NOS Sport

In Peking blijft Sinner winnen, terwijl dopingzaak zich jaar voort kan slepen

Jannik Sinner heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Peking, waarin hij morgen Carlos Alcaraz treft. De 23-jarige Italiaan versloeg de Chinees Bu Yunchaokete in de halve finale met 6-3, 7-6 (3).

Het is de vijftiende overwinning op rij voor Sinner, terwijl hij vanwege zijn dopingzaak al maanden onder een vergrootglas ligt.

Eind vorige week werd bekend dat anti-dopingbureau WADA in beroep gaat tegen de lichte straf die Sinner kreeg. De nummer één van de wereld kan mogelijk alsnog voor twee jaar geschorst worden.

CAS-zaken duren gemiddeld een jaar

Gemiddeld duurt het ongeveer een jaar voordat het CAS een zaak heeft afgehandeld. Eerder kan ook, maar dan moeten zowel Sinner als WADA spoedarbitrage aanvragen. Daar is vooralsnog geen sprake van.

"Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat ik niets verkeerd heb gedaan, dat is op zichzelf al een voordeel. Ik heb slapeloze nachten gehad, en ook nu zal het niet gemakkelijk zijn", zei Sinner deze week in Peking.

Sinds augustus is de winnaar van de Australian en US Open verwikkeld in de dopingzaak. Toen werd bekend dat de Italiaan in maart twee keer positief testte op clostebol, een steroïde. De zaak kwam pas naar buiten, nadat de integriteitscommissie van de International Tennis Federation (ITF) had laten weten hem niet te schorsen voor de positieve tests.

Jannik Sinner in actie in Peking

Sinner slaagde erin om de tennisbond te overtuigen dat het middel via zijn fysiotherapeut in zijn lichaam terecht zou zijn gekomen. Een snee in zijn vinger was door de fysio behandeld met een wondspray, waar clostebol in zat.

De integriteitscommissie (ITIA) in het tennis oordeelde dat Sinner niet geschorst hoefde te worden, maar de Italiaan moest wel 400 punten voor de wereldranglijst inleveren en een boete van 325.000 dollar (293.000 euro) betalen. Dat kwam pas naar buiten nadat de hele zaak was afgehandeld.

Klasse-justitie

In de sportwereld werd al snel gesproken over klasse-justitie. Mindere goden zouden er in een soortgelijke zaak minder genadig vanaf zijn gekomen, was de teneur.

De zaak leek met een sisser af te lopen voor Sinner, tot WADA deze week in hoger beroep ging bij sporttribunaal CAS. Dat is de hoogste juridische instantie in de sportwereld.

Het is zeker niet de eerste keer dat het antidopingbureau een hoger beroep aantekent. De laatste geruchtmakende zaak was die van de jonge Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva, die positief testte in aanloop naar de Winterspelen van 2022, maar ook niet werd geschorst. De zaak werd bij het internationaal sporttribunaal neergelegd en Valijeva kreeg alsnog vier jaar schorsing.

Valijeva in actie op de winterspelen van 2022

Sinner heeft zijn fysiotherapeut en trainer al aan de kant gezet. Maar volgens het WADA blijft een sporter te allen tijde eindverantwoordelijk voor welke stoffen in zijn lichaam belanden.

De kleine straf voor Sinner kan voor precedentwerking zorgen. In dat licht moet ook het hoger beroep worden gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl