Thuisloze vrouw zit in een camper. Foto ter illustratie.
NOS Nieuws

Nieuwe telling laat meer vrouwen en kinderen zonder thuis zien

Van de volwassen mensen zonder thuis is een op de drie vrouw en van het totale aantal dak- en thuislozen is bijna een op de vijf minderjarig. Dat blijkt uit een telling georganiseerd door het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht. Vorig jaar werden in twaalf gemeenten dak- en thuislozen geteld. Dat onderzoek is nu uitgebreid naar 55 gemeenten in zes regio's.

Aan de hand van de telling willen gemeenten nu gerichtere opvang gaan organiseren voor deze groepen. Het grootste deel van deze dak- en thuislozen woont in een busje, camper of op een camping. Ook zij zijn in deze telling meegenomen.

De hoofdonderzoeker van de telling, Sandra Schel, zegt "dat we moeten weten wie de dak- en thuislozen zijn en dat er beleid moet worden gemaakt voor bredere groepen dan alleen de alleenstaande man die nu het stereotiepe beeld van een dakloze is."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek voert jaarlijks een schatting naar het aantal daklozen uit, maar volgens het Kansfonds wordt daarin "slechts een deel van de werkelijke situatie weergeven". De groep die op straat verblijft is volgens Willem van Sermondt van het Kansfonds slechts het topje van de ijsberg. "Verreweg de meeste mensen verblijven uit nood bij familie of bekenden op de bank of op een camping."

Veel mensen blijven onder de radar van de schatting van het CBS, zegt hij. "Om dat te voorkomen vragen wij maatschappelijk werkers en hulporganisaties om mee te tellen, maar toch zijn er mensen die bij organisaties niet in beeld zijn. Het aantal dat wij geteld hebben is echt een minimumaantal en daarom niet te vertalen naar het landelijke beeld."

Toch is hij ervan overtuigd dat de telling gemeentes kan helpen. "Zij kunnen de cijfers gebruiken om met woningbouwcorporaties afspraken te maken over hoe veel woningplekken zij moeten reserveren voor daklozen of mensen die dat dreigen te worden."

Den Bosch

Naar aanleiding van een soortgelijk onderzoek dat vorig jaar in Den Bosch is uitgevoerd, komt deze gemeente nu met een nieuw plan om dak- en thuisloze mensen beter op te vangen. De stad gaat voor hen woonhotels inrichten.

Wethouder Paul Slikker (Wonen en Zorg): "Hierdoor kunnen mensen blijven werken en deelnemen aan de maatschappij om zo weer makkelijk een woning te vinden."

De resultaten van het onderzoek in Den Bosch kunnen volgens hem bijdragen aan meer draagvlak voor opvang buiten de steden. "Als mensen dak- en thuisloos raken trekken zij vaak naar de steden, maar dat is vaak niet de plek waar ze het liefste willen wonen."

De komende jaren hoopt HU-onderzoeker Schel het nieuwe onderzoek verder op te schalen. "We merken dat de belangstelling onder gemeenten om te tellen via deze methode steeds groter wordt."

Eti is thuisloos

Een van deze thuisloze vrouwen is Eti. Na haar scheiding belandde zij op straat. Nu woont ze met haar twee zoontjes op een camping. Voor ze daar terechtkonden sliepen ze een halfjaar bij familie en vrienden, soms noodgedwongen in een tent.

"Niemand kon ons helpen, zelfs bij de politie kregen we alleen een glaasje water. Ze zeiden dat ze geen bemiddelingsbureau waren", zegt Eti. Haar kinderen zijn nu 12 en 9. "Je ziet in hun ogen wat het met ze doet."

Eti belandde met haar kinderen op een camping, een huis kon ze niet vinden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl