De directeur van Kamp Westerbork bood vanochtend met een nabestaande en een overlevende een petitie aan
NOS Nieuws

Meerderheid Tweede Kamer voor financiële impuls Kamp Westerbork

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Kamp Westerbork twee ton van het Rijk krijgt om uit de financiële moeilijkheden te komen. Vandaag werd bekend dat het herinneringscentrum in de knel zit en hulp nodig heeft. Kamerlid Wieke Paulusma van D66 stelde daarom voor een wijziging in de begroting op te nemen om het herinneringscentrum uit de eerste financiële nood te helpen. "En dat gaat een meerderheid krijgen", zegt Paulusma.

Vanochtend bood directeur Bertien Minco van het herinneringscentrum samen met onder meer een kampoverlevende en een nabestaande een petitie aan in Den Haag met het verzoek om hulp. Minco zei dat Kamp Westerbork het "niet veel langer volhoudt". Het herinneringscentrum draait nog geen verlies, maar heeft geen financiële buffer.

De problemen komen niet door een gebrek aan bezoekers, want de bezoekersaantallen stegen juist. Het afgelopen jaar bezochten 130.000 mensen het voormalige doorgangskamp. De tekorten komen vooral door gestegen kosten, van onder meer energie en salarissen. Volgens de directeur worden die kosten niet of nauwelijks gecompenseerd door subsidies. Daarnaast zal het museum te maken krijgen met de btw-verhoging op cultuur.

In het voorstel schrijft D66'er Paulusma dat "Nederland steeds vaker opgeschrikt wordt door voorbeelden van antisemitisme. "Dat is onaanvaardbaar en het is belangrijk om verhalen over de Jodenvervolging te blijven herdenken."

Kamp Westerbork biedt al lange tijd een plek voor herdenking en educatie over de Jodenvervolging. "Daarnaast wil Kamp Westerbork zich ontwikkelen tot een internationaal kenniscentrum over erfgoed van de oorlog", staat in het wijzigingsvoorstel.

Kamp Westerbork heeft veel achterstallig onderhoud:

Herinneringskamp Westerbork: 'Het oorlogsverhaal moet verteld blijven worden'

D66 vindt deze ambitie belangrijk en roept daarom op tot een financiële bijdrage van het Rijk van 200.000 euro voor volgend jaar. Paulusma stelt dat dit "eigenlijk een druppel op de gloeiende plaat is", maar noemt het "een goede eerste stap." Het geld zou moeten komen uit een pot die bestemd is voor het herdenken van de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast wil het D66-Kamerlid dat het kabinet dit bedrag jaarlijks geeft aan Kamp Westerbork.

Groenlinks-PvdA, VVD, NSC, D66, BBB, CDA en SGP hebben al toegezegd de begrotingswijziging te steunen. Naar verwachting wordt binnen een paar weken over het voorstel gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl