Melanie Bross

PSV viert dubbel feest, na winst op PEC Zwolle en honderdste duel Bross

PSV heeft een week na de matige vertoning tegen sc Heerenveen eindelijk weer een ruime zege geboekt. In Eindhoven werd PEC Zwolle verslagen met 4-0. De doelpuntenmachine moest bij PSV even op gang komen, maar vlak voor rust maakte Melanie Bross, vandaag gehuldigd voor het spelen van honderd duels, de openingstreffer.

De Heesche voetbalster kwam in 2020 over van Heerenveen en groeide bij PSV uit tot een speelster die op meerdere posities kan spelen.

De wedstrijd leek voor de ploeg van Roeland ten Berge op een herhaling van die van vorige week tegen Heerenveen. Ook nu weer hadden de Eindhovenaren, ondanks vele aanvallen, moeite om de bal erin te krijgen.

Zwols been

Vorige week viel na een kwartier de enige goal, nu werd er voor rust eerst door Bross - dankzij een Zwols been, dat de bal van richting veranderde - en vlak erna door Chimera Ripa met het hoofd gescoord.

De opluchting was groot op De Herdgang. Vooral bij spits Joëlle Smits die nog geen kans had kunnen verzilveren, en bij wie tot vlak ervoor de onvrede op het gezicht stond.

Stand eredivisie vrouwen

Na rust startte PSV niet alleen aanvallend, maar ook met meer rust en zelfvertrouwen. Achtereenvolgens scoorden Sisca Folkertsma en aanvoerster Gwyneth Hendriks, op aangeven van Veerle Buurman.

Aan de andere kant kwam spits Hanna Huizenga weinig aan bod in de zestien van PSV. Wel was zij opnieuw een van de betere speelsters bij PEC Zwolle.

In de staart van de wedstrijd stopte de Zwolse keepster Inge Tijink de laatste harde inzet, dit keer van Smits, en ze voorkwam daarmee een nog grotere nederlaag.

AZ ruim langs tiental Excelsior

In Wijdewormer had AZ geen moeite met Excelsior. Mede door een hattrick van Desiree van Lunteren wonnen de Alkmaarders met 4-0. Spits Floor Spaan maakte de andere goal. Excelsior eindigde de wedstrijd met tien door een rode kaart.

Van Lunteren zette AZ voor rust op voorsprong en na een fraaie steekpass van Kealyn Thomas maakte Spaan er na rust 2-0 van.

Desiree van Lunteren (l) en Jasmijn van Uden (r)

Nadat Van Lunteren door Mare Westerink werd neergehaald moest de Excelsior-speelster met rood naar de kant en benutte Van Lunteren de toegekende strafschop in de 71ste minuut. In de slotminuut maakte de aanvoerster van AZ haar derde goal na zwak verdedigen van de bezoekers.

Fortuna Sittard en sc Heerenveen speelden in Limburg met 1-1 gelijk.

Na vier speelrondes is PSV voorlopig koploper. Morgen staat de klassieker Feyenoord-Ajax op het programma, ontvangt FC Utrecht ADO Den Haag en gaat FC Twente op bezoek bij Telstar.