Botic van de Zandschulp
NOS Sport

Van de Zandschulp komt in Shanghai net tekort tegen Etcheverry

Botic van de Zandschulp is er bij het masterstoernooi in Shanghai niet in geslaagd de derde ronde te halen. De jarige nummer 67 van de wereld (29) speelde een prima pot tegen Tomás Etcheverry (ATP-37), maar liet in de ruim drieënhalf uur vergende partij te veel kansen onbenut: 6-7 (5), 6-3, 5-7.

Tallon Griekspoor zit nog wel in het toernooi. Hij speelt morgen in de tweede ronde tegen de Australiër Jordan Thompson.

Etcheverry begon de partij met een lovegame, maar zijn volgende opslagbeurt leverde hij met drie onnodige fouten op rij in bij Van de Zandschulp. Die was dat voordeeltje een game later, ondanks een 40-15 voorsprong, alweer kwijt tegen de Argentijnse vechtjas, die vervolgens na 0-40 met de schrik vrijkwam.

Die gang van zaken was tekenend voor het geringe krachtsverschil tussen beide spelers, die elkaar in juli op het gravel van Gstaad ook al drie sets lang bezighielden. De 25-jarige Etcheverry trok in Zwitserland ook aan het langste eind.

Hard gelag

Van de Zandschulp moest op 2-3 nog een breekpunt wegwerken, maar daarna stevende de eerste set in hoog tempo op een tiebreak af. Daarin kwam de Veenendaler nog terug van een vroege mini-break, maar brak een te passief gespeelde rally op 4-5 hem op. Etcheverry profiteerde optimaal en liet de mini-break niet nog eens verdampen.

Tomas Etcheverry

Een hard gelag voor Van de Zandschulp, die aan een prima wedstrijd bezig was, maar zijn goede spel niet beloond had zien worden. Dat leek even door te werken in de openingsgame van de tweede set, maar die kwam hij ongeschonden door.

In de lange achtste game - acht keer deuce - kreeg Van de Zandschulp zijn eerste breekkansen, maar Etcheverry, die keer op keer de lijn wist te vinden, maakte ze alle drie onschadelijk. Op de vierde ging de Argentijn echter in de fout. Een lovegame later had Van de Zandschulp de set binnen.

Dubbele fout

In set drie serveerde de Nederlander op 1-2 twee breekpunten weg en neutraliseerde hij een derde met een backhand langs de lijn. Een vierde breakpunt dreigde, maar de passing van Van de Zandschulp had nog net de lijn aangetikt.

Botic van de Zandschulp

De service liep echter minder goed dan in de tweede, toen 70 procent van zijn eerste opslag in was en dat alle negentien keer een punt opleverde. Nu keek hij op 2-3 na een dubbele fout tegen twee breekpunten aan, waarvan Etcheverry het tweede benutte.

Van de Zandschulp wilde van geen opgeven weten en bracht de op 5-3 voor de wedstrijd serverende Etcheverry alsnog in het nauw. Hij kreeg maar liefst zes kansen om terug te breken, maar ging veelal te behoudend en te slordig te werk om te kunnen doordrukken.

De Argentijn miste op zijn beurt vier matchpoints en kreeg op het zevende breekpunt de kous op de kop. Van de Zandschulp kreeg uiteindelijk geen loon naar werken. Op 5-6 bood hij, na onder meer een dubbele fout, zijn tegenstander een vijfde matchpoint en met een bal in het net de zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl