NOS Nieuws

Belastingdienst worstelt met verouderde systemen, en dat maakt btw-verlaging ingewikkeld

  • Roel Bolsius

    verslaggever Den Haag

  • Roel Bolsius

    verslaggever Den Haag

De btw-systemen van de Belastingdienst kunnen niet voor 2026 en mogelijk zelfs pas later worden gemoderniseerd. Dat zeiden ambtenaren van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst in een hoorzitting tegen de Tweede Kamer.

Dat maakt het moeilijk om de belofte uit het coalitieakkoord om de btw op groente en fruit te verlagen waar te maken. Onmogelijk is het niet, maar het betekent hoe dan ook veel extra werk voor de Belastingdienst.

Keuzes maken

De btw-belasting draait op systemen bij de Belastingdienst met de grootste technische achterstand. Wijzigingen in de btw-regels betekenen daardoor volgens de ambtenaren dubbel werk. Wijzigingen moeten eerst in het oude systeem worden doorgevoerd en daarna opnieuw bij het maken van het nieuwe systeem.

En niet alleen wijzigingen bij de btw leiden tot problemen. Ook de omzetbelastingen, autobelastingen, inkomstenbelasting, loonheffing en vennootschapsbelastingen lopen nog deels op oude systemen. Volgens de ambtenaren lopen ze tegen dilemma's aan en zijn keuzes onvermijdelijk.

Ze hopen dan ook dat de Kamerleden meer oog krijgen voor consequenties voor hun computersystemen bij het veranderen van belastingwetten en -regels.

Grote ambities

De ambtenaren wijzen er ook op dat moderne systemen wendbaarder zijn. Dat maakt veranderingen een stuk makkelijker.

Als voorbeeld werd genoemd het afschaffen van de 'jubelton' (het belastingvrij schenken van 100.000 euro voor de aankoop van een huis). Dat kan al binnen twee jaar worden aangepast, omdat de erf- en schenkbelasting draait op een modern systeem.

Terwijl de Belastingdienst draait op verouderde systemen liggen er "grote uitdagingen" voor de dienst: de hersteloperatie kinderopvangtoeslag, de onderzoeken naar de zogenoemde 'zwarte lijst' en de reparatie van de onwettige spaartaks in box 3.

Daarbovenop komen de grote ambities die het kabinet Rutte IV heeft uitgesproken. Naast de afschaffen van btw op groente en fruit en het afschaffen van de jubelton, wordt gekeken of op termijn het toeslagenstelsel op de schop kan. En zijn er grote veranderingen op het gebied van autobelasting aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl