NOS Nieuws

Arbeidsinspectie eist maatregelen pakketdiensten: 'Werkomstandigheden te zwaar'

De Arbeidsinspectie eist dat pakketdiensten maatregelen nemen omdat werknemers te lang en te zwaar werk moeten doen. "Personeel, meestal uitzendkrachten en vaak arbeidsmigranten, werkt onder te zware fysieke omstandigheden."

Een jaar lang deed de arbeidsinspectie onderzoek naar de werkomstandigheden in 35 depots van de zes grootste pakketdiensten. Daar zagen ze dat mensen te zwaar tillen en te veel bukken in een te hoog werktempo. "Door verkeerde werkhoudingen kan lichamelijke overbelasting en gezondheidsschade ontstaan."

De zes pakketdiensten moeten van de Arbeidsinspectie de lichamelijke overbelasting verminderen. "Dit moet al op korte termijn. Dit kan met bijvoorbeeld tilhulpmiddelen, meer personeel en vaker afwisseling van diensten", zegt Danielle Rebel van de Arbeidsinspectie.

Daarnaast wil de inspectie dat de hele sector met een totaalpakket aan structurele verbeteringen komt. Zoals een logische inrichting van het depot, waardoor er minder gesjouwd hoeft te worden met pakketten. "Ook kunnen robotisering en automatisering erbij helpen dat werknemers minder zwaar hoeven te tillen", zegt Rebel. Daarnaast moeten er duidelijke afspraken komen over maximale vulhoogte van karren, maximale gewichten van pakketten en trainingen.

Pakketbezorger DHL laat weten dat de conclusies van de Arbeidsinspectie aansluiten bij allerlei initiatieven die het bedrijf onlangs al heeft doorgevoerd om het werk fysiek minder zwaar te maken. Zoals de ontwikkeling van tilhulpmiddelen en afspraken met klanten over het maximale gewicht van een pakket. "Het onderzoek van de Arbeidsinspectie sterkt ons daarmee in onze overtuiging dat veiligheid en gezondheid van onze medewerkers altijd de hoogste prioriteit moeten hebben", zegt Ewout Blaauw van DHL.

De pakketdiensten krijgen een jaar de tijd om de verbeteringen door te voeren. "Maar wij blijven een vinger aan de pols houden, dus het is niet zo dat we ze een jaar met rust laten. We hopen dat de sector samen gaat optreden om de fysieke omstandigheden te verbeteren. En wij kunnen daarin adviseren", zegt Rebel. Na een jaar wil de Arbeidsinspectie weer nieuwe inspecties uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl