Woonpark Eckartdal
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Mpox gevonden bij twee mensen in gehandicapteninstelling in Eindhoven

Bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Eindhoven is bij twee mensen mpox geconstateerd. Het gaat om een milde variant van het virus en de kans op verdere verspreiding is laag, zegt de GGD.

De besmettingen zijn gevonden op de woonlocatie Eckartdal van de instelling Lunet. Contact met andere groepen en locaties wordt vermeden en er zijn "beschermingsmiddelen ingezet" om verdere verspreiding te voorkomen, meldt de zorginstelling.

Mpox is een virusinfectie die vaak begint met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Het belangrijkste symptoom is huiduitslag in de vorm van pokken.

Milde variant

Mpox komt voor bij jong en oud, vooral in Afrikaanse landen. Daar komt een erg besmettelijke, en gevaarlijke vorm van mpox voor. In Nederland duikt het virus ook af en toe op, maar dan gaat het om een mildere variant. Sinds april 2022 heeft het RIVM bij meer dan 1300 mensen die variant vastgesteld.

Het virus wordt overgebracht door nauw of intiem contact. In Europa komt het voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen, maar het kan ook bij de dagelijkse verzorging en verpleging overgaan van mens tot mens.

Minister Agema van Volksgezondheid hoopt dat het bij deze twee gevallen blijft. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft ze een deel, zo'n 13.000 doses, van de Nederlandse voorraad (100.000 doses) aan Afrika gestuurd en daarom is er nu minder voorraad in Nederland. Over enkele maanden komt er een nieuwe levering, maar een datum heeft de minister niet.

Bron- en contactonderzoek

De GGD Brabant-Zuidoost heeft tests afgenomen, schrijft Omroep Brabant. "We voeren ook bron- en contactonderzoek uit", zegt een woordvoerder. Dat betekent dat wordt onderzocht waar de besmettingen in Eindhoven vandaan komen en wie er mogelijk nog meer besmet kunnen zijn.

Advertentie via Ster.nl