Staatssecretaris Coenradie
NOS Nieuws

Staatssecretaris wil aparte wet tegen psychisch geweld

Het kabinet komt met een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Staatssecretaris Coenradie van Justitie (PVV) beloofde dat de Tweede Kamer, die daar in een debat op had aangedrongen.

Vooral in verband met femicide (vrouwenmoord) wordt al langer gepraat over een aparte strafbepaling voor psychisch geweld. Psychisch geweld wordt door deskundigen gezien als een stap die voorafgaat aan femicide.

Het vorige kabinet zei dat er ook binnen de huidige wetgeving (via andere strafbepalingen) al genoeg mogelijkheden zijn om psychisch geweld aan te pakken. Wel kondigde het onderzoek aan.

De Kamer was bang dat dat onderzoek nog jaren zou duren. Kamerleden benadrukten dat bij femicide en andere vormen van geweld vaak wordt geklaagd over te laat ingrijpen van politie en hulpverleners, onder meer omdat meldingen te veel op hun beloop worden gelaten of niet op waarde worden geschat.

Coenradie voelt urgentie

Coenradie zei dat de oproep van de Kamer helder is, dat ze de urgentie voelt en dat ze daarom gaat werken aan een aparte wet. Ze wil daarbij wel de uitkomsten van twee al lopende onderzoeken meenemen, onder meer naar de straffen voor psychisch geweld in het buitenland.

Die uitkomsten verwacht ze in het voorjaar van volgend jaar. De staatssecretaris zei verder dat ze wil dat psychisch geweld ook nu al, via de huidige strafbepalingen, vaker voor de rechter komt.

Meldpunt

In het Kamerdebat over femicide liet Coenradie zich ook positief uit over een voorstel van D66 en VVD om één "laagdrempelig meldpunt" in het leven te roepen voor signalen over vrouwen die dreigen te worden gedood.

Zo zouden "rode vlaggen" beter in beeld kunnen komen en zou er sneller actie kunnen worden ondernomen. De staatssecretaris ziet de voordelen van zo'n systeem en ze wil zich er ook hard voor maken, maar ze zei ook er nog geen harde toezeggingen over te kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl