Premier van Italië Giorgia Meloni
NOS Nieuws

Italië verbiedt draagmoederschap zelfs in het buitenland, twijfels over haalbaarheid

Italië heeft een wet aangenomen die draagmoederschap internationaal als misdrijf bestempelt. Italianen die een kind krijgen met een draagmoeder, waar ook ter wereld, riskeren daarmee in Italië een celstraf en boete tot 1 miljoen euro.

Premier Giorgia Meloni reageerde gisteren verheugd op de formalisering van de wet. "Het wetsvoorstel dat het huren van baarmoeders tot een universele misdaad maakt, is eindelijk wet", schreef ze op X. Zij noemde het "een regel van gezond verstand tegen de commercialisering van het vrouwelijk lichaam en kinderen".

In Italië was het draagmoederschap al verboden. Nu dus ook in het buitenland, maar er wordt getwijfeld of de aangenomen wet wel uitvoerbaar is, omdat niet zeker is of Italië dit buiten de eigen landsgrenzen strafbaar kan stellen.

In Nederland is draagmoederschap niet verboden, maar mag er geen geld voor worden gevraagd. Na de geboorte van het kind kunnen de wensouders het kind opnemen in hun gezin met toestemming van de draagmoeder. Soms is er ook toestemming van de Raad voor de Kinderbescherming nodig.

Vorig jaar kwam er in Nederland een wetsvoorstel waarmee Nederland als een van de eerste landen van Europa het ouderschap na draagmoederschap wettelijk ging regelen. De nieuwe wet moet regelen dat de draagmoeder al vóóraf het ouderschap kan overdragen aan de wensouders, maar nu de politieke verhoudingen in Den Haag zijn veranderd staat de wet op de tocht.

Katholiek geïnspireerd

In Italië is een deel van de bevolking progressiever dan de regering zelf, die nog zeer katholiek geïnspireerd wordt. Linkse partijen en ook regenboogouders hebben geprobeerd zich tegen de wet te verzetten, maar omdat de rechtse conservatieve partijen in Italië een meerderheid hebben, kwam de wet er toch door.

In Italië maken naar schatting ongeveer 250 koppels per jaar gebruik van draagmoederschap. Dat zijn voor het overgrote deel heterokoppels die geen kinderen kunnen krijgen. Voor 10 procent gaat het om homoseksuelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl