Hulpverleners zoeken tussen het puin na een Israëlische luchtaanval in Jabalia (archief)
NOS Nieuws

'Tientallen doden bij Israëlische luchtaanval op wooncomplex in Noord-Gaza'

Bij een Israëlische aanval in de stad Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook zijn zeker 73 mensen om het leven gekomen. Dat melden persbureaus op basis van informatie van Hamas. Volgens hulpverleners werden een wooncomplex en meerdere huizen getroffen door de luchtaanval.

Er zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt en nog veel slachtoffers onder het puin liggen. De lokale autoriteiten zeggen dan ook te verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen.

Israël bevestigt luchtaanvallen te hebben uitgevoerd in het gebied, maar trekt het genoemde aantal doden in twijfel. Volgens een Israëlische functionaris wijst voorlopig onderzoek van het leger uit dat het daadwerkelijke dodental lager is. Het dodental is niet onafhankelijk te verifiëren.

Al Jazeera-journalist Anas al-Sharif zegt op X dat minstens tien van zijn familieleden zijn gedood bij de aanval. "Toen ik verslag deed van de aanval, was ik geschokt toen ik erachter kwam dat een van de doelwitten van de luchtaanvallen het huis van mijn neef was."

'Ziekenhuizen omsingeld'

Enkele uren voor de aanval in Beit Lahiya zeiden hulpverleners tegen persbureau Reuters dat Israëlische troepen twee ziekenhuizen in Noord-Gaza hadden omsingeld. De bevoorrading van medicijnen en voedsel zou zijn verhinderd. Het gaat om de ziekenhuizen in Jabalia en Beit Lahiya.

Volgens het Gazaanse Gezondheidsministerie zijn de ziekenhuizen ook beschoten door Israëlische artillerie. Daarbij zou een dode zijn gevallen.

Het Gezondheidsministerie, dat onder de politieke tak van Hamas valt, zegt dat Israël erop uit is om de ziekenhuizen buiten werking te stellen. Het Israëlische leger ontkent dat. Het zegt dat het de troepen heeft geïnstrueerd medische voorzieningen te ontzien en dat het de ziekenhuizen "niet intentioneel" heeft beschoten.

'Hongersnood op de loer'

Het Israëlische leger begon twee weken geleden een nieuw offensief in het noorden van de Gazastrook, naar eigen zeggen om te voorkomen dat Hamas zich daar zou hergroeperen. Vluchtelingenkamp Jabalia, dat grenst aan Beit Lahiya, is voor een groot deel omsingeld door het Israëlische leger. Vrijdagavond werden daar zeker 33 mensen gedood door een luchtaanval.

De VN en andere hulporganisaties waarschuwden de afgelopen weken dat er nauwelijks voedselhulp Noord-Gaza binnenkomt, waardoor hongersnood op de loer ligt. Een woordvoerder van UNRWA zegt dat kinderen in Noord-Gaza aan "acute ondervoeding" lijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl