakantiepark heeft tot december om de werkwijze aan te passen. Als dat niet gebeurt, kan de AP een boete of een dwangsom opleggen.

De toezichthouder begon het onderzoek na tips van bezoekers die verbaasd waren over de werkwijze op de vakantieparken. "Vroeger mochten bezoekers met een pasje of polsbandje het zwembad in en nu werd opeens gezichtsherkenning ingezet", zegt vicevoorzitter Monique Verdier.

De AP neemt de zaak hoog op. "Dit is zeer ernstig. Je mag mensen niet onder druk zetten om hun biometrische gegevens af te staan", zegt ze. "En toch was dat wat er gebeurde." De vakantieparken vertelden de bezoekers ook niet dat ze de mogelijkheid hadden moeten krijgen om op een andere manier binnen te komen.

Polsbandje of toegangspas

"De mensen vroegen zich af of het is toegestaan om gezichtsherkenning te gebruiken bij volwassenen en kinderen voor de entree van een zwembad", zegt een woordvoerder van de AP. Volgens hem voelden sommige bezoekers zich gedwongen om akkoord te gaan met de gezichtsherkenning.

"Bij een aantal parken werden ze er niet op gewezen dat een polsbandje als alternatief gebruikt mag worden en bij sommige parken was dit alternatief niet eens beschikbaar", vervolgt de woordvoerder.

In de privacywet staat dat dat niet mag. "Het is eigenlijk altijd verboden om gezichtsherkenning voor dit doel in te zetten", legt de woordvoerder uit. Het mag wel als bezoekers informatie krijgen over de gezichtsscan. Zo moet het park onder meer delen hoe lang gegevens bewaard blijven en wie de gegevens ontvangt.

Ook moet het vakantiepark een andere mogelijkheid bieden voor de entree, zoals een toegangspas of een polsbandje. Daarnaast moet iemand uitdrukkelijk toestemming geven voor de gezichtsherkenning en moeten mensen zich vrij voelen om te weigeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl