Aleksej Moskaljov in 2023
NOS Nieuws

Russische vader van meisje dat anti-oorlogstekening maakte weer vrij

Een Russische man die is veroordeeld tot twee jaar strafkamp vanwege een tekening van zijn dochter is weer vrij. De man zat sinds maart vorig jaar vast, nadat zijn dochter een tekening had gemaakt tegen de oorlog in Oekraïne. Volgens de Russische autoriteiten bracht de man hiermee het leger in diskrediet.

Vorig jaar april kreeg de toen 13-jarige Masja op school de opdracht om een tekening te maken voor steun aan de militairen in Oekraïne. Onderstaande tekening was het resultaat. Op de Oekraïense vlag staat "glorie aan Oekraïne" en op de Russische vlag "nee tegen oorlog".

De tekening die het meisje maakte op school

Naar aanleiding van de tekening belde de school de politie waarna Aleksej Moskaljov werd verhoord door de politie. De alleenstaande vader verdedigde de tekening van zijn dochter. Ook vond de politie op de sociale media van de man pro-Oekraïne berichten en karikaturen van de Russische president Vladimir Poetin.

De man kreeg eerst huisarrest in zijn woonplaats Efremov. Daar wist hij toch aan te ontkomen. Enkele dagen later werd hij gearresteerd in Minsk, de hoofdstad van buurland Belarus.

Twee jaar strafkamp

Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het in diskrediet brengen van het leger. Daarop staat sinds de invasie in Oekraïne, in februari 2022, een gevangenisstraf. Zijn dochter werd in een jeugdinstelling geplaatst.

De zaak leidde tot grote verontwaardiging onder mensenrechtenactivisten en lokale politici. Volgens Moskaljovs advocaat was het gezin puur "om politieke redenen" doelwit van de autoriteiten. Waarom de man nu al is vrijgelaten, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl