Foto ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk ook foto's uit visitekaartjes buitgemaakt bij politiehack

Er zijn mogelijk ook foto's buitgemaakt bij de recente hack bij de politie. Dat schrijft de politie in een update over de datahack, die anderhalve week geleden wereldkundig werd gemaakt. Het gaat om "foto's of afbeeldingen" die op visitekaartjes werden gebruikt.

"Hoewel dat niet 100 procent zeker is, en dat slechts bij een deel van de collega's het geval zou zijn, heeft korpschef Janny Knol de collega's daar toch alvast over geïnformeerd", schrijft de politie in het persbericht.

Justitieminister Van Weel schrijft in een Kamerbrief vandaag dat het gaat om gegevens die door personen met een politieaccount zelf in een visitekaartje zijn gezet, en dat kan naast een privénummer dus ook bijvoorbeeld een profielfoto zijn. Het betreft volgens de minister "enkele gevallen".

Gegevens van tienduizenden politiemedewerkers

Vorige week schreef Van Weel in een brief aan de Tweede Kamer dat zeer waarschijnlijk een andere staat achter de hack zit. Hij stelde dat op basis van informatie van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Er werd niet gezegd welk land het zou zijn.

Door de hack zijn de "werkgerelateerde contactgegevens" van bijna alle 65.000 politiemedewerkers buitgemaakt. Het gaat daarbij om namen, e-mailadressen en telefoonnummers uit de zogenoemde global address list, waarin ook de visitekaartjes zitten.

De hack werd ruim twee weken geleden ontdekt en een paar dagen later bekendgemaakt. Dit leidde tot veel onrust onder politiemensen. Bij de Nationale Politiebond kwamen direct "immens veel meldingen" binnen, zei voorzitter Nine Kooiman. "Agenten zijn bang voor ongewenst bezoek op hun woonadres of ongevraagde belletjes."

De politie heeft inmiddels een meldpunt geopend. Verder worden medewerkers op de hoogte gehouden via onder meer liveblogs en nieuwsbrieven. Ook onderzoeken specialisten wat de gevolgen van de hack zijn en wordt in de gaten gehouden of de buitgemaakte gegevens ergens opduiken.

'Veiligheidsrisico heel gering'

Minister Van Weel meldde vorige week dat hij niet denkt dat Nederlandse politiemensen op dit moment grote veiligheidsrisico's lopen: "We hebben geen aanwijzingen dat er concrete dreigingen zijn. Het veiligheidsrisico schatten we in als heel gering."

Dat juist een land de vermoedelijke dader was, en niet een criminele organisatie, betekent volgens de minister dat het doel van de hack waarschijnlijk niet was om te dreigen. "Het doel was het verzamelen van informatie. "We hebben geen informatie dat de gegevens verder zijn verspreid."

Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat er meer gegevens zijn buitgemaakt dan nu bekend, laat Van Weel vandaag weten. Verder schrijft hij dat het Openbaar Ministerie inmiddels een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de politiehack.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl