Voorbeeld van een MRAD-afweersysteem.
NOS Nieuws

Defensie koopt 46 tanks en geeft miljarden uit aan vernieuwing luchtafweer

Het ministerie van Defensie schaft 46 Leopard gevechtstanks aan. Ook worden er nieuwe luchtafweersystemen gekocht, schrijft staatssecretaris Tuinman (Defensie) in een Kamerbrief. Het was al bekend dat het kabinet van plan was opnieuw tanks te kopen, na jaren tanks te hebben geleaset.

Met de aanschaf wil Nederland weer een volledig tankbataljon oprichten, schrijft Tuinman. Normaal gesproken bestaat zo'n bataljon uit 52 tanks, maar vooralsnog worden er dus 46 tanks aangeschaft. De eerste Leopard-2A8-tanks moeten in 2027 arriveren.

Onbemande systemen moeten in eerste instantie het bataljon aanvullen, waarna later wordt besloten of er nog zes extra tanks aangeschaft moeten worden. "Met de herintroductie van de gevechtstank versterkt Nederland de gevechtskracht van de krijgsmacht. Ook geven wij hiermee invulling aan wat de NAVO van Nederland vraagt", schrijft Tuinman.

Voor de aanschaf van het tankbataljon is tussen de 1 en 2,5 miljard euro gereserveerd.

Luchtafweersystemen

Bij de luchtafweersystemen gaat het om vier zogenoemde SHORAD-eenheden, oftewel luchtverdedigingssystemen voor de korte afstand, en zes MRAD-eenheden voor middellange afstanden. Volgens Tuinman zijn de huidige raketafweersystemen aan vervanging toe.

Het nieuwe SHORAD-systeem kan onder meer vliegtuigen, helikopters en raketten tot op zo'n 15 kilometer afstand neerhalen. Het middellangeafstandssysteem moet hetzelfde doen, maar dan tot een afstand van 50 kilometer.

In totaal zal het luchtafweersystemenproject zo'n 2,6 miljard euro gaan kosten en zal de levering van de nieuwe systemen vanaf 2028 in fases plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl