Mike De Decker

Darter De Decker verrassend naar finale World Grand Prix, tegen wereldkampioen Humphries

Mike De Decker heeft verrassend de finale van de World Grand Prix in Leicester gehaald. De 28-jarige Belg haalde nog nooit de laatste zestien van een televisietoernooi van dartsbond PDC, maar na een 5-2 zege op landgenoot Dimitri Van den Bergh mag hij het zondagavond opnemen tegen regerend wereldkampioen Luke Humphries.

De Decker ging het toernooi in als nummer 36 van de wereld. Hij versloeg Damon Heta, Gary Anderson (tweevoudig wereldkampioen) en James Wade (tweevoudig winnaar van de World Grand Prix), voordat hij zaterdagavond overtuigend won van Van den Bergh.

Op de virtuele wereldranglijst staat de Decker nu 30ste, bij toernooiwinst zou hij naar de 25ste plek klimmen.

Humphries andere finalist

De Decker zal het in de finale op moeten nemen met de beste darter van het afgelopen jaar. Humphries won vorig jaar op de World Grand Prix zijn eerste grote toernooi. Daarna volgden nog vier majortitels, waaronder het wereldkampioenschap in januari.

Humphries won zijn halve finale zeer overtuigend met 5-0 van Ryan Joyce, die als nummer 35 van de wereld eveneens verraste met een plek bij de laatste vier.

Andere favorieten als het zeventienjarige wonderkind Luke Littler en Michael van Gerwen lagen er al in de eerste ronde uit. Ook de andere Nederlanders Raymond van Barneveld, Gian van Veen en Danny Noppert kwamen niet door de eerste ronde.

Dubbel-in

De World Grand Prix in Leicester behoort tot de belangrijkste dartstoernooien ter wereld, de zogeheten majors, en heeft een bijzonder spelsysteem. De spelers moeten bij dit toernooi een leg niet alleen beëindigen met een dubbel, maar ook beginnen.

De 32 deelnemers strijden in een knock-outsysteem om een bedrag van omgerekend 143.000 euro. De totale prijzenpot bedraagt 715.000 euro.