Van Empel wint de opening van het crossseizoen
NOS WielrennenAangepast

Zeges Van Empel en Van der Haar bij start crossseizoen, diskwalificatie wielstamper Iserbyt

Wereldkampioen Fem van Empel heeft in het Belgische Beringen de eerste veldrit van het nieuwe seizoen gewonnen. Bij de mannen ging de zege naar Lars van der Haar, al werd er achteraf vooral gesproken over de diskwalificatie van de Belg Eli Iserbyt.

Van Empel zei dat ze landgenote Ceylin del Carmen Alvarado eigenlijk beter vond. Alvarado begon de rit in Vlaanderen sterk en nam al vroeg de koppositie in.

Even leek een solozege in de maak, maar door een val op de schuine kant en kettingproblemen kwam ze op achterstand. Van Empel zag een kans, trok door, zag Alvarado niet meer terug en won voor de derde keer op rij in Beringen. Alvarado werd wel nog tweede.

Het podium bij de vrouwen was volledig Nederlands, want Lucinda Brand finishte als derde. Aniek van Alphen werd vierde.

Van Empel wint de opening van het crossseizoen

"Hier ben ik blij mee", zei Van Empel na afloop tegen Sporza. Ze had wel door dat ze had geprofiteerd van Alvarado's val. "Ik denk dat Ceylin de sterkste was in de wedstrijd, maar zij valt op die schuine kant. Misschien omdat ik haar onder druk zette op die klim. Ik heb wel door moeten rijden, want ik voelde me toch opgejaagd."

Ketting

"Het is leuk om van Fem te horen dat zij vond dat ik de sterkste was vandaag", reageerde Alvarado. "Eerlijk gezegd voelde ik dat zelf ook wel zo. Jammer, maar dat is koers."

"Door die schuiver zelf verloor ik niet zo veel tijd, wel door die ketting. Onderaan ging mijn ketting er weer af. Twee keer na elkaar, dat was voor mij de doodsteek." Over een week krijgt Alvarado een kans op revanche, dan is de volgende veldrit in Essen.

Van der Haar wint bij mannen

De eerste cross bij de mannen werd gewonnen door de Lars van der Haar. De Nederlander reed in de laatste ronde weg bij de Belgische Europees kampioen Michael Vanthourenhout.

Opmerkelijkste moment bij de mannen was een incident tussen Belgisch kampioen Eli Iserbyt en de Nederlander Ryan Kamp.

Iserbyt was ten val gekomen na een botsing met Kamp. De Belgisch kampioen knalde op een houten paaltje en belandde net als Kamp in de modder en de omheining.

Iserbyt was razend en stampte vol op het wiel van Kamp, die de wielstamper aan zijn arm trok en verhaal ging halen. Kamps fiets deed het nog en beide heren fietsten door. Maar Iserbyt werd even later door de jury uit de wedstrijd gehaald: diskwalificatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl