President Javier Milei tijdens de VN-toespraak
NOS Nieuws

Argentijnse president beschuldigd van kopiëren VN-speech uit The West Wing

De Argentijnse president Javier Milei wordt ervan beschuldigd voor zijn VN-toespraak grote delen uit de serie The West Wing te hebben gebruikt. Volgens Argentijnse media had Milei een monoloog gekopieerd van de fictieve Amerikaanse president die in de televisieshow werd gespeeld door Martin Sheen.

Een Argentijnse columnist viel de gelijkenis met de speech uit de serie op. "Viel niemand anders dat op?", vroeg Carlos Pagni in zijn krant.

Zo zei de president op 24 september tijdens de Algemene Vergadering in New York: "Wij geloven in het verdedigen van ieders leven. Wij geloven in het verdedigen van ieders eigendom. Wij geloven in vrijheid van meningsuiting voor iedereen."

En, vervolgde Milei, "we geloven dat alle mensen vrij moeten zijn van tirannie en onderdrukking, of het nu in de vorm is van politieke onderdrukking, economische slavernij of religieus fanatisme".

Tijdens aflevering 15 van het vierde seizoen van The West Wing zegt het personage Josiah Bartlet nagenoeg hetzelfde, schrijven Argentijnse media. Zo zegt Bartlet bijvoorbeeld: "En dus zijn wij voor het vrij zijn van tirannie, overal. Of het nu tirannie is in de vorm is van politieke onderdrukking, economische slavernij of religieus fanatisme."

Groot fan

Een Argentijnse krant meldt dat Milei's strateeg, Santiago Caputo, een groot fan is van The West Wing. Zo zou hij de serie meermaals hebben gekeken.

De Argentijnse krant La Nacion heeft beide speeches met elkaar vergeleken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl