NOS Nieuws

Computersystemen tot 2029 niet klaar voor nieuwe belastingplannen

De computersystemen van de Belastingdienst kunnen toch pas vanaf 2029 een stelselwijziging aan. De dienst had gehoopt op 2028, maar dat lukt niet omdat er IT'ers moeten worden vrijgemaakt om de problemen op te lossen die samenhangen met box 3. Het gaat daarbij om spaarders en beleggers die te veel betaalde rendementsbelasting terug moeten krijgen.

Het besluit om geld terug te geven volgt op een uitspraak van de Hoge Raad. De kwestie krijgt van staatssecretaris Idsinga van Financiën voorrang. Hij benadrukt wel dat de modernisering zo snel mogelijk klaar moet zijn. "Tegelijkertijd moeten de herstelwerkzaamheden na de uitspraken van de Hoge Raad ook met prioriteit worden opgepakt", schrijft Idsinga aan de Tweede Kamer. "Dat betekent dat we nu een nieuwe planning moeten aanhouden."

Complex

De problemen rond de verouderde computersystemen van de Belastingdienst spelen al jaren. Er wordt gewerkt met verouderde software en er zijn steeds minder ICT'ers die daar iets van weten. "Het is buitengewoon complex om wetswijzigingen op een snelle en juiste manier door te voeren in deze systemen", zegt Idsinga.

Al jaren waarschuwt de Belastingdienst de politiek om niet ingrijpend aan het belastingsysteem te sleutelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl