NOS Wielrennen

Lavreysen rijdt wereldrecord op zeeniveau in kilometerkwalificatie op WK baan

Lavreysen rijdt wereldrecord op zeeniveau, Hoogland ook sneller dan oud record

Harrie Lavreysen heeft op de WK baanwielrennen het wereldrecord op zeeniveau op de tijdrit van 1 kilometer verbeterd. Het vorige record stond op naam van Jeffrey Hoogland.

Lavreysen doet voor het eerst mee aan dit onderdeel op een internationaal kampioenschap. In de kwalificatie reed hij een tijd van 57,4 seconden, vier tienden van een seconde sneller dan de oude recordtijd van Hoogland. Dat record stond sinds februari 2023.

Hoogland zelf was overigens ook sneller dan zijn oude record. Hij reed de kilometer in een tijd van 57,7 seconden. Vanzelfsprekend hebben beide mannen zich gekwalificeerd voor de finale, die vanavond om 20.00 uur op het programma staat. Zij gelden daar als de grote favorieten voor de wereldtitel.

  • NOS
    Sprintfinales op de WK baan
  • NOS
    Duuronderdelen op de WK baan

"Het was sneller dan ik had verwacht", gaf bondscoach Hugo Haak toe na de kwalificaties. "Ik had voor beide mannen een tijd laag in de 58 seconden in mijn hoofd. Het verbaast me dat ze allebei sneller zijn dan dat."

Lavreysen en Hoogland hebben een hele andere stijl van rijden, wat de wedstrijd vanavond extra interessant maakt. "Hoogland start altijd heel snel en bereikt heel snel zijn topsnelheid, maar zwakt dan iets af. Bij Lavreysen is juist de start zijn zwakke plek." Vrij vertaald betekent dat: Hoogland start het snelst, Lavreysen eindigt het snelst.

"Dat betekent dat Hoogland veel tijd moet winnen in de eerste fase van de race, terwijl Lavreysen juist alles op alles moet zetten om tijd te winnen in het slot."

Verbaasde Haak ziet wereldrecord sneuvelen: 'Mede door teleurstelling van gisteren'

Vanavond komt ook Hetty van de Wouw in actie. Op het individuele sprinttoernooi heeft ze zich geplaatst voor de halve finales, die vanavond om 19.20 uur verreden worden. Donderdag rekende ze in de kwartfinales knap af met de Britse Katy Marchant.

"Ze moest er gisteren een beetje inkomen, maar heeft tot nu toe ijzersterke ritten gereden en dat geeft heel veel vertrouwen. Ze is erop gebrand om vanavond te laten zien dat ze bij die wereldtop hoort", zegt Haak.

Medaillekans Heijnen

Helemaal aan het begin van het avondprogramma ligt er nog een wereldtitel voor het grijpen. Duurrenner Philip Heijnen rijdt om 18.30 uur namelijk de puntenkoers, een van de meest dynamische onderdelen van de wereldkampioenschappen, en geldt als outsider voor de wereldtitel.

In onderstaande video legt oud-wereldkampioen op de puntenkoers Kirsten Wild uit hoe dit onderdeel precies werkt.

WK baanwielrennen uitgelegd: zo werkt de puntenkoers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl