NOS Nieuws

China start opnieuw militaire oefeningen rond Taiwan

China is begonnen met grootschalige militaire oefeningen in de zee rond Taiwan. Aan de oefening doen marineschepen en gevechtsvliegtuigen mee. Een kaart die Peking online heeft gezet toont dat de strijdkrachten actief zijn in zes gebieden ten noorden, oosten en westen van Taiwan.

Het communistische China erkent het democratische Taiwan niet als soevereine staat, maar ziet het als afvallige provincie. Tussen de landen zijn al lange tijd toenemende spanningen.

Het Chinese ministerie van Defensie zegt dat ze oefenen voor gevechten op zee en op land, en het innemen en overnemen van strategische plekken zoals havens. Het Chinese leger noemt de acties van vandaag onder meer "een sterke afschrikking voor de separatistische troepen".

Peking heeft deze kaart gedeeld van gebieden waar het leger actief is

De Taiwanese regering spreekt van een schaamteloze provocatie door China. Het leger was zondag al in hoogste staat van paraatheid gebracht, nadat een Chinees vliegdekschip op de radar was gesignaleerd.

China heeft zelfs niks gezegd over de omvang, maar meldt wel dat wel dat het een gezamenlijke militaire oefening betreft van het leger, de marine, de luchtmacht en de raketmacht. Die laatste legertak is verantwoordelijk voor kernwapens en raketten.

Taiwan zegt dat het in ieder geval 25 vliegtuigen, zeven marineschepen en vier andere schepen heeft gesignaleerd.

De VS zegt zich ernstige zorgen te maken over de oefeningen. "De reactie van China met militaire provocaties op een routineuze jaarlijkse toespraak is ongerechtvaardigd en riskeert escalatie", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie. De Amerikanen roepen op tot terughoudendheid te zijn in acties "die de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan en in de bredere regio kunnen ondermijnen."

Toespraak president Lai

De start van de Chinese acties volgt op een toespraak van de Taiwanese president Lai op 10 oktober, de nationale feestdag van Taiwan. Lai herhaalde toen zijn belofte om zich "te verzetten tegen annexatie of een inbreuk op onze soevereiniteit".

Lai staat kritisch tegenover China. Kort na zijn inauguratie hield China ook militaire oefeningen in de zeeën rond Taiwan. Die hadden de naam Joint Sword 2024A, die van vandaag Joint Sword 2024B.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl