Luchtbeeld van Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

Iraanse aanval op Israël voorbij, veel onduidelijk over schade en slachtoffers

Iran heeft aan het begin van de avond raketten afgevuurd op Israël. Volgens Iran ging het om tientallen raketten, Israël spreekt over zeker tweehonderd projectielen die Iran zou hebben afgevuurd.

Het ging volgens de Iraanse Revolutionaire Garde om een vergelding voor de Israëlische luchtaanval die vrijdag in de Libanese hoofdstad Beiroet een bondgenoot van Iran doodde, Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

In Jeruzalem en Tel Aviv werden explosies gehoord. De Israëlische nieuwssite Haaretz schrijft onder meer over een aanval op een gebouw in het noorden van Tel Aviv.

Iraanse raketten boven Israël:

Israëlische leger: 'Iran vuurt raketten op Israël af'

Volgens de woordvoerder van het Israëlische leger was het Israëlische luchtafweersysteem volledig operationeel en zijn meerdere raketten uit Iran onderschept. "De verdediging is echter niet hermetisch", zei hij.

'We zullen toeslaan'

In Jeruzalem, Tel Aviv en andere delen van Israël ging het luchtalarm af en werden inwoners opgeroepen om schuilkelders op te zoeken. Inwoners kregen ook meldingen op hun telefoon en werden via de televisie gewaarschuwd. Het leger van Israël heeft inmiddels laten weten dat burgers de schuilkelders weer kunnen verlaten.

Over schade en slachtoffers is nog veel onduidelijk. Volgens Israël zijn er "zeer weinig" gewonden gevallen bij de raketaanvallen. De Iraanse staatstelevisie meldt echter dat 80 procent van de raketten "zijn doel bereikt heeft". Wat die doelen waren is niet duidelijk.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat dat de aanval niet zonder gevolgen voor Iran blijft. "We hebben plannen. Er zullen gevolgen zijn. We zullen toeslaan op een door ons gekozen moment".

Israël en de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd voor ernstige consequenties in het geval van een Iraanse aanval op Israël. Iran is een bondgenoot van de militante groepering Hezbollah in Libanon.

Hezbollah vuurt al bijna een jaar raketten af op het noorden van Israël, naar eigen zeggen om Hamas in de Gazastrook te steunen. Het wil daar pas mee ophouden als er een staakt-het-vuren voor Gaza is afgesproken.

Israël voert andersom aanvallen uit op Hezbollah-doelen in Libanon. Zo werden vorige maand bij grote aanvallen op piepers en walkietalkies van Hezbollah-leden tientallen mensen gedood en raakten zeker 3000 mensen gewond. Afgelopen vrijdag werd Hezbollah-leider Nasrallah gedood bij een Israëlische luchtaanval op Beiroet.

Vanochtend is het Israëlische leger begonnen met een grondoffensief in Libanon. Het zou volgens het leger gaan om "beperkte en gerichte" acties tegen Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl