Jeugddorp 'De Glind' bij Barneveld
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Geen verder archiefonderzoek naar misstanden jeugddorp De Glind

Er komt geen aanvullend onderzoek naar de misstanden in jeugddorp De Glind bij Barneveld. Zorgaanbieder Pluryn ontdekte in bestuursnotulen uit de jaren 90 signalen van misstanden maar zal het archief van na 2000 niet onderzoeken.

In oktober 2022 kwam door Omroep Gelderland aan het licht dat in de jaren 90 tientallen pleegkinderen in het jeugddorp fysiek, geestelijk en seksueel zijn mishandeld. Inmiddels zijn bij de regionale omroep ook meldingen bekend van na het jaar 2000.

Nog 25 signalen

Naar aanleiding van de meldingen bij de regionale omroep liet Pluryn om de bestuurs- en stafnotulen onderzoeken door een onafhankelijke jurist. 35 ordners uit de jaren 90 zijn onderzocht en daarin werden 25 signalen van misstanden gevonden, schrijft Omroep Gelderland.

Het zijn geen casussen waar nu nog aangifte van gedaan kan worden, zegt een woordvoerder. "Het doel van het onderzoek was duidelijk krijgen of signalen het grensoverschrijdend gedrag bekend waren bij de directie, en of daar in de jaren 90 wat mee gedaan is." Daarbij laat Pluryn weten dat van ernstige zaken die naar boven kwamen, destijds al aangifte is gedaan bij de politie.

Ervaringsonderzoek

Hoewel het volgens de woordvoerder "zeker zo zal zijn" dat ook na het jaar 2000 misstanden hebben plaatsgevonden, wordt het archiefonderzoek dus niet uitgebreid naar die tijd.

Wel heeft Pluryn de Erasmus Universiteit de opdracht gegeven om een ervaringsonderzoek uit te voeren in samenwerking met Stichting Be4You2. "Dat onderzoek beslaat wel de hele periode", vertelt de woordvoerder. "Het gaat om het erkennen en herkennen, om oud-bewoners verder te helpen."

In oktober 2022 deden Miranda en Susan hun verhaal:

Miranda meldt zich na verhalen uit de Glind: 'Hij kwam ook bij mij op de kamer'

De uitkomsten van het ervaringsonderzoek worden openbaar gemaakt, die van het archiefonderzoek niet omwille van de privacy. "Dat is herleidbaar naar personen en er staan gebeurtenissen in die niet geverifieerd kunnen worden", zegt de woordvoerder.

Completer beeld

De bevindingen van het onderzoek werden afgelopen augustus wel gedeeld met oud-bewoners. Diezelfde bewoners wordt nu gevraagd mee te doen aan het ervaringsonderzoek. Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit leidt dat onderzoek.

Tegen Omroep Gelderland zegt ze dat je voor een onderzoek een zo goed mogelijk beeld wil hebben: "Een archief is daarbij een belangrijke bron. Wil je een goed beeld van de omstandigheden waarin geweld heeft plaatsgevonden, is het goed om recente stukken mee te nemen. Die zijn waarschijnlijk ook completer."

Ook staatssecretaris Vincent Karremans vindt dat alle relevante feiten boven tafel moeten komen. "Ik begrijp heel goed dat oud-bewoners die slachtoffer zijn van misstanden hun verhaal onderzocht willen hebben", zegt hij tegen de regionale omroep. "Pluryn heeft de verantwoordelijkheid in het eventueel nemen van duidelijke vervolgstappen en om oud-bewoners hierover te informeren. Ik ga ervan uit dat Pluryn die verantwoordelijkheid serieus neemt, zodat oud-bewoners zich gehoord voelen in dit proces."

Advertentie via Ster.nl